Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Yle on mukana mahdollistamassa sodan keskelle jääneistä kiovalaisista kertovaa ukrainalaista draamasarjaa

Kuvakollaasissa useita kuvia ukrainalaisista sodan keskeltä.
Kuvateksti He, jotka jäivät -työnimellä kulkeva draamasarja kertoo sodan keskelle jääneistä ukrainalaisista.
Kuva: FILM.UA GROUP

Työnimellä Those Who Stayed – He, jotka jäivät – kulkeva projekti esiteltiin tänään Göteborgin kansainvälisellä elokuvafestivaalilla.

He, jotka jäivät on kuusiosainen draamasarja, joka on saanut inspiraationsa tositapahtumista. Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopulla 2022, virallisten arvioiden mukaan puolet kiovalaisista evakuoitiin. Sarja kertoo heidän tarinansa, jotka jäivät. Mikä motivoi heitä pysymään kotonaan keskellä pommituksia? Miksi he eivät lähteneet?

”On yksi Ylen tehtävistä taltioida nykyhetkeä paitsi uutisiin ja dokumentteihin, myös draaman keinoin. Draama tarjoaa toisenlaisen näkökulman arkeen sodan keskellä, ja me pystymme mahdollistamaan sitä. Olemme tässä Ylen julkisen palvelun ytimessä”, muistuttaa Ylen Luovien sisältöjen ja median johtaja Ville Vilén.

Yle on mukana sarjassa yhtenä rahoittajana. Mukana on muitakin pohjoismaisia yleisradioyhtiöitä, kuten Norjan NRK ja Ruotsin SVT. Sarjan odotetaan valmistuvan vuonna 2024, ja se nähdään sen jälkeen Ylen ohjelmistossa.

Vaikka sarja on saanut inspiraationsa tositapahtumista, on se silti fiktiota. He, jotka jäivät kertoo kuuden erilaisen Kiovaan jääneen ukrainalaisen tarinan. Vaikka tapahtumat sijoittuvat sotaan, ovat toivo, rakkaus ja arvokkuus koko sarjan läpileikkaavia teemoja.

”Ukrainalaiset voivat kertoa oman tarinansa parhaiten itse. Venäjän hyökkäyksen alkamisesta tulee pian vuosi, ja on tärkeää, että pystymme osaltamme luomaan tässä ajassa toivoa rauhaan”, sanoo Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampela.

Sarjan toteuttavat saksalainen Red Arrow Studios ja ukrainalainen FILM.UA GROUP, joista jälkimmäinen oli mukana tekemässä myös Ukrainaan toteutettua Elämäni Biisi -hyväntekeväisyysjaksoa.