Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

Kuka tahansa voi oppia hyvät keskustelutaidot, vakuuttaa psykologi Ilona Rauhala

Ilona Rauhala valokuvaaja Marica Rosengårdin kuvaamana.
Kuva: Marica Rosengård

Mielen valmentaminen on aina kiinnostanut Ilona Rauhalaa. Tänä päivänä hän on erikoistunut huippusuorittajien valmennukseen. Hän on myös testannut valmentavaa keskusteluotetta mm. lapsiinsa.

Kuuntele psykologi Ilona Rauhala -Kuusi kuvaa Yle Areenasta.

Psykologian opinahjon löytyminen on vaikuttanut Ilona Rauhalan elämään hyvin positiivisesti. Tänä päivänä hän on mm. työpsykologiseen valmentamiseen erikoistunut yrittäjä.

– Se, mitä olen ammatillisesti opiskellut, ja josta saan tänä päivänä elantoni, on hyödyttänyt minua henkilökohtaisissa ihmissuhteissani kuten vaikkapa lasten kasvatuksessa.

Kun coaching rantautui Suomeen 2000-luvun alkupuolella Yhdysvalloista, oli Ilona aallonharjalla mukana ja innostui valmennuksesta vielä enemmän.

– Valmentava keskustelu tarkoittaa esimerkiksi keskustelun tapaa, jossa henkilö itse oivaltaa asioita ja löytää itsestään voimavaroja. Henkilöä autetaan tunnistamaan omia tavoitteitaan sekä löytämään tapoja päästä pyrkimyksiään kohti.

Kaikkihan on lopulta kiinni keskustelemisesta.

Ilona Rauhala

Ilona Rauhala on kehittänyt mallin OK5 eli Onnistunut keskustelu. Siinä ideana on keskustella viiden vaiheen avulla, jotka ovat lyhyesti puristettuna nämä:

1. Viritä tunnelma eli avaa ikään kuin ovi keskustelulle.

2. Kuuntele huolellisesti sanoin, teoin ja ilmein.

3. Tutki keskustelun aihetta kysymyksillä.

4. Jäsennä eli erittele keskustelua.

5. Sulje keskustelu ja vahvista toiveikkuutta.

Ilona Rauhala avaa tapaa käyttää kieltä sekä menetelmää tarkemmin kirjassaan Keskustelun voima.

Valmentavaa keskusteluotetta Ilona Rauhala sanoo käyttäneensä omien lastensa kasvatuksessa.

Ilona Rauhala poikiensa kanssa ulkomaanmatkalla.
Kuva: Ilona Rauhalan kotiarkisto


– Sen sijaan, että sanoin murrosikäiselle pojalleni, ettet saa tehdä noin, lähdinkin kysymään häneltä, mikä sai sinut tekemään näin. Tai esimerkiksi, jos otat asian tuolla tavoin minun kanssani esille, mihin keskustelumme johtaa.

– Kun asiasta keskusteli tutkivalla otteella kysymysten kautta, saattoi keskustelun jäsentämisvaiheessa löytää murrosikäisen kanssa helpommin yhteisen sopimuksen vakuuttaa Ilona Rauhala.

Innostus keskusteluun on lapsuuden peruja

Teologivanhempien lapsena Ilona Rauhala liikkui isänsä mukana ja kuuli monia kiinnostavia keskusteluja erilaisissa kodeissa.

– Seuraamalla opin keskustelemisesta ja yhteyden luomisesta. Näin, miten luodaan luottamuksellinen tila, silloin kun kyseessä asioita, joista ei välttämättä puhuta muille kuin papeille.

– Ihailin jo ala-asteikäisenä puhujia, vaikka en hahmottanut, mitä puhuminen työnä oikein on, sanoo kristillisessä kodissa kasvanut Rauhala, joka arvostaa kristillistä perintöään.

Kuusi kuvaa psykologi Ilona Rauhalan elämästä

44:28