Hyppää pääsisältöön

Elämä

Nina Ehrström antaa suuren osan elämästään vapaaehtoistyölle, jota kenenkään ei pitäisi joutua tekemään

Päivitetty 18.06.2023 09:22.

Kun sairaanhoitaja Nina Ehrström, 33, huomasi saavansa enemmän eläinten kuin ihmisten auttamisesta, hän jätti työnsä akuuttihoidossa ja alkoi pelastaa rescue-eläimiä.

Koirat Bambi, Della, Elle ja Lady Roseta, kissat Harmi ja Aliisa sekä joukko kanoja, kalkkunoita ja sikoja asuu Nina Ehrströmin ja hänen avopuolisonsa kanssa pienellä maatilalla Porvoon Hinthaarassa. Kaikki eläimet ovat joko kodinvaihtajia tai olleet lopetusuhan alla.

– Mun ideologiaan ei mahdu se, että mä ottaisin mua varten teetetyn eläimen, kun mä voin auttaa sellasia, jotka on jo täällä.

Nainen karsinassa pienten villapossujen kanssa.
Kuvateksti Ninan ja kotitilan eläinten elämää voi seurata Instagramissa @bambilalaland. Näistä porsaista kolme on jäänyt pysyvästi Ninan hoiviin ja kaksi muuta pääsi toisaalle hyvään kotiin.
Kuva: Elli Partanen

Nina on hoivannut kaikenlaisia eläimiä ihan pienestä saakka.
Lapsena kummitätinsä luona Virossa hän näki paljon kulkukoiria, säästi rahaa ja osti niille ruokaa. Lopulta murrosikäinen Nina adoptoi Virosta koiran myös itselleen.

Kuudentoista vuoden ajan Dyna ja Nina oli yhtenäinen tiimi ja teki paljon työtä Dynan reaktiivisuuden ja pelkoaggressiivisuuden kitkemiseksi.
Dynan kuoleman jälkeen Nina oli aivan varma, että hän ei koskaan ottaisi toista koiraa, eikä varsinkaan rescuekoiraa.

Puolen vuoden kuluttua tuli kuitenkin Bambi.

Bambi löytyi Rescueyhdistys Kulkurit ry:n kautta Romaniasta. Adoptioprosessi ja yhdistyksen huolellinen ja vastuuntuntoinen toiminta teki Ninaan vaikutuksen - tässä toiminnassa hän itsekin haluaisi olla mukana. Vuonna 2017 hänestä tuli yhdistyksen vapaaehtoistyöntekijä ja Romaniasta tuotavien kodittomien koirien ja niiden uusien omistajien yhteyshenkilö ja neuvonantaja.

Musta alkoi tuntua siltä, et mulla olis tilaa ja aikaa, ja myös ehkä jotain annettavaa vapaaehtoistöille.

Nina Ehrström
Kolme naista romanialaisen koiratarhan häkin ulkopuolella.
Kuvateksti Ylen kuvausryhmä seurasi Ninaa ja Rescueyhdistys Kulkurit ry:n matkaa romanialaisilla koiratarhoilla.
Kuva: Aleksi Nuotio

Sairaanhoitajan työssä Nina tottui kohtaamaan raskaita asioita sekä kuolemaa, ja se muokkasi hänen elämänkatsomustaan.

Rakkaus eläimiin sai Ninan vaihtamaan ammattia ja nykyään hän työskentelee eläintenkouluttajana.

Hän haluaa keskittyä elämässään tekemään tärkeitä ja hyvää mieltä tuottavia asioita.

En voi tietää koska kuolen, joten miksi käyttäisin aikani johonkin hömpänpömppään?

Nina Ehrström

Sairaudet ja kuolema ovat aina läsnä myös Romanian koiratarhoilla. Reissut sinne ovat fyysisesti ja henkisesti raskaita, hyvin tunteikkaita ja silmiä avaavia. Päivät ulkona sään armoilla ovat pitkiä, samoin ajomatkat tarhalta toiselle. Romaniassa Ninan on pakko vain mennä, tehdä ja selviytyä.

Vasta matkan jälkeen hän ehtii käsitellä kaikkea kokemaansa.

Käynnit Romanian koiratarhoilla myllertävät Nina Ehrströmin tunteita.

Romaniassa on arviolta 3 - 5 miljoonaa koditonta koiraa ja ne pääsevät edelleen lisääntymään holtittomasti. Koiria on joka puolella teiden varsilla ja niitä tuodaan tarhoille päivittäin, jopa muovipusseissa aidan yli heitettyinä.

Kulkurit ry pyrkii vähentämään kodittomia koiria järjestämällä sterilointi- ja valistuskampanjoita Romaniassa. Seuraavaksi paras vaihtoehto on löytää osalle koirista uusi koti.

Tarhavierailuiden aikana Nina ja muut rescueyhdistyksen ihmiset valitsevat sopivia koiria adoptoitaviksi Suomeen.

Joka kerta kun koira pääsee tarhalta hyvään kotiin, Nina tuntee tekevänsä jotain hyödyllistä. Silti hän toivoo, ettei tällaista vapaaehtoistyötä tarvittaisi lainkaan.

Parasta kuitenkin olisi, että kodittomiksi jääviä eläimiä ei tuotettaisi tähän maailmaan lainkaan. Silloin ei vapaaehtoistyötäkään tarvittaisi.

Nina Ehrström

Nina Ehrström on mukana Rescue me! – dokumenttisarjassa, jossa kerrotaan kolmen romanialaisen koiran matkasta ja sopeutumisesta uuteen kotiin Suomessa.

Kuka valitaan, kuka jää? - Toista Yle Areenassa