Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Saa lapasesi kuriin – lapasplokki tasoittaa ja antaa muodon

Saa lapasesi kuriin - Toista Yle Areenassa

Parhaina hetkinä käsityö ja materiaali kohtaavat. Lapasplokissa kohtaavat neuloja, nikkari ja kaksi hienoa luonnonmateriaalia, villalanka ja puulaji tammi.

Mikä sitten on lapasplokki? Lapasplokki on levy, joka pistetään neulotun lapasen sisään, jotta siitä saa tasaisemman ja sileämmän. On ehkä tullut kudottua välillä vähän tiukempaa ja toisaalla taas löysempää, ja lapanen pitää saada kuriin. Sitä kostutetaan vain vähän ja lapasplokin avulla on helppo löytää ja säilyttää lapasen muoto, kun lapanen kuivuu.

Lapasplokin kokotaulukko:

S: 8 cm x 17 cm, plus 10 cm rannekkeeseen

M: 9 cm x 19 cm, plus 12 cm rannekkeeseen

L: 10 cm x 22 cm, plus 14 cm rannekkeeseen

XL: 11 cm x 24 cm, plus 16 cm rannekkeeseen


Tee näin:

  1. Piirrä muoto puupalaan ja sahaa se.

  2. Poraa pari isompaa ja pienempää reikää keskelle sahattua lapasplokkia. Reiät tekevät plokista ilmavamman, ja lapanen kuivuu nopeammin.

  3. Sahaa peukalo.

  4. Poraa molempiin kappaleisiin reikä ja sido ne yhteen. Irtonainen peukalo on hyvä, sillä silloin ei tarvitse venyttää lapasta plokin päälle pujottaessa.

  5. Monet lapasplokit ovat lakattuja, koska ne voivat kastua hiukan. Tammi on puulaji, joka kestää paljon kosteutta, mutta lapasplokin voi tehdä oikein hyvin myös 4 mm:n vanerista, ja silloin suojaava lakkakerros voi olla paikallaan.

Neulottu lapaset ja puutöitä.
Kuvateksti Lapasplokki auttaa muodon aikaan saamisessa.
Kuva: Yle/ Juha Leskelä

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä