Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Välillä klavikordinsoittokin kuulostaa musiikilta

J.S. Bach: Clavichord - Andras Schiff
Kuvateksti J.S. Bach: Clavichord - Andras Schiff

Jokainen vanhaa musiikkia esittävä kosketinsoittaja rakastuu vuorollaan klavikordiin, ja aina kun niin tapahtuu, yleisö joutuu höristämään korviaan, josko hipihiljaisen räminän ja huojuvan intonaation seasta erottuisi musiikkiakin.

Jokainen vanhaa musiikkia esittävä kosketinsoittaja rakastuu vuorollaan klavikordiin, ja aina kun niin tapahtuu, yleisö joutuu höristämään korviaan, josko hipihiljaisen räminän ja huojuvan intonaation seasta erottuisi musiikkiakin. Nyt klavikordiin on rakastunut tähtipianisti Andras Schiff, ja yleisön onneksi hänen taitonsa riittää klavikordin haasteiden voittamiseen ja musiikin välittämiseen - ainakin välillä.

ECM:n julkaisemalla levyllä Schiff soittaa Johann Sebastian Bachin kotoisinta kosketinsoitinmusiikkia - inventioita, sinfonioita ja duettoja. Kromaattinen fantasia ja Musiikillisen uhrilahjan ricercar ovat mukana julistamassa klavikordin isompaa ilmaisuvoimaa ja polyfonista erottelukykyä. Ja kas kummaa, yhdessä Bach ja Schiff saavat voitettua jopa minut klavikordin puolelle ainakin tämän levyn ajaksi.

Toki olen aina tiennyt, että klavikordin rakenne mahdollistaa ainutlaatuisen ilmaisun, sillä soittaja voi teknisesti kontrolloida äänen voimaa, sävyä ja intonaatiota. Mutta yleensä ilmaisumahdollisuudet jäävät käyttämättä, sillä pianistit eivät hallitse niitä tai ne hukkuvat räminään. Musikaalisuudellaan ja kunnianhimollaan Schiff kuitenkin pystyy klavikordilla tekemään enemmän kuin cembalolla. Hän saa melodiat laulamaan legatossa ja polyfoniset linjat eroteltua volyymilla ja sointiväreillä. Inventioista ja sinfonioista tulee hetkittäin kuin jousisoittajien kamarimusiikkia, ja nerouden rajaa hätyytellään, kun Schiff pääsee lisäämään sointiväreihin rytmisyyttä, kuten sinfoniassa nro 8 F-duuri.

Silloin tällöin Schiffin sointikontrolli kuitenkin pettää ja koristeet muuttuvat särinäksi tai pianissimo ryöstäytyy forteksi. Klavikordia on pirullisen vaikea hallita, kun selkärangasta tulee vain pianon vasaramekanismiin liittyviä ratkaisuja. Mutta hattuani nostan silti, nautin yksityiskohdista ja hetkittäin ymmärrän sitä erikoista porukkaa, joka vaahtoaa klavikordin ylivertaisuudesta soittimena.

"J.S. Bach: Clavichord". - Andras Schiff, klavikordi. (ECM New Series, 4857948)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 4.2.2023.

Lisää aiheesta Yle Areenassa