Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto

”Have a good pullataikina!” – Makupalojen ohjeet piimävelliin ja laskiaispulliin löytyvät laskiaisen erikoisjaksosta

Oheisella videolla laskiaispullien valmistus nopeutetusti, mukana resepti. - Toista Yle Areenassa

Tv-kokit Timo Nykyri ja Janne Pekkala valmistivat laskiaisena 2001 perinteisiä hillo-kermavaahto-pullia. Tuhdista taikinasta riitti vähän muihinkin leipomuksiin. Nisujen lisäksi kokkien keittiössä syntyi ihanan makea piimävelli. Lue reseptit artikkelista.

Makupalat oli Yleisradion suosittu ruokaohjelma vuosina 1997–2005. Makupalojen laskiaisjakso vuodelta 2001 on nyt katsottavissa kokonaan Yle Areenassa ja alapuolella tässä artikkelissa.

Makupalojen laskiaisjakso kokonaisuudessaan. - Toista Yle Areenassa

Onko se nyt kirnupiimää vai talouspiimää? Tämä on piimäpiimää.

Timo Nykyri ja Janne Pekkala molekyyligastronomisimmillaan

Piimävellin resepti

1 litra piimää

2-3 rkl vehnäjauhoja

1 dl puuroriisiä

3 dl vettä

1 dl rusinoita

1 kanelitanko

1 dl sokeria

Turvota jauhot kylmässä piimässä.

Keitä riisi ja rusinat vedessä. Lisää kanelitanko ja sokeri kun riisit ovat melkein kypsiä. Keitä vesi kokonaan pois seoksesta.

Kuumenna piimä ja jauhot liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes keitos on kiisseliä.

Lisää maustetut riisit ja rusinat piimävelliin.

Tästä tulee huugi-guugi-pulla, tosi iso.

Janne Pekkala mittailee laskiaispullia

Laskiaispullat Makupalojen tapaan

2 kg vehnäjauhoja

1 litra maitoa

500 g voita

3 dl sokeria

1 tl kardemummaa

2 tl suolaa

50 g hiivaa

3 munaa

Alusta hiiva maitoon, lisää mausteet ja sulatettu voi. Lisää jauhot taikinaan hiljalleen.

Kohota taikina huoneenlämmössä noin kaksinkertaiseksi.

Pyörittele taikinasta kämmeneen mahtuvia pullia, kohota vielä hetki liinan alla.

Voitele kohotetut pullat kanamunalla, koristele halutessasi iloisen värisillä säilykekirsikoilla ennen paistamista.

Paista pullia 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Halkaise paistetut pullat ja laita väliin täytteeksi kermavaahtoa ja hilloa tai halutessasi mantelimassaa.

Minä olen syönyt hillokolon tänne.

Timo Nykyri ei jäänyt neuvottomaksi pullia täytettäessä
Kanelipullakakku, koristeltu säilykekirsikoilla.
Kuvateksti Riemastuttava special-pullakakku valmistui ylijäämätaikinasta
Kuva: Yle kuvanauha

Makupalojen special-pullakakku

Yli jäänyt laskiaispullataikina

Sokeria, kanelia, margariinia

Puolitettuja säilykekirsikoita

Taikina kaulitaan levyksi, voidellaan ja päälle lisätään sokeria sekä kanelia.

Rullataan ja leikataan paloiksi. Pullarinkulat asetellaan voideltuun piirakkavuokaan ja koristellaan säilykekirsikoilla.

Kohota kierrepullia vuoassa huoneenlämmössä, paista uunissa kypsäksi.

Katso lisää Makupalojen jaksoja Areenassa