Hyppää pääsisältöön

Elämä

Lähikuva Onni Hakalasta.

Onni Hakala käytti päihteitä 12-vuotiaasta asti ja rahoitti elämänsä seksityöllä, kunnes hän tutustui satanismiin

Hakala sai asiansa järjestykseen siskontyttöjensä ja uuden elämänkatsomuksen voimalla.

Päivitetty 06.02.2023 15:13.

Onni Hakala istuu Tampereella kahvilan pöydässä ja juo suuresta mukista kahvia.

Hän puhuu paljon ja nauraa paljon. Hakala, 27, on hakenut juuri uutta työpaikkaakin. Asiat ovat jiirissä, suorastaan pirun hyvin.

Hakalan hyvä elämä johtuu siitä, että satanismi pelasti hänet vuosia sitten kadotukselta.

Siitä lähtien Hakala on elänyt hyvää elämää, jossa keskipisteinä ovat esimerkiksi oma kissa, siskon lapset ja valistustyö.

– Unelmaperjantaini on sellainen, että käperryn kello yhdeksältä illalla kissa kanssa sänkyyn nukkumaan, Hakala sanoo.

– Kun on ollut narkkarihuora, niin jännitystä ei perjantai-iltoihin enää hirveästi kaipaa.

Onni Hakala kahvilassa Tampereella.
Kuvateksti Onni Hakala kahvilassa Tampereella joulukuussa 2022.
Kuva: Jonna Öhrnberg

Helvetillinen teini-ikä

Hakalalla oli hankalaa teini-iässä.

Hän kärsi sukupuolidysforiasta. Se on voimakasta ahdistusta siitä, että oma sukupuoli-identiteetti ei vastaa biologista sukupuolta.

Näiden ja lukuisten muiden teini-ikään liittyvien ongelmien vuoksi Hakala haki lohtua päihteistä, mikä johti ongelmiin. Hakalaa kuskattiin eri laitoksesta toiseen, lastensuojeluun ja sen sellaisiin. Peruskoulua Hakala ei päässyt loppuun asti.

Ensin meni alkoholia, kunnes joku tarjosi amfetamiinia. Pahin virhe oli tutustua oksikodoniin.

– Kun vedin ensimmäisen kerran opioideja, olin, että no niin, nyt ollaan kusessa! Löysin sen oman huumeeni, Hakala sanoo.

Opioidit kuten oksikodoni, heroiini, morfiini ja subutex ovat vahvasti koukuttavia aineita etenkin ihmisille, joilla menee elämässä huonosti: Hakalan mukaan opioidipäissään tuntuu, että kaikki on hyvin, kun aine käärii käyttäjänsä rakkaudentäyteiseen halaukseen.

Päihdepiireissä oli paljon seksitöitä tekeviä ihmisiä, ja myös Hakala ajautui näihin hommiin.

– Kaikkea laidasta laitaan, sen kummemmin yksilöimättä, hän kuvailee seksityötään.

Hakala ei demonisoi seksityötä: moni tekee sitä omasta tahdostaan ja mielellään. Hakalalle työ oli päihteiden rahoittamista.

– Olin pahimmillaan taju pois pitkiä aikoja 20 tuntia vuorokaudessa, ja jossain vaiheessa tajusin, että olen ihan rehellisesti narkkari.

Siskon kuolema

Vuonna 2018 Hakalan sisko kuoli. Sisko oli läheinen, ja kuolema suisti Hakalan entistä pahempaan jamaan.

Seuraavassa tammikuussa vietettiin Hakalan syntymäpäiviä, ja Hakala oli juhlaillallisella tapojensa mukaan sekaisin.

Hakala ja hänen toisen siskonsa kaksi tyttöä istuivat samassa ruokapöydässä, ja kun Hakala näki tilaisuudesta otettuja valokuvia, hän järkyttyi.

– Näin niistä kuvista, että olin ihan taju pois tyttöjen seurassa. He ovat minulle tärkein asia maailmassa. Ajattelin, että jossain vaiheessa minua ei enää päästetä heidän seuraansa, jos jatkan narkkaamista.

Lähikuva Onni Hakalan kasvoista.
Kuva: Jonna Öhrnberg

Aloittaessaan vieroittautumisen joka paikkaan sattui niin paljon, että Hakala ei pystynyt nousemaan sängystä kolmeen vuorokauteen.

Hikeä, oksetusta, kusta, paskaa ja kipua.

Pikkuhiljaa helpotti, mutta edessä oli vielä välien katkaiseminen kaikkiin kavereihin.

– Yksi kaverini muutti Lappiin poromieheksi ihan vaan siksi, että pääsisi huumepiirejä pakoon.

Hakalan päihteidenkäytön lopettaminen onnistui, koska hänellä oli syy elää: siskon tytöt.

Toinen iso syy onnistumiseen oli satanismin löytäminen.

Voimavarat raitistumiseen

Raitistumista tukeakseen Hakala yritti käydä NA:ssa eli huumausaineriippuvaisten tukiryhmässä. Ryhmässä esimerkiksi rukoiltiin. Se ei tuntunut Hakalasta hyvältä.

Auktoriteettikriittisen ihmisen maailmankuvaan ei mahtunut ajatus siitä, että hän antaisi itsensä ”korkeamman voiman käsiin”, koska ei ”itse ole kykenevä hallitsemaan sairauttaan”, kuten addiktiosta joskus puhutaan.

Lähikuvia tatuoinneista käsivarressa.
Kuvateksti Äiti on Onni Hakalalle yksi tärkeimmistä ihmisistä.
Kuva: Jonna Öhrnberg

Hakala ajatteli, että lopulta hän oli ihan itse vetänyt huumeita. Hän oli ihan itse sössinyt asioitaan sen sijaan, että Perkele olisi vietellyt hänet pahoille teille.

Hän löytäisi itse voimavarat raitistumiseen itsestään ja uskoisi itseensä, ei korkeampaan voimaan.

Sillä lailla ajattelee satanisti.

Mikä on Saatana?

Perinteisesti länsimaisessa kristinuskon lävistämässä kulttuurissa Saatanan rooli on selkeä: Saatana on paha.

Saatana edustaa kaikkea kammottavaa ja viheliäistä – syntiä. Saatana on hyvän vastakohta ja Jumalan vastavoima.

Saatanalla – siis kristinuskon hahmolla – ja satanismilla on kuitenkin lopulta hyvin vähän tekoa keskenään.

Ensinnäkin: satanismi on ihan eri asia kuin saatananpalvonta.

Saatananpalvonnassa uskotaan myyttiseen, pahaan hahmoon nimeltään Saatana ja palvotaan tätä.

Satanismissa Saatana – tai pikemmin saatana, pienellä kirjaimella – on pelkkä symboli.

Elämänkatsomus, ei uskonto

Satanismi on lähtökohdiltaan filosofiaa, jossa ihminen nostaa itsensä herrakseen sen sijaan, että seuraisi auktoriteettia, esimerkiksi Jeesusta tai Jumalaa.

Silti Hakalan mukaan satanistipiireissä on myös magian ja noituuden harjoittajia, okkultismia ja yhteisöllistä toimintaa, johon liittyy rituaaleja.

Hakala ei usko Saatanaan eikä Jumalaan, vaan saatana symboloi kriittistä ajattelua. Hakala haluaa pohtia itse, mikä on oikein ja mikä väärin.

Kyseessä on maailmankatsomus, jossa on paljon viitteitä eksistentialistisesta filosofiasta, kuten Friedrich Nietzschestä, Søren Kierkegaardista ja Jean-Paul Sartresta: ihmisellä on vapaus – ja vastuu – keksiä elämänsä arvot ja tarkoitus.

Ihminen on vastuussa itselleen, ei ylhäältä käsin annetulle auktoriteetille, kuten vaikka kristinuskossa, johon liittyy Hakalan ja muiden satanistien mielestä myös paljon tekopyhyyttä.

– Paavi istuu kultavaltaistuimela samaan aikaan kun se sanoo, että antakaa köyhille.

Oman onnensa herra

Kun Hakala oli raitistumassa eikä saanut voimaa tai rohkeutta ”korkeammasta voimasta”, hän löysi sitä satanismin kautta itsestään.

– Lucifer ei ole huono tai paha, vaan langennut – inhimillinen. Ihminen ei ole 100 prosenttia hyvä tai paha, vaan molempia. Sen jälkeen on enää kyse siitä, miten korjaa ne, onko anteeksiannon arvoinen. Satanismissa ihminen on itse itsensä idoli, ja se on hirveän vapauttavaa. Tärkein juhlapyhä on omat syntymäpäivät.

Hakalasta tuntui väärältä, ettei hänellä olisi mitään valtaa addiktioonsa.

Lähikuva Onni Hakalan käden tatuoinneista.
Kuva: Jonna Öhrnberg

– Minä itse pystyn lopettamaan ja olemaan kuivilla. Se tuntui järisyttävältä, että saan kiittää itseäni siitä, että pelastin oman elämäni.

Satanismi katsoo lempeästi niin sanottuja ”vääriä” ajatuksia, Hakala sanoo. Vihan tunteet, poliittisesti epäkorrektit tuntemukset ja sen sellaiset ovat ihan ok. Niitä on kaikissa ihmisissä, halusimme tai emme.

– Ei tunne ole koskaan toksinen, vaan se, millaisiin tekoihin se tunne johtaa. Ihmisten pitäisi hyväksyä, että he eivät ole täydellisiä, ja samalla olla tuomitsematta muita.

Satanismia voi käyttää alistamiseen

Hitlerin suosikkifilosofi oli Nietzsche, eikä syytä tarvitse etsiä kaukaa. Yksi Nietzschen teeseistä oli nimittäin käsite nimeltään Übermensch eli yli-ihminen.

Jos rankasti yksinkertaistaa, yli-ihminen on Nietzschen mukaan henkilö, joka pystyy itse luomaan omat arvonsa ja norminsa. Yli-ihminen on vapaa ympäröivän yhteiskunnan ja kulttuurin asettamista ihanteista ja paheksunnalta.

Hitler näki tällaisessa filosofiassa mahdollisuuden alistaa juutalaisia ja muita kansoja.

Satanismissa on viitteitä tällaisesta eksistentialismista. Satanismin nimissä on harjoitettu myös sosiaalidarwinismia, jossa ajatellaan, että on oikein ja luonnollista, että vahvemmat hallitsevat heikkoja.

Sosiaalidarwinismista ei ole pitkä matka eugeniikkaan, joka tarkoittaa sitä, että yhteiskunnassa pyritään eliminoimaan kansasta ”heikkoja” piirteitä tavalla tai toisella.

Tällaisiakin ajatuksia liikkuu satanistien piireissä, Hakala sanoo.

Kaiken tämän vuoksi satanismia pidetään joskus nihilistisenä, julmana ja itsekeskeisenä maailmankatsomuksena.

Vika ei ole aatteessa vaan sen käyttäjässä

Hakala ei kiistä, etteikö satanismia voisi käyttää rasistisiin ja alistaviin tarkoituksiin.

– Satanistien piireissä tuollaiset ajatustavat ovat epäilemättä keskimäärin yleisempiä kuin monissa muissa yhteisöissä.

Hakala itse on kuitenkin antirasistinen ihmisoikeuksien puolustaja. Hän toimii niin sanotun kultaisen säännön mukaan: kohtele muita kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan – ihan niin kuin Jeesuskin opetti.

Miksi?

Koska Satanismi on yksilökeskeistä. Kaikilla on vapaus – ja vastuu – tehdä siitä omanlaisensa, Hakala selittää.

Hakala toimii kuten toimii siksi, että se on hänen mielestään oikein, ei siksi, että joku jossain on sanonut, että se on oikein.

Satanisti Onni Hakala kahvilassa Tampereella.
Kuva: Jonna Öhrnberg

– Jos tekisin ”hyviä” asioita vain siksi, että jossain 2 000 vuotta vanhassa kirjassa sanotaan, että ne ovat hyviä asioita ja että niiden tekojen avulla pääsen taivaaseen, eikö se olisi huolestuttavaa?

Natsismia ja rasismia Hakala ei hyväksy, mutta ei ole hänen paikkansa kieltää niitä.

– On satanismin vastaista käskeä yhtään ketään lopettaa yhtään minkään tekeminen: se on niin yksilöllinen elämänfilosofia.

Hakalalle satanismi on arkipäiväistä kriittisyyttä, tekopyhyyden vastustamista, armoa, myötätuntoa ja sitä, että hän saa elää elämää sellaisena kuin on.

– Itserakkaus ja itsensä rakastaminen liitetään usein koppavuuteen ja kylmyyteen. Minusta on ihanaa, että voi rakastaa itseään. Koska jos ei rakasta itseään, on aika vaikeaa rakastaa myöskään muita.

Korjaus 6.2.2023 klo 15.15: Jutussa luki aiemmin, että huumausaineriippuvainen saisi terveydenhuollosta apua hakiessaan H-merkinnän. Todellisuudessa terveydenhuolto ei ole yhteydessä poliisiin, kun päihdeongelmainen hakee sieltä apua.

Ovatko kaikki satanistit mustaan pukeutuvia gootteja? Palvovatko he saatanaa? Katso videolta, kun Hakala ja muutamaa muu ateistisen satanismin edustaja purkaa satanistien maailmankatsomukseen liittyviä ennakkoluuloja.

"Satanistit syövät kissoja elävältä" – Satanistien oletetaan palvovan pahuutta - Toista Yle Areenassa

Lisää aiheesta Yle Areenassa