Hyppää pääsisältöön
Ukrainassa Butšan hautausmaa ja kirkko, etualalla joukkohauta kaivettuna.

BUTšAN HAUDANKAIVAJAT

BUTšAN HAUDAN- KAIVAJAT

Sisältövaroitus: jutun video voi järkyttää

Haudankaivajat Serhi Matjuk, Vladyslav Mintšenko ja Artjom Mihailov keräsivät ruumiita Butšan kaduilta ja kuljettivat niitä suureen joukkohautaan.

Julkaistu 12.2.2023

Sodan toisena päivänä Butšassa oli vielä rauhallista. Hautausmaan vahtimestari Serhi Matjuk oli kaivamassa hautaa. Lähellä oli saattojoukko kokoontuneena hautajaisiin. Arkku oli aseteltu hautausmaan siunauspaikalle, tiiliselle jalustalle.

Serhi Matjuk odotti siunaustilaisuuden päättymistä, sillä hänen tehtävänään oli luoda hauta umpeen ja asetella kukat sekä risti hautakummulle.

Yhtäkkiä ympärille alkoi iskeytyä venäläisten ampumia ohjuksia. Ei ollut paikkaa, jonne hakeutua suojaan. Yksi ohjus osui saattojoukkoon. Ihmisiä repeytyi kappaleeksi Serhi Matjukin silmien edessä. Hän itse selvisi haavoittumatta. Myöhemmin hän kertoi, ettei ollut koskaan ollut niin kauhuissaan.

Pommitusten tauottua hautojen tilalla oli kraatereita. Kuolleita ja haavoittuneita makasi hautojen päällä. Sota oli saapunut Butšaan.

Venäjän joukot vyöryivät kaupunkiin kaksi päivää myöhemmin. Taivaalla parveili sotilashelikoptereita. Räjähdykset nostattivat ilmaan paksua mustaa savua.

Ennen Venäjän hyökkäystä Butša oli rauhallinen esikaupunki, jossa oli nykyaikaisia kerrostaloja ja ostoskeskuksia, mutta myös vanhanajan kesämökkejä puutarhoineen. Kaupunkia ympäröivät mäntymetsät.

Venäläisten saavuttua Butšan asukkaat elivät kauhun vallassa. Asuntojen sähköt katkesivat ja lämmitys loppui. Ruoka kävi vähiin, samoin puhdas vesi. Viestiliikenneyhteydet lakkasivat toimimasta. Epätietoisuus oli piinaavaa.

Venäläiset tappoivat ihmisiä kaupungissa mielivaltaisesti. He ampuivat siviilejä ja teloittivat erityisesti palvelusikäisiä miehiä, joilla epäiltiin olevan siteitä Ukrainan armeijaan.

Kuukauden kestäneet kiivaat taistelut estivät Venäjän joukkoja valtaamasta parinkymmenen kilometrin päässä sijaitsevan Kiovan.

Butšalaiset maksoivat pääkaupungin vapaudesta kovan hinnan.

Miehitys kesti 27 päivää. Sen aikana Butšassa kuoli 458 siviiliä: 363 miestä, 86 naista ja 9 lasta.

Venäläiset jättivät ruumiit sinne, minne ihmiset kuolivat: kaduille, koteihin ja kellareihin. Kulkukoirat alkoivat syödä Butšan kaduilla viruvia ruumiita.

Serhii Matjuk ymmärsi, ettei kukaan huolehdi kuolleista.

44-vuotias entinen ammattilaisjalkapalloilija oli työskennellyt urheilu-uransa jälkeen sekalaisissa töissä. Viimeiset puoli vuotta hän oli toiminut hautausmaan vahtimestarina.

Matjuk päätti alkaa kerätä ja haudata ruumiita.

Aluksi Serhi Matjukilla oli apunaan iäkkäämpiä miehiä, mutta työ kävi heille liian raskaaksi. Hän pyysi avuksi tatuointitaiteilija Vladyslav Mintšenkoa ja paikallisen pizzerian kokkia Artjom Mihailovia.

Heillä ei ollut kokemusta haudankaivamisesta, mutta he suostuivat avuksi, vaikka miehet eivät edes tunteneet toisiaan.

Serhi antoi heille lapiot ja käski töihin. Miehet odottivat jonkinlaisia tarkempia ohjeita, mutta Matjuk vain sanoi, että alkakaa kaivaa.

Miehet aloittivat kierroksensa aamuisin. He ajoivat ympäri kaupunkia vanhalla ambulanssilla ja etsivät ruumiita kaduilta, kodeista ja kellareista.

Pian kävi selväksi, että hautausmaalle ei voinut taistelujen vuoksi enää mennä. Lähellä sijaitsi venäläisten tukikohta. Lisäksi hautausmaan pelättiin olevan miinoitettu.

Tämän vuoksi miehet alkoivat kuljettaa vainajia ruumishuoneelle odottamaan hautausta.

Kiivaat taistelut kaupungista jatkuivat koko miehityksen ajan. Haudankaivajat jatkoivat työtä iskuista huolimatta. He sanovat, että pommituksiin turtui.

Venäläiset pysäyttivät haudankaivajat usein. Tarkastuspisteillä sotilaat pakottivat heidät ulos autosta, uhkasivat aseilla ja käskivät riisuutumaan alasti. Sotilaat tutkivat miesten auton sekä veivät lopuksi heidän kännykkänsä ja henkilöpaperinsa.

Monesti sotilaat käyttäytyivät sattumanvaraisesti. Ensimmäisen tarkastuspisteen sotilaat saattoivat päästää haudankaivajat läpi ongelmitta, mutta seuraavassa heitä kohti saatettiin jo ampua.

Miesten ensimmäinen auto tuhoutui rynnäkkökiväärien tulituksessa. Venäläiset avasivat tulen lähellä rautatien tasoristeystä. Autoon maalatut punaiset ristit eivät estäneet heitä.

Oli ilmeisesti sattumaa, että Serhi Matjuk, Vladyslav Mintšenko ja Artjom Mihailov säilyivät hengissä. Venäläiset tiesivät keitä haudankaivajat olivat ja mitä he tekivät, mutta eivät luottaneet miehiin. Sotilaat pelkäsivät haudankaivajien ilmiantavan heidän olinpaikkansa Ukrainan asevoimille.

pieni kartta

Kuva: karttaan on merkitty paikkoja, joista haudankaivajat keräsivät ruumiita.

Ruumiita keräävästä ambulanssista tuli tuttu näky myös butšalaisille. Pian ihmiset alkoivat kertoa heille, mistä kuolleita löytyy.

Serhi Matjuk kirjasi muistiin yli 200 kuolleen ihmisen tiedot: kuolinpaikan ja sukupuolen, jos ruumiin pystyi tunnistamaan. Hän otti talteen henkilöpaperit, jos niitä oli. Mutta venäläiset veivät muistiinpanot aina tarkastusten yhteydessä. Lopulta Serhi ei enää vaivautunut kirjaamaan tietoja ylös.

Miehet välttivät kuolleiden kasvojen katsomista. Siksi oli vaikeaa tunnistaa kuvia, joita kaupunkilaiset näyttivät kadonneista sukulaisistaan.

Kaikkia ruumiita miehet eivät pystyneet keräämään, sillä kaupungissa oli alueita, minne ei voinut mennä. Kun maailmalle myöhemmin levisi kuvia Butšasta, kaduilla lojui yhä lukuisia ruumiita. Serhi Matjukin kuvaama video todistaa järkyttävää näkyä.

Kaupungin ruumishuone täyttyi nopeasti. Sen kylmiöt eivät toimineet, sillä sähköä ei ollut.

Butšan hautauspalvelun johtaja Serhi Kaplytšnyi tilasi 10. maaliskuuta maansiirtokoneen kaivamaan ensimmäisen joukkohaudan. Lupa siihen oli saatu Butšan pormestarilta.

Tuhansia naisia ja lapsia oli kerääntynyt kaupungintalon eteen odottamaan linja-autoja. Sinä päivänä avattiin ensimmäinen “humanitaarinen käytävä” evakuointeja varten. Samassa yhteydessä miehittäjille kerrottiin aikeista perustaa joukkohauta. Venäläiset sotilaat eivät vastustaneet suunnitelmaa.

Katedraalin takapihalle kaivettuun hautaan laskettiin ensimmäisenä päivänä noin 60 ruumista. Valtava monttu täyttyi mustista ruumispusseista. Hauta jouduttiin sulkemaan nopeasti, sillä ruumiit olivat jo pahoin mädäntyneitä.

Seuraava hauta kaivettiin ensimmäisen viereen.

Katedraalin takapihalle haudattiin 116 ihmistä – 84 miestä, 30 naista ja 2 lasta. Joukossa oli myös venäläisiä sotilaita. Vain kaksi haudatuista oli Ukrainan armeijan sotilaita.

Suuri osa haudankaivajien keräämistä ruumiista oli tarkka-ampujien uhreja. Heitä oli ammuttu takaapäin. Ihmisiä tapettiin summittaisesti, kun he olivat etsimässä ruokaa ja vettä tai hakemassa polttopuita.

Ruumiissa, joita Serhii Matjuk, Vladyslav Mintšenko ja Artjom Myhaylov keräsivät kellareista, löytyi kidutuksen jälkiä. Nämä usein taisteluikäiset miehet olivat tuupertuneet polviltaan siihen paikkaan, mihin heidät oli teloitettu.

Osa ruumiista oli alasti, silmät ja kädet olivat sidottuina. Monia oli ammuttu polviin, käsiin ja lopulta päähän.

Venäläiset polttivat ruumiita peittääkseen kidutuksen jäljet. Osa oli niin pahoin palaneita, että kerättävänä oli vain luita.

“Pahinta oli, että he eivät säästäneet edes lapsia”, sanoo Vladyslav Mintšenko. Miehet joutuivat keräämään kahden lapsiperheen ruumiit. Kaikki olivat pahoin palaneita.

Kaikkein raskaimmin työn otti hiljainen Artjom Myhaylov, pizzerian kokki.

Jälkeenpäin selvisi, että hän oli kärsinyt psyykkisistä oireista läpi miehityksen: nähnyt painajaisia ja huutanut kauhuissaan unissaan. Siitä huolimatta hän lähti joka aamu kierrokselle, keräsi ja hautasi ruumiita miehityksen loppuun asti. Vasta venäläisten lähdettyä Artjom lopetti.

Erään kerran venäläiset käskivät Serhi Matjukin, Vladyslav Mintšenkon ja Artjom Myhaylovin mennä Jablunska-kadulle hakemaan ruumiita.

Se on yksi kaupungin pääkaduista. Matjuk sanoo, että he löysivät sieltä 16 ruumista.

“Laskin, että vähintään viittä heistä oli ammuttu polviin, käsiin ja päähän. Kaikkien kädet oli sidottu”, kertoo Serhi.

New York Times -lehti osoitti juttusarjassaan, että Jablunska-kadulla surmansa saaneet uhrit eivät kuolleet taisteluiden ristitulessa vaan venäläisen 234. maahanlaskurykmentin laskuvarjojääkärit olivat ampuneet heidät.

“Minusta se mitä he tekivät oli kansanmurha. Ehkä heillä oli määräys tehdä kansanmurha. En voi muuten ymmärtää heidän tekojaan. Miksi he muuten olisivat tappaneet siviilejä”, pohtii Serhi Matjuk.

Ukrainassa on tähän mennessä ilmoitettu maan viranomaisten mukaan 65 000 sotarikosta. Siviilejä on kuollut 7000, joista lapsia yli 450. Luvut ovat todennäköisesti huomattavasti suurempia.

Butšan alueelta on löytynyt todistusaineistoa lukuisista Venäjän joukkojen laittomista teloituksista ja summittaisista hyökkäysistä. Aseanalyysin avulla on voitu yhdistää alueella olleiden Venäjän joukkojen käyttämät aseet uhrien vammoihin ja tuhoutuneisiin asuinalueisiin.

Butšan vapauduttua ruumiit kaivettiin ylös joukkohaudoista. Kaupunkiin saapui ranskalainen uhrien tunnistamiseen erikoistunut tiimi ukrainalaisten viranomaisten tueksi.

Ruumiit tutkittiin ja kuvattiin. Niistä otettiin DNA-näytteet ja sormenjäljet. Tämän jälkeen ruumiit lähetettiin kylmäautossa oikeuslääketieteelliseen ruumiinavaukseen.

Maaliskuun viimeisenä päivänä venäläiset lähtivät.

Taivaalla näkyi kolme punaista merkinantorakettia, Matjuk kertoo. Sitten kuului raskaiden ajoneuvojen jyrinää. Poistuvat venäläiset muodostivat pitkän kolonnan Varsovaan johtavalle maantielle.

Serhi Matjuk laski, että letkassa oli 80 erilaista ajoneuvoa ja asejärjestelmää. Oli panssarivaunuja, sotilasajoneuvoja, kuorma-autoja ja erilaisia aseyksiköitä. Ryöstösaaliit oli kasattu matkaan. Ajoneuvojen päällä oli jopa vessanpönttöjä.

Seuraavana päivänä Ukrainan armeijan panssarivaunut saapuivat Butšaan. Silloin Serhi tunsi olonsa helpottavan. Hän ymmärsi, että venäläiset eivät tule takaisin.

“Mutta onnellinen olen vasta sitten, kun he saavat rangaistuksensa”, Serhi Matjuk sanoo.

Julkaistu: 12.2.2023 Toimittaja: Viivi Berghem Yhteystoimittaja: Oleh Klymtšuk Kuvat ja videot: Hans Peter Dhuy Kännykkävideo: Serhi Matjuk Kansikuva: AOP Ulkoasu: Annukka Palmén-Väisänen Koodi: Antti Saarenpää Leikkaus: Pasi Räsänen Kännykkävideon leikkaus: Marjut Raunio Tuottaja: Marko Lönnqvist Vastaava toimittaja: Ville Vilén