Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Suomalaisuuden selkäranka etsii suomalaisuuden ydintä kolmessa suorassa lähetyksessä

Suomalaisuuden selkärangan juontajat
Kuva: Jukka Lintinen / Yle

Joukko erilaisia suomalaisia kokoontuu keskustelemaan forssalaiselle huoltoasemalle suomalaisuudesta. Keskustelut käydään helmi–maaliskuussa kolmena peräkkäisenä keskiviikkona suorassa lähetyksessä Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa.

Suomi ja suomalaisuus ovat kulkeneet pitkän matkan, aina muuttuen. Luonnonuskonnoista kristinuskoon ja sekularisaatioon, suomen kirjakielen synnystä lukutaitoon, köyhyydestä maailman rikkaimpien maiden joukkoon, sotien läpi jälleenrakennuksen aikaan, EU-jäsenyyteen ja kohta osaksi puolustusliittoa.

Nyt kuullaan suoraan suomalaisilta, miten he kokevat suomalaisuuden historian, nykypäivän tai tulevaisuuden valossa? Mikä heille itse kullekin on tärkeää, ja mikä heitä yhdistää? Vai yhdistääkö?

Suomalaisuuden selkäranka on keskusteluilta forssalaisella huoltoasemalla. Siinä vaihtuva joukko suomalaisia kokoontuu pohtimaan kaffekupposen äärelle, mitkä ovat itse kullekin niitä asioita, jotka kannattelevat suomalaisuutta. Iltojen juontajina toimivat Mari Sarolahti ja Nicklas Wancke.

”Yle on Suomen ja suomalaisuuden peili, jolla on merkittävä rooli kansakunnan tarinan rakentumisessa. Tehtävämme on toimia suomalaisen kulttuurin säilyttäjänä ja uudistajana. Tuoda esiin ja puolustaa sitä monenkirjavaa suomalaisuutta – sataa erilaista Suomea, jotka maastamme löytyvät”, kertoo Ylen urheilu- ja tapahtumasisältöjen vastaava toimittaja Panu Pokkinen.

Kolmessa suorassa lähetyksessä etsitään suomalaisuuden selkärangan keskeisiä nikamia. Millaisista osista suomalaisuuden selkäranka koostuu – mitä uutta ja vanhaa tarvitsemme pysyäksemme pystyssä? Mistä koostuvat suomalaisuuden periaatteiden, ympäristön, turvallisuuden tai pärjäämisen nikamat? Miten niitä voidaan vahvistaa – kuka voisi tehdä ja mitä?

”Kun maailma ympärillä ja elämä Suomessa on muuttunut, on tärkeää miettiä, mitä muutos merkitsee identiteetillemme. Siksi aloitamme keskustelun siitä, mitä on suomalaisuuden selkäranka nyt ja tulevaisuudessa, ja kutsumme kaikki suomalaiset mukaan keskusteluun. Luvassa on hienoja ja toivottavasti oivalluksia tarjoavia iltoja suomalaisuuden ytimessä”, kertoo Ylen tapahtumapäällikkö Jyri Kataja-Rahko.

Yle Radio Suomessa juontaja Olli Haapakangas etsii suomalaisuuden selkärankaa yhdessä kuuntelijoiden kanssa. Lähetyksessä kerrotaan ihmisiltä kerättyjä tarinoita, ja Olli tapaa suomalaisia, joilla on mielenkiintoinen elämäntarina tai tarina suomalaisuudesta kerrottavanaan.

Suomalaisuuden selkäranka Yle TV1:ssä keskiviikkona 22.2., 1.3. ja 8.3. klo 21.05 ja Yle Radio Suomessa 22.2. klo 18.02–21.