Hyppää pääsisältöön

Flinkkilä & Kellomäki

Olemmeko mieluummin laihoja kuin onnellisia? Katso kirjailija Raisa Omaheimon vinkit oman kehon hyväksymiseen

Entä jos lopettaisimme oman kehomme morkkaamisen? Raisa Omaheimon kolme konstia Flinkkilä & Kellomäki -ohjelman haastattelussa. - Toista Yle Areenassa

Raisa Omaheimo muistuttaa, että oman kehonsa hyväksyminen on radikaali teko. Alkuun pääsee, kun lakkaa puhumasta rumasti omasta ja toisten ulkomuodosta.

Raisa Omaheimon tuore tietokirja Ratkaisuja läskeille sisältää pysäyttävän tiedon: yllättävän moni ihminen olisi mieluummin laiha kuin onnellinen. Ja vielä karumpikin väite sivuilta löytyy. Monet menettäisivät mieluummin raajansa kuin lihoisivat.

– Se kertoo siitä, että lihominen on pahin kohtalo, mikä ihmiselle voi koittaa. Ja siitä, että lihavien asema meidän maailmassamme on aika kehno, kirjailija ja taiteilija toteaa.

Raisa on kirjoittanut lihavuudesta viime vuosien aikana monologin ja lyhytelokuvan. Tietokirja Ratkaisuja läskeille ilmestyi syksyllä 2022. Töillään Raisa haluaa tehdä näkyväksi läskivihaa, jonka keskellä länsimaissa eletään.

– Haluan puhua yhteiskuntamme laihdutuskulttuurin järjettömyydestä. Miksi niin monet upeat, viisaat, älykkäät ja säkenöivät ihmiset käyttävät vuosikymmeniä elämästään viiden kilon pudottamiseen? Mikseivät ihmiset voisi vain elää?

Herkkuja ei tarvitse ansaita tai jumpata pois

Jatkuvalta ruoka- ja kehopuheelta on mahdoton välttyä. Laihdutuskulttuuri ympäröi meitä joka puolelta. Raisa on kiinnittänyt huomiota siihen, miten erilaisissa lounaspöydissä seurueet listaavat päivän syömisiään ja suunnittelevat illan jumppia. Puidaan ruokavalioita ja puhutaan herkkujen ansaitsemisesta.

– Joskus se vain väsyttää ja toisinaan siitä tulee surumielinen olo. Välillä se ärsyttää niin, että sanon, että ei sinun tarvitse mennä sinne jumppaan, vaan voit syödä kakkua ilmankin, Raisa toteaa.

Kun negatiivista kehopuhetta kuulee kaikkialla, on läskifobia helppo sisäistää. Se voi estää elämästä nauttimisen hyvin monella tavalla.

Yksi kieltäytyy lähtemästä uimarannalle, koska ajatus uimapuvusta ahdistaa. Toinen ei lataa deittisovellusta, koska pelkää tulevansa torjutuksi kehonsa koon takia. Kolmannelle uuden harrastuksen aloittaminen tuntuu vaikealta, koska oma koko tuntuu estävän sen.

– Itsensä sensuroiminen on aika tavallinen muoto sisäistetystä läskifobiasta.

Kun pidetään kaikki ihmiset tyytymättöminä omaan kehoonsa, heille voidaan myydä mitä vain.

Se, että ihmiset pysyvät tyytymättöminä itseensä, on massiivinen maailmanlaajuinen bisnes. Raisa huomauttaa, että sen toimintamalli on nerokas.

– Kun laihdutuskuuri ei toimi, sen voi myydä ihmisille uudestaan eri kaavussa. Markkinoinnin hoitaa ilmaiseksi koko ympäröivä yhteiskunta. Kun pidetään kaikki ihmiset tyytymättöminä omaan kehoonsa, heille voidaan myydä mitä vain.

Raisa haastaa miettimään, miten paljon aikaa ja energiaa vapautuisi, jos laihdutuspuhe ja negatiiviset ajatukset omasta kehosta lopettaisi.

– Minkä vallankumouksen olisimme saaneet jo aikaan, jos olisimme keskustelleet ne kymmenettuhannet tunnit vaikka rakenteista, yhteiskunnasta ja talouspolitiikasta!

Kuva Raisa Omaheimon Läski-monologista Teatteri Takomosta tammikuussa 2016. Kuvassa näyttelijä kaataa saavillisen karkkipapereita päällensä.
Kuvateksti Raisa Omaheimon kirjoittama ja Elina Kilkun ohjaama Läski – rasvainen monologi lihavuudesta sai ensiesityksensä Teatteri Takomossa tammikuussa 2016. Raisa käyttää töissään tietoisesti läski-sanaa purkaakseen lihavuuteen liittyvien haukkumasanojen merkityksiä.
Kuva: Kari Hakli / Teatteri Takomo

Minun kehoni on hyvä näin

Raisakin oli vuosikausia matkalla aina kohti jotakin toisenlaista kehoa. Paljon muuttui, kun hän uskalsi lopettaa ja sanoa itselleen, että keho on tänään tällainen ja annan sen muuttua niin kuin se muuttuu.

Raisa näkee laihduttamisen lopettamisen rohkeimpana tekonaan.

– Eihän niin saa tehdä! On äärimmäisen provosoivaa olla läski nainen ja sanoa, että en aio tehdä tälle mitään. Aina tulee palautetta, että väärin ajateltu. On radikaalia sanoa, että minun kehoni on hyvä näin.

Päätös vapautti Raisan valtavasta määrästä ahdistusta.

– Jos ei ole laihdutuskuurilla, ei tarvitse hävetä sen epäonnistumistakaan. Paino on pudonnut omassa tahdissaan ja pysynyt samana pitkiä aikoja, eli ei ole jojoillut entiseen malliin. Liikunnasta on tullut kivaa. Pidän siitä, miltä se tuntuu kehossani. Pukeudunkin paremmin, Raisa nauraa.

Elämänlaatu on päätöksen myötä parantunut radikaalisti.

– Itsetuntoni on kasvanut ja olen onnellisempi.

Raisan kolme vinkkiä aloittaa ajattelutavan muutos

1. Lakkaa puhumassa omasta kehostasi rumasti. Omaa mahamakkaraansa ei tarvitse rakastaa, jo ruman puheen lopettaminen tekee ihmeitä. Se auttaa suhtautumaan myös toisten kehoihin neutraalisti.

2. Lopeta ruokien juontaminen. Ei tarvitse kertoa, miksi ansaitsee kakkupalan tai kuinka sovittaa syömänsä herkun jumpalla.

3. Uudista kuvapohjaiset sosiaalisen median kanavasi lisäämällä lihavien ihmisten seuraamista. Tekee hyvää omalle katseelle, kun saa monipuolisia esimerkkejä kehoista päivästä toiseen.

Flinkkilä & Kellomäki TV1 lauantaina 4.2. kello 17.10 ja sunnuntaina 5.2. kello 9.10 sekä Yle Areena. #flinkkiläkellomäki