Hyppää pääsisältöön

Ylen näkökulmat

Ville Vilén: Maailma paranee puhumalla myös jatkossa

Ville Vilén kuvattuna studiossa.
Kuva: Antti Haanpää / Yle

Tavat käyttää mediaa muuttuvat, mutta sivistävät ja uusia näkökulmia tarjoavat puheohjelmat säilyvät.

Yle Puhe aloitti toimintansa radiokanavana, joka kokosi yhteen Ylen puheohjelmia. Se oli Suomen ensimmäinen puheradio, siis edelläkävijä omalla sarallaan. Sittemmin kanavalla on kuultu maltillisesti musiikkia, suoria urheiluselostuksia ja lähetysvirtaradiota.

Reilu vuosi sitten Yle Puhe palasi juurilleen, kun sen ohjelmistoa alettiin koota lähinnä Yle Areenan podcast-tarjonnasta. Tulevan vuoden aikana Puheen perinteinen radiokanava hiljenee, mutta vahvat puhesisällöt jatkavat Yle Areenassa ja Ylen muilla radiokanavilla. Jakeluun käytettyjä resursseja suunnataan sisällöntuotantoon.

Kuluneet Yle Puheen noin 17 vuotta ovat olleet siis tiiviin muutoksen aikaa. Kanava on raivannut tietä muille, kokeillut ja kehittynyt. Suurin muutos on tapahtunut silti muualla kuin itse radiokanavalla: ihmisten mediankäyttö on muuttunut radikaalisti. Yle Areenan massiivisesta kulutuksesta jo viidesosa on audion kuuntelua ja sen vuosikasvu oli viime vuonna noin 30 %.

Podcasting oli täysin uusi käsite, kun Yle Puhe aloitti toimintansa. Tänä päivänä podcasteja ja muuta audio on demandia kulutetaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Podcastien kuuntelu on helppoa, ja audio intiiminä mediana kulkee ihmisten mukana arjen askareissa silloin kuin itselle parhaiten sopii. Tietenkin suuri osa radiokanavien kuuntelusta on edelleen tapakulutusta, mutta ohjelmaradio on siirtynyt monella taskuun – aivan kuten musiikki ja kirjatkin. Pelkkä ääni on edelleen tehokas ja edullinen tapa välittää tietoa ja tunnelmia, mutta radio on käsitteenä ymmärrettävä uudella tavalla aivan kuten televisiokin.

Sivistys, uusien ajatusten herättäminen ja kiinnostavat näkökulmat ovat olleet Yle Puheen kuuntelijoille aina tärkeitä. Voimme tarjota niitä jatkossa vielä laajempien sisältöjen muodossa: luvassa on varmasti koskettavia hetkiä, uutta opittavaa, erilaisia näkökulmia, vahvoja tarinoita ja sydämen sivistystä tarjoavia sisältöjä. Siis juuri sitä, mistä Puheen uskolliset kuuntelijat ovat pitäneet. Urheilun suoria lähetyksiä on jatkossa kuultavissa Ylen muilla kanavilla ja Areenassa. Tämän muutoksen suunnittelemme rauhassa.

Haluamme tietenkin, että podcastimme ja puheohjelmamme löytävät edelleen kuuntelijansa. Panostamme samaan aikaan Yle Areenan podcast-puoleen niin sisältöjen kuin palvelukehityksen näkökulmasta. Tavoitteemme on tarjota erinomaista julkista palvelua audio on demandina, jotta voimme olla suomalaisille tärkeitä myös jatkossa.

Yle Puheen tunnuslause on ollut maailma paranee puhumalla. Vaikka radiokanava kevääseen 2024 mennessä hiljenee, pitää lause silti edelleen paikkansa. Kiinnostavaa, sivistävää ja ajatuksia herättävää puhetta Yle tarjoilee myös jatkossa niin perinteisillä radiokanavilla kuin digitaalisesti itse valittuna.

Ville Vilén
johtaja, vastaava päätoimittaja
Luovat sisällöt ja media, Yle