Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Jos kesän odotus ja kaipuu tuntuu sietämättömältä tähän aikaan vuodesta, ota varaslähtö kevääseen tekemällä itse voikukkia

Voikukka maalarinteipistä ja langasta.
Kuva: Yle/Lee Esselström

Näistä langasta ja maalarinteipistä tehdyistä kukista tulee yllättävän samannäköisiä kuin rakastetummasta ja vihatummasta rikkaruohostamme.

Näissäkin on vaarana, että ne lisääntyvät, sillä kun olet tehnyt yhden, haluat heti tehdä lisää. Voikukat kestävät ympäri vuoden ilman hoitoa ja ovat sitä paitsi hauska lisä sisustukseen. Yllätys on taattu, jos viet niitä kylään viemisiksi.

Tarvikkeet:

 • lankaa

 • metallilankaa (mielellään vihreää)

 • kärkipihdit

 • maalarinteippiä (mielellään 4 cm leveää)

 • akryyliväriä vihreän sävyissä ja mielellään myös keltaista ja ruskeaa

 • kukkasieni

 • sivellin

 • kahvikuppi tai ruukku

 • haarukka

 • lyijykynä

 • sakset

Näin teet kukkia:

garn, ståltråd, gaffel, tång, sax
Kuva: Yle/Lee Esselström

Pane 25–30 cm:n mittainen metallilanka haarukan piikkien väliin ja kieputa lankaa haarukan piikkien ympärille.

hand som håller i gaffel med gult garn
Kuva: Yle/Lee Esselström

Vedä metallilangan päätä ulos haarukan piikkien välistä ja taivuta metallilangan pää alas niin, että lankalenkit jäävät silmukkaan ja kieputa itsensä ympäri.

gaffel och järntråd med garnboll i ändan
Kuva: Yle/Lee Esselström

Irrota lanka haarukasta ja kiristä vielä kieputtamalla metallilankaa muutama kierros niin, ettei lanka irtoa.

Hand som håller i en garntofs på metalltråd
Kuva: Yle/Lee Esselström

Leikkaa lankasilmukat niin, että ne aukeavat ja muodostavat kukan terälehdet. Leikkaa ne tasaisiksi niin, että ne muistuttavat voikukkaa.

Hand som håller i en garntofs på metalltråd
Kuva: Yle/Lee Esselström

Kerää langanpäät eli terälehdet yhteen ja pidä niitä tiukasti yhdessä niin, että ne muodostavat nystyrän varren/metallilangan yläpuolelle. Ota noin 12 cm pitkä metallilanka ja kieputa se tiukasti lankojen ympäri noin 1 cm:n päästä metallilangan kiinnityskohdasta. Taivuta metallilangan päät alas pitkää metallilankaa kohti ja kieputa sen ympäri.

Maalaa kukan alapinta vihreällä akryylivärillä niin, että syntyy voikukan kukka. Maalaa tarvittaessa myös metallilanka. Pistä kukka kukkasieneen ja anna kuivua.

Målarfärg och maskrosblomma av garn
Kuva: Yle/Lee Esselström

Tee useampia kukkia samalla tavalla. Tarvitaan vähintään kolme, että ne vaikuttavat aidoilta voikukilta.

Tee lehdet näin:

Material till maskrosblad av målartejp
Kuva: Yle/Lee Esselström

Leikkaa kaksi 20–25 cm:n pituista palaa maalarinteipistä. Pane toinen pala liimapinta ylöspäin pöydälle. Pane noin 30 cm pitkä metallilanka sen keskelle noin 1 cm päähän yläreunasta ja yli teipin reunan toisesta päästä. Pane toinen teipinpala päälle liimapuoli alaspäin ja hieron teipinpalat kiinni toisiinsa.

Piirrä maalarinteippiin lyijykynällä voikukanlehden muoto. Ota avuksi kuva voikukan lehdestä ja tutki, miltä se näyttää.

Leikkaa piirrettyjä ääriviivoja myöten.

Maskrosblad av målartejp och akrylfärg
Kuva: Yle/Lee Esselström

Maalaa lehti niin voikukanlehteä muistuttavaksi kuin osaat. Lisää ulkoreunoihin hiven ruskeaa ja keskelle hiukan keltaista, niin lehdestä tulee elävämmän näköinen. Pistä lehti kukkasieneen. Anna kuivua ennen kuin maalaat toisen puolen.

Tee useampia lehtiä samalla tavalla, vaihtele hiukan niiden pituutta. Tarvitset vähintään viisi lehteä.

Leikkaa kukkasienestä pala, joka sopii kahvikuppiin tai ruukkuun. Lyhennä tarvittaessa metallilankoja hiukan. Paina ne sitten kukkasieneen niin, että kaikki ”kasvavat” samasta keskustasta niin kuin oikea voikukka. Taivuta lehtiä niin, että ne näyttävät eläviltä. Pane hiukan multaa kukkasienen peitoksi.

Maskrosblomma av garn och målartejp
Kuva: Yle/Lee Esselström