Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Ylen vaalikone aukeaa 2.3. – kumppanit vaalikoneyhteistyöhön on vahvistettu

Päivitetty 08.02.2023 09:09.
Henkilö pitää kädessään kännykkää, jonka näytöllä näkyy kuva Ylen eduskuntavaalien 2023 vaalikoneesta.
Kuva: Petteri Bülow / Yle

Ylen vaalikone aukeaa maaliskuun alussa suurempana ja kattavampana kuin koskaan. Yle tarjoaa oman eduskuntavaalikoneen myös kymmenelle mediakumppanille eri puolilta Suomea. Myös yhteistyö tulospalvelun kanssa laajenee.

Tänä vuonna vaalikoneyhteistyössä ovat mukana HSS Media, Västra Nyland, Apu, Maaseudun Tulevaisuus, Åbo Underrättelser, Nya Åland, Ålands Radio, Landsbygdens Folk, Hilla Group ja Suomen Kuvalehti. Yhteistyökumppanit saavat oman räätälöidyn vaalikoneen, johon kukin yhteistyökumppani saa kaksi itse valitsemaansa kysymystä. Muuten vaalikone pohjautuu Ylen vaalikonekysymyksiin. Vaalikone on kumppaneille maksuton.

”Olemme tehneet vaalikoneyhteistyötä useissa vaaleissa eri toimijoiden kanssa. Näin toimimalla haluamme vahvistaa suomalaista demokratiaa. Vaalikone vie resursseja, joten kaikille oman vaalikoneen rakentaminen ei ole mahdollista. Yhteistyön kautta eduskuntavaalikone on räätälöidysti saatavilla mahdollisimman monelle”, toteaa Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.

Eduskuntavaalien vaalikoneessa uutuutena nyt myös puoluekone

Ylen oma eduskuntavaalikone on tänä vuonna entistä kattavampi. Vaalikone sisältää ensimmäistä kertaa puoluekoneen. Puoluekone auttaa löytämään tietoa eri puolueista ja hahmottamaan puolueiden välisiä eroja.

Vaalikone on suomen ja ruotsin lisäksi tarjolla englanniksi, venäjäksi, pohjois-saameksi ja arabiaksi. Vaalikoneen sekä puoluekoneen väitteet ovat laatineet politiikan kysymyksiin perehtyneet laaja-alaiset, Ylen toimittajista koostuvat työryhmät.

”Vaalikoneet ovat suomalaisille tärkein lähde äänestyspäätöksen tueksi. Ylen vaalikone teki ensiesiintymisensä jo vuonna 1996 ja siitä on kasvanut erityisen tärkeä työkalu äänestäjille. Vaalikoneen tekeminen hyvin on iso ponnistus ja tavoitteemme on joka vaaleissa kehittää Ylen vaalikoneesta aiempaa parempi. Tällä kertaa tuomme mukaan puoluekoneet ja parannamme entisestään mahdollisuuksia tutustua ehdokkaisiin”, Ylen vaalikoneen kehityksestä vastaava demokratian ja digitalisaation päällikkö Aki Kekäläinen sanoo.

Ylen tulospalvelu tarjolla laajemmalle joukolle yhteystyökumppaneita

Vaalikoneen lisäksi Yle on avannut viime vuoden aluevaaleissa HSS Median kanssa pilotoidun vaalien tulospalvelun laajemmalle yhteistyölle. Eduskuntavaaleissa tulospalvelun mediakumppanit ovat HSS Media, Maaseudun Tulevaisuus, Åbo Underrättelser, KSF Media, Nya Åland, Ålands Radio, Landsbygdens Folk, Hilla Group, Karjalainen ja Suomen Kuvalehti.

Ylen eduskuntavaalikone aukeaa 2.3. äänestäjille, kun ehdokasasettelu on vahvistettu. Vaalikone löytyy Yle-sovelluksesta sekä osoitteesta: yle.fi/vaalit.


Tiedotetta muokattu 8.2.2023
Kymmenelle kaupallisen median kumppanille -ilmaisu muutettu muotoon mediakumppanille, sillä Ålands Radio ei ole kaupallinen yhteistyökumppani. Ålands Radio lisätty myös tulospalveluyhteistyölistaan.

Sisältö muilla kielillä