Hyppää pääsisältöön

Strömsö

70-luvun kalusteet ovat taas trendikkäitä – pyyhi pölyt vanhasta sorvatusta tuolista tai nikkaroi uusi alusta asti

70-luvun kalusteet ovat taas trendikkäitä - Toista Yle Areenassa

Joitakin kymmeniä vuosia sitten muodissa olivat massiiviset, maalaamattomat mäntykalusteet, joiden jalat oli sorvattu. Jos sinulla on vielä sellaisia, voit tuntea olevasi nykyaikainen, sillä ne ovat taas muodissa.

Nämä kalusteet, joilta haluttiin talonpoikaishuonekalujen tuntua, olivat samalla vastapainona metallirunkoisille kalusteille, jotka olivat suosittuja jonkin aikaa. Aivan kuin talonpoikaishuonekalutkin ne on tehty perinteisellä ja kestävällä tavalla. Osa niistä on edelleen hyvässä kunnossa ja niitä voi ostaa kirpputorilta pikkurahalla.

Sille, joka menee mieluimmin puusepänverstaalle kuin kirpputorille metsästämään, on pieni mäntypenkki sopiva projekti.

Materiaalina on mäntya, ja jos voit valita, niin käytä tiivissyistä puutavaraa. Se tarkoittaa, että puu on kasvanut hitaasti ja vuosirenkaat ovat tiheässä, jos katsot laudan päästä.

Mänty vai honka?

Voi olla hiukan hämmentävää, kun puhutaan männystä, petäjästä ja hongasta, jotka ovat periaatteessa yksi ja sama puu.

Mänty, Pinus Sylvestris, on koko puulajin nimi. Puhutaan männyistä ja mäntymetsästä.

Minun näkemykseni on, että honka on täysikasvuinen puu, jonka kova ydin muodostaa suuren osan rungosta. Honka on pitkä ja komea puu, mutta pienemmästä vähän kuhmuraisesta männystä, joka kasvaa esimerkiksi suolla, ei voi koskaan tulla honkaa.

Suomen kielellä hongastakin sahatusta puutavarasta tehdyistä tuotteista puhutaan mäntyhuonekaluina ja mäntylattioina.

Nikkaroi mäntypenkki kahdelle

Reunukset

Penkkiin tarvitaan neljä jalkaa ja kahdeksan poikkipuuta.

Poikkipuut ratkaisevat penkin syvyyden ja leveyden. 45 cm on sopiva syvyys, ja 70 cm riittää kahdelle pienelle takapuolelle. Jos haluaa oikein mukavan penkin kahdelle, leveyttä saa olla vähintään 90 cm.

Poikkipuiden paksuus voi vaihdella. Jos tekee jakkaran tai lyhyemmän penkin, voi nikkaroida sen ohuemmasta puutavarasta ja tehdä siitä siromman, mutta pitempi penkki vaatii paksummat poikkipuut. Poikkipuiden paksuuteen vaikuttaa myös istuinosan tyyppi. Jos haluaa istuinosan massiivipuusta, voi tehdä ohuemmat poikkipuut.

Tee 3 cm pitkät tapit jokaisen poikkipuun kumpaankin päähän, eli lautoja sahatessa on huomioitava siis yhteensä 6 lisäsenttiä.

Puutyö.
Kuvateksti Poikkipuut sahattuine tappeineen.
Kuva: Yle/ Juha Leskelä

Tappien päät on mahdollisesti sahattava 45 asteen kulmaan, etteivät ne törmää toisiinsa jaloissa olevissa rei’issä.

Jalat

Jalat voivat olla noin 50 x 50 mm paksut ja noin 45 cm pitkät.

Jos käytössä on sorvi ja pitää sorvaamisesta, tämä on sopiva harjoitusprojekti. Jos sorvaat jalat, on hyvä jättää ne neliskulmaiseksi tapinreikien kohdalta.

Neliskulmaiset jalat käyvät yhtä hyvin.

Poraa reiät tappeja varten ja tee niistä taltan avulla neliskulmaiset.

Neljä jalkaa penkille.
Kuvateksti Jalat, joissa on reiät poikkipuita varten.
Kuva: Yle/ Juha Leskelä

Liimaus kahdessa erässä

Hyvä vinkki tavallisella puuliimalla liimatessa on levittää liimaa kahdessa erässä. Levitä ensin liimaa tappeihin ja reikiin siveltimellä ja anna liiman kuivua. Liima imeytyy puuosiin ja muodostaa hyvän pinnan.

Kun sitten liimaat toisen kerran ”oikeasti”, liima täyttää helpommin tyhjät kohdat ja sitoo paremmin. Liimauksesta tulee siis vahvempi.

Puutyö.
Kuvateksti Jalat ja alempi poikkipuu on liitetty tappiliitoksella ja liimalla.
Kuva: Yle/ Juha Leskelä

Istuinosa paperinarusta

Penkkiin tehdään istuinosa paperinarusta, jota kutsutaan myös nimellä ”Paper cord”.

Paperinaru on tehty valkaisemattomasta paperista, joka on kierretty. Kuuluisimmat huonekalut, joissa on käytetty paperinarua ovat tanskalaisten muotoilijoiden Hans J. Wegnerin ja Børge Mogensenin tuolit. Ne ovat todella hienoja!

Rulla karkeaa narua.
Kuvateksti Naru on tehty kierretystä, valkaisemattomasta paperista.
Kuva: Yle/ Juha Leskelä

Jotta narua pystyy punomaan, täytyy huonekalussa olla poikkipuut kaikkien jalkojen välillä. Työ aloitetaan naulaamalla monta naulaa poikkipuiden sisäpuolelle.

Käytin uppokantanauloja, joista poistin kannan ja taitoin pihdeillä 90 asteen kulmaan. Voi ostaa kiinnitysnastoja, mutta naulat käyvät yhtä hyvin. Pitkällä sivulla naulojen väli on 2,5 cm ja lyhyellä sivulla 1 cm. Naulojen ympärille kierretään paperinarua tietyssä järjestyksessä.

Tuolien punomiseen on erilaisia malleja, ja tämä on yksi niistä. Ellet halua tehdä penkkiä itse, tämä on täydellinen tapa piristää vanhaa puutuolia. Ota vain istuinlevy pois, lyö kannattomia uppokantanauloja riviin ja kieputa narusta kaunis kuvio, ja saat aivan uuden tuolin, johon liittyy hiukan tanskalaista huonekaluhistoriaa.

Tee istuinosa paperinarusta - Toista Yle Areenassa

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä