Hyppää pääsisältöön

Klassinen

Töölö Brass etsii suomalaisen puhallinorkesterimusiikin sielua

Töölö - suomalaista brass band -musiikkia
Kuvateksti Töölö - suomalaista brass band -musiikkia

Neljäkymmenvuotisjuhlavuottaan vasta viettänyt Töölö Brass on Suomessa melko harvinainen brittiläistyyppinen puhallinorkesteri.

Kornettiperheen soittimilla pehmeän yhtenäiseksi sävytetty, lyömäsoittimilla svengaavaksi höystetty kokoonpano on vaskiharrastajien suosiossa Iso-Britannian ja Keski-Euroopan lisäksi Norjassa ja Tanskassa, ja näistä maista löytyy moderneja, lähes ammattitason yhtyeitä. Töölö Brassin uusi levy näyttää, että kyllä Suomessakin osataan, vaikka paikallisen perinteen identiteetti ei vielä aivan löydy.

Levy alkaa jähmeästi: Crusellin Kenthorn-marssi soisi notkeammin sotilassoittokunnalla puupuhaltimien kera, kun taas Madetojan Barcarola torviseitsikolle menettää osan viiltävästä kauneudestaan kokoonpanon kasvaessa. Onneksi punainen lanka löytyy vaskisäveltäjäguru Timo Forsströmin kappaleissa. Niissä brittiläistyyppisen puhallinorkesterin jykevä bassopuoli pääsee vyöryttämään groovaavia linjoja, vaskirivistöt saavat iskeä rytmisesti vastakkain ja perkussiokioski annostelee tehosteita tai komppia tarpeen mukaan.

Forsströmin sävellykset myös sovitettuina noudattavat siis juuri tämän kokoonpanon perinteitä ja näyttävä Brasspect I kelpaisi mainiosti puhallinväen suosimiin kilpailuihin. Mitään leimallisesti suomalaista Forsströmin musiikissa ei kuitenkaan ole, joten levylle sitä etsitään Myrskyluodon Maijasta ja Matti Kallion lanseeraamasta Nordic Polskasta.

Valitettavasti jälkimmäisessä kulminoituvat levyn haasteet. Huojuva intonaatio himmentää intron diskanttikenttää niin kuin levyn muitakin perinteestä poikkeavia harmonisia tehoja. Sitten kun kappale on kerännyt ainekset svengitykitykseen, homma ei pysy rytmisesti kasassa. Joko soolot takeltavat, bassolinja laahaa tai laimea settityöskentely ei pysy taimissa.

Töölö Brassin nimikkolevyllä on toki maukkaitakin vaskihetkiä, jotka ylläpitävät ja rakentavat suomalaista vaskiorkesteriperinnettä kunnialla. Mutta jos haluaa kuulla, miten kokoonpanolle luodaan mielekästä uutta musiikkia 2000-luvulla ja miten sitä voi esittää, kannattaa tarkistaa norjalainen Eikanger-Björsvik Musikklag.

"Töölö - suomalaista brass band -musiikkia", säv. Crusell, Madetoja, Forsström, Mårtensson, Edenroth - Kallio. - Töölö Brass/Okko Kivikataja. (Töölö Brass, TB 012022)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 4.2.2023.