Hyppää pääsisältöön

Lapset

Tähtioppilas - Me ollaan avaruusolentoja kaikki!

Kaksi lasta ja avaruusolionukke katsovat ihmeissään eteenpäin.
Kuva: Pikku Kakkonen / Yle

Maapallolle haaksirikkoutunut avaruusolento Luna korjaa alustaan ja koettaa paikallistaa sijaintiaan maailmankaikkeudessa.

Avukseen Luna saa kaksi lasta, Avan ja Neon, jotka opettavat hänelle maapallon tapoja ja pääsevät aluksen kyydissä oppimaan asioita avaruudesta. Lennot vievät kerta kerralta pidemmälle, lopulta aina tähtien väliseen avaruuteen asti. Matkakohteina ovat muun muassa Kuu, Aurinko, Mars, Jupiter ja sen kuut Io ja Europa, Pluto, asteroidi Bennu sekä Voyager-luotain.

Pikku Kakkosen ohjelmasarjan tarkoituksena on saada lapset suuntaamaan katseensa tähtitaivaalle ja miettimään, mitä siellä on. Tähtioppilas ohjaa lempeästi huomaamaan, että maapallo on yksi taivaankappale muiden joukossa. Se on kotiplaneettamme, josta kannattaa pitää hyvää huolta.

Kaksi lasta ja avaruusolionukke katsovat maapallolamppua.
Kuva: Pikku Kakkonen / Yle

Maailmankaikkeus on ihmeellinen paikka ja opimme siitä koko ajan uutta. Avaruuden tutkimus antaa uskoa tulevaisuuteen ja ihmiskunnan kykyyn selviytyä ja toimia yhteisen päämäärän eteen. Tavallaan taustalla on lapsenomainen uteliaisuus ympäröivää maailmaa ja maailmankaikkeutta kohtaan. Haluamme nähdä yhä kauemmaksi, haluamme tietää, mitä kaikkea tuolla kaukana on. Toisaalta avaruuden tutkimus opettaa arvostamaan omaa sinistä planeettaamme kallisarvoisena paikkana, jossa olosuhteet ovat elämälle suotuisat.

Juuri nyt avaruus on ajankohtainen teema: valmisteilla on miehitettyjä kuulentoja ja Mars-lentojakin suunnitellaan. Parhaillaan Marsissa liikkuu robottimönkijöitä ja yksi drooni. Jupiterin ja Saturnuksen kuista on tehty havaintoja nestemäisestä vedestä. Aurinkokunnan ulkopuolisia ns. eksoplaneettoja löydetään koko ajan lisää. Uusi James Webb -avaruusteleskooppi tuottaa uutta tietoa, joka syventää käsitystämme universumista ja sen synnystä. Tähtioppilas popularisoi ja annostelee tuoretta avaruuden tutkimusta lapsille sopivalla tavalla. Ohjelmasarja istuttaa innostusta ja ihmettelyä, ja näyttää lapset aktiivisina toimijoina, jotka kykenevät oppimaan ja ratkomaan ongelmia.

Tähtioppilaan on käsikirjoittanut ja ohjannut Teemu Palosaari. Rooleissa ovat Hertta Plym (Ava), Elian Ruokola (Neo) ja Anniina Tapioharju (äiti). Lunaa nukettaa Riina Tikkanen. Nuken on suunnitellut ja valmistanut Vilja Kuivasto. Faktantarkistajana on toiminut tietokirjailija, avaruuskuvaaja Tero Hiekkalinna. Sarjan on tuottanut Jyrki Laaksonen (Yle Lapset). Ohjelma on katsottavissa Areenassa 8.3.2023 alkaen.

Jaksojen aiheet ja niissä opittavat asiat:

Osa 1: Kuu

Maapallolle haaksirikkoutunut avaruusolento Luna oppii olevansa planeetalla, jota kiertää yksi kuu. Luna ja lapset Ava ja Neo rakentavat robottimönkijän ja vievät sen Kuuhun etsimään vettä. Opittavia asioita: miten kuukaudet liittyvät Kuuhun, millainen on robottikuumönkijä, Kuussa on vettä.

Osa 2: Aurinko

Luna oppii, että Maata lähimpänä oleva tähti on nimeltään Aurinko. Lento Auringon luokse auttaa lataamaan avaruusaluksen akut. Opittavia asioita: Aurinko on tähti, Auringon merkitys elämälle Maapallolla, aurinkopaneeli.

Osa 3: Maapallo

Ava ja Neo pääsevät Lunan kyydissä näkemään sinisen planeettamme avaruudesta. Luna ihailee Maan ilmakehää, pyörimisnopeutta ja sopivaa etäisyyttä Auringosta. Opittavia asioita: elämän edellytykset, ilmakehä, kasvit tuottavat happea.

Osa 4: Mars

Luna rakentaa lasten kanssa dronen, joka viedään Marsiin etsimään merkkejä vedestä ja muinaisesta elämästä. Opittavia asioita: veden etsiminen Marsista, Mars-drone, Marsin sää.

Osa 5: Jupiter

Lunan teleskooppi näyttää, että Jupiter on kaasujättiläinen, jolla on ainakin 79 kuuta. Tehdään matka niistä kahden, Ion ja Europan, luo ja pohditaan voisiko siellä olla elämää - vaikka avaruuspöpöjä tai avaruuskaloja? Opittavia asioita: Jupiter, Io, Europa, elämän edellytysten tutkiminen.

Osa 6: Aurinkokunta

Luna oppii, että aurinkokuntaan kuuluu kahdeksan planeettaa. Ava ja Neo etsivät energiapolttoainetta aluksen bioreaktoriin, jotta voidaan lentää kääpiöplaneetta Plutoon asti. Opittavia asioita: aurinkokunta, planeettojen järjestys, kääpiöplaneetta.

Aurinkokunta - Toista Yle Areenassa

Osa 7: Luotain

Luna, Ava ja Neo tekevät reissun tähtienväliseen avaruuteen Voyager I -luotaimen luokse. Luotaimen tietojen avulla Luna pääsee paremmin kartalle sijainnistaan maailmankaikkeudessa. Opittavia asioita: luotaimet, Voyagerin kultainen levy.

Osa 8: Asteroidi

Luna ja lapset tutkivat alukseen törmännyttä meteoroidia. Sen jälkeen lennetään asteroidille ja otetaan siitä näyte. Opitaan, että avaruuden ja maapallon kivet voivat olla samanlaisia. Opittavia asioita: meteoroidi, komeetta, asteroidi.

Osa 9: Galaksi

Luna paikallistaa tarkan sijaintinsa maailmankaikkeudessa ja pystyy laskemaan reitin kotigalaksiinsa. Luna ja lapset rakentavat satelliitin ja lähettävät sen avaruuteen. Opittavia asioita: galaksi, satelliitti.

Osa 10: Tähtikuvio

Lunan alus on kokonaan korjattu ja reitti kotiin määritetty. Läksiäisjuhlat Avan ja Neon kanssa saavat yllätyskäänteen. Luna ja lapset keksivät oman tähtikuvion, jonka avulla voi muistaa missä päin Lunan koti on. Opittavia asioita: tähtikuvio.

Lisää aiheesta Yle Areenassa