Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Ahon värikäs konserttokeksintä ulottuu myös perussoittimiin

Kalevi Aho: Violin Concerto & Cello Concerto 2
Kuvateksti Kalevi Aho: Violin Concerto & Cello Concerto 2

Säveltäjä Kalevi Ahon intohimoinen suhde konserttosäveltämiseen on tuottanut paljon konserttoja eksoottisille soittimille, joiden sielun paljastaminen on mielenkiintoista kuultavaa jo sellaisenaan.

Vaan kuinka käy kun Aho säveltää konserton ihan tavallisille soittimille kuten viululle tai sellolle - se selviää BIS-yhtiön uusimmalta Aho-levyltä.

Aho on säveltänyt sekä viululle että sellolle konsertot jo 1980-luvun alussa, mutta levyllä kuultavat teokset ovat 2010-luvun puolivälistä. Oman kokemukseni mukaan Aho on säveltäjänä kehittynyt värikkäämmäksi ja ilmaisussaan tarkemmaksi, ja se pitää paikkansa myös näissä konsertoissa. Ensimmäinen viulukonsertto on melko hahmoton ja raskas, mutta toinen soi pakottoman viulistisesti ja on täynnä selviä karaktäärejä. Ensimmäinen sellokonsertto puolestaan sisältää vahvoja tunnelmia etenkin hiljaisessa alussa ja harmonikkasäestyksessä, mutta toinen on ekonomisempi, vaihtelevampi ja täynnä ihmeellisen kimmeltäviä orkesteritehoja.

Toinen viulukonsertto on omistettu Elina Vähälälle, jonka klassinen ja kiiltävä sointi sopii konserton muhevaan virtuoosityyliin. Levyn solistina Vähälä saa pariäänipainotteisen tekstuurin hehkumaan ja finaalissa hän tanssittaa joustaan kiihkeästi mutta ilman rosoja. Kiitos konserton sointuisuudesta kuuluu toki myös Aholle, joka vanhana viulunsoittajana on huolehtinut soolostemman viulistisuudesta. Minulle todisteeksi kelpaa esimerkiksi hitaan osan loistelias huiluäänivälike.

Nuori Joonatan Roozeman onnistuu sellokonsertossa yhtä hyvin. Kehtolaulu-avauksessa ja keskeisessä Adagiossa hän ei sorru imelään hehkutukseen vaan tavoittaa hiljaisen, traagisen intensiteetin. Nopeassa paahdossa Roozeman hieman prässää, mutta rytmiikka on silloinkin kohdallaan, ja pariäänet hän osaa hehkuttaa yhtä puhtaasti kuin Vähälä.

Olari Eltsin johtamalla Kymi Sinfoniettalla ei ehkä ole yhtä paljon Aho-kokemusta kuin vaikkapa Sinfonia Lahdella, mutta hienosti porukka toteuttaa Ahon hienopiirteiset värit ja intensiiviset nostatukset. Orkesterin tai tuotantokoneiston rivit rakoilevat vain sellokonserton prestossa.

Kalevi Aho: Viulukonsertto nro 2; Sellokonsertto nro 2. - Elina Vähälä, viulu, ja Joonatan Roozeman, sello, sekä Kymi Sinfonietta/Olari Elts. (BIS-2466)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 4.2.2023.

Lisää aiheesta Yle Areenassa