Hyppää pääsisältöön

Ruoka ja juoma

Tekisikö mielesi jotain syntisen hyvää? Sticky date cake on häpeämättömän ylellinen kahvikakku

Tekisikö mielesi jotain syntisen hyvää? Sticky date cake on häpeämättömän ylellinen kahvikakku - Toista Yle Areenassa

Tämä makea, mehevä ja kostea kakku tarjotaan kinuskikastikkeella valeltuna. Kermavaahdon ja veriappelsiinisalaatin kanssa siitä sukeutuu kokonainen jälkiruoka tai kahvihetken luksusherkku.

Jos teet haun sanoilla sticky date cake, saat tuhansia erilaisia reseptejä. Suora suomennoshan olisi tahmea taatelikakku, mutta se ei välttämättä kuulosta yhtä houkuttelevalta. Kakku on alkujaan peräisin Englannista, ja se on suosittu myös Australiassa. Tässä versiossa käytämme muscovadosokeria, joka antaa hieman pähkinäisen ja paahteisen maun, joka taittaa lakritsiin.

Sticky date cake

Määrä: 8-16 annosta

Valmistusaika: 60 min, josta valmisteluaika 20 min

Ainekset

  • 170 g taateleita

  • 400 g vehnäjauhoja

  • 400 g tummaa muscovadosokeria

  • 1 ½ tl leivinjauhetta

  • 1 tl kanelia

  • 1 tl sormisuolaa

  • ½ tl ruokasoodaa

  • 225 g huoneenlämpöistä voita

  • 250 g kermaviiliä

  • 1 tl vaniljasokeria

  • 3 isoa kananmunaa

Ohjeet

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan 22 cm:n kuivakakkuvuoka talouspaperinpalalla. Jauhota vuoka ja ravista ylimääräinen jauho pois. Poista taateleista kivet ja pilko taatelit karkeaksi.

2. Sekoita vehnäjauhot, muscovadosokeri, leivinjauhe, kaneli, sormisuola ja ruokasooda sähkövatkaimen alhaisella nopeudella tasaiseksi.

3. Lisää joukkoon kuutioiksi leikattu voi ja nosta nopeutta hieman. Vatkaa, kunnes taikinan koostumus muistuttaa karkeaa hiekkaa.

4. Lisää kermaviili ja vaniljasokeri ja jatka vatkaamista, kunnes taikina on paksua ja sileää.

5. Lisää sitten kananmunat yksi kerrallaan ja vatkaa 30 sekuntia joka lisäyksen jälkeen.

6. Lisää lopuksi taatelit ja vatkaa vielä 30 sekuntia.

7. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua uunissa noin 40 minuuttia, tai kunnes kakun keskelle työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa.

8. Anna kakun jäähtyä vuoassa 20 minuuttia. Kumoa se lautaselle ja valuta sen päälle kinuskikastiketta, kun sekä kakku että kastike ovat yhä lämpimiä.

En sticky date cake på ett fat
Kuvateksti Tämä ei ole mikään kuiva kakku. Se saa mehevyytensä taateleista. Kakun kaveriksi kuuluu perinteinen kinuskikastike, johon kannattaa lisätä hieman suolaa. Suola tekee kastikkeesta entistäkin maukkaamman.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Kinuskikastike

Ainekset

  • 1 dl sokeria

  • 2 dl kermaa

  • 2 dl vaaleaa siirappia

  • 1 tl sormisuolaa

Ohjeet

1. Karamellisoi sokeri kattilassa. Sokerin tulee sulaa ja muuttua kullanruskeaksi. Lisää varovasti joukkoon kerma ja siirappi samalla sekoittaen.

2. Anna kiehua 7 minuuttia ja sekoita sitten joukkoon sormisuola.

En sticky date cake med kinuskisås
Kuvateksti Valitse reunallinen lautanen, jotta voit valuttaa kakulle runsaasti kinuskikastiketta.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Tarjoa kakku löysäksi vatkatun kermavaahdon ja jonkin happaman lisukkeen kanssa. Appelsiinifileet ovat oivallinen vaihtoehto. Leikkaa kuori irti ja leikkaa hedelmäliha lohkoiksi kalvojen välistä.

En skalad blodapelsin på ett skärbräde
Kuvateksti Sitrushedelmät ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan alkuvuodesta. Nyt on siis paras hetki niiden syömiseen.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä