Hyppää pääsisältöön

Tiede

Luonnossa on tiettyjä eläimiä, joiden varassa on suuri osa ekosysteemistä

Päivitetty 12.02.2023 23:03.
Kollaasi avainlajeista: afrikannorsu, silakka ja susi.
Kuvateksti Afrikannorsu, silakka ja susi vaikuttavat omiin elinympäristöihinsä merkittävillä tavoilla.
Kuva: Bildverlag Bahnmueller - imageBROKER - Shutterstock/Jens Köhler/MarkMiller

Kaikilla lajeilla on luonnossa jokin tarkoitus, mutta jotkut lajit ovat tärkeämpiä kuin toiset. Avainlajien suojelussa on saatu pieniä voittoja luontokadon suitsimiseen.

Luontokadon myötä on alettu kiinnittää huomiota entistä enemmän niin sanottuihin avainlajeihin. Avainlajista puhutaan, kun jonkin eliölajin vaikutus ekosysteemiin ja sen toimintaan on suurempi kuin tavallisesti.

Jos näiden avainlajien kanta romahtaa, seuraa helposti dominoreaktio: koko elinympäristö alkaa vähitellen kärsiä.

Suomen ympäristökeskuksen Lajit-ryhmän päällikkö Ulla-Maija Liukon mukaan usein eläin, kasvi tai muu eliökunnan edustaja paljastuu avainlajiksi vasta silloin, kun se syystä tai toisesta katoaa.

– Oletan, että avainlajeja on olemassa enemmänkin kuin mitä ihminen nykyisin tietää, Liukko sanoo.

Luonnon avainlajien merkityksestä on esimerkkejä niin maailmalta kuin Suomestakin.

Evon retkeilyalueella huomattiin majavien suuri merkitys koko ekosysteemiin. - Toista Yle Areenassa

Yellowstonen kansallispuistoon palautettu susi herätti ekosysteemin eloon

Yksi kuuluisimmista esimerkeistä avainlajin huomaamisesta on Yhdysvaltojen Yellowstonen kansallispuistosta.

1930-luvulla alueen susista haluttiin eroon ja kaikki yksilöt ammuttiin. Kun susia ei ollut, alkoi koko alue voida huonosti.

Kansallispuiston hirvikanta räjähti. Lisääntyneet hirvet herkuttelivat puiden taimilla, jolloin puiden kasvu tyrehtyi.

Vuonna 1995 sudet tuotiin takaisin Yellowstoneen ja hiljalleen luonto alkoi elpyä.

Tämä vaikutti alueen toiseen tärkeään avainlajiin, majaviin, koska puuta ei enää riittänyt patojen rakentamiseen. Samalla myös linnut kaikkosivat, koska niille ei enää riittänyt pesimäpaikkoja.

Petojen puuttuminen ei tehnyt lopulta hyvää edes hirville, vaan niitä alkoi kuolla nälkään.

Vuonna 1995 sudet tuotiin takaisin Yellowstoneen ja hiljalleen luonto alkoi elpyä. Majavien padot vahvistivat vesistöjä sekä kalakantoja. Lisääntyneet puut ja kasvit tekivät hyvää maaperälle ja vähensivät eroosiota. Linnut tulivat takaisin.

Vuonna 2020 julkaistu tutkimus osoitti, että susien paluu on tehnyt myös hirvikannasta elinvoimaisemman, kun sairaat ja vanhat hirvet ovat päätyneet saaliiksi.

Suden lisäksi myös muut petoeläimet toimivat usein ekosysteemin avainlajeina, koska ne säätelevät saalistamalla luonnon tasapainoa.

Kuuntele Tiedetrippi: Kaledonian kadonnut metsä, miten Skotlanti kadotti metsänsä

Jättimäiset afrikannorsut ovat ”ekosysteemin insinöörejä”

Suurimmillaan jopa reilu 6000 kiloa painavia afrikannorsuja kutsutaan “ekosysteemin insinööreiksi”.

Maapallon isokokoisimmat eläimet muokkaavat elinympäristöään monin tavoin ja auttavat pitämään sitä elinkelpoisena myös muille lajeille.

Kuivan kauden aikana norsut kaapivat maaperää suurilla syöksyhampaillaan ja luovat juoma-aukkoja, joista muutkin eläimet voivat juoda. Erityisen hyödyllistä on norsujen uloste, koska se on täynnä siemeniä, jotka levittävät kasveja ympäristöön.

Afrikannorsut on jaettu vuodesta 2021 lähtien kahteen alalajiin: savanninorsuun ja metsänorsuun.

Savanninorsut kitkevät savannien puita ja syövät taimia. Tämä on tärkeää seeproille ja muille avarilla alueilla viihtyville eläimille.

Metsänorsut taas syövät puita ja pensaita ja raivaavat samalla kulkureittejä pienemmille eläimille.

Afrikannorsujen suurin uhka on ihminen: salametsästys ja laittoman norsunluun kauppa. Eläinten asema onkin ollut pitkään uhanalainen.

Silakka on Itämeren tärkein kala

Sillikaloihin lukeutuva silakka on paitsi Suomen kalastetuin kala, myös Itämeren yksi tärkeimmistä avainlajeista. Eläinplanktonia syövä silakka on muun muassa lohen ja harmaahylkeen ensisijaista ravintoa. Myös linnut saalistavat paljon silakoita.

Perinteisesti on ajateltu, että suurissa parvissa kulkevia silakoita riittää Itämeressä. Viime vuosina on kuitenkin herätty kannan hupenemiseen.

Silakat ovat seurantojen mukaan nyt laihempia ja pienempiä kuin aikaisemmin.

Syynä on ilmastonmuutoksesta johtuva Itämeren lämpeneminen. Yle uutisoi tammikuussa, että silakat ovat seurantojen mukaan nyt laihempia ja pienempiä kuin aikaisemmin. Itämeren lämpöitlan paikoin yli kahden asteen lämpötilan nousu vaikeuttaa jo nyt silakan lisääntymistä.

Vaikka silakka luokitellaan Suomessa vielä elinvoimaiseksi, voi tilanne tulevaisuudessa olla toinen. Silakan tilannetta seurataan, koska se kertoo koko Itämeren voinnista laajemmin.

Kiihtyvän luontokadon ja ilmastokriisin aikana avainlajeilla on aivan erityinen merkitys. Suomen ympäristökeskuksen Ulla-Maija Liukon mukaan keskittämällä suojelutoimet avainlajeihin voidaan pelastaa ekosysteemiä laajemminkin.

– Kun avainlajeista pidetään huolta, pidetään huolta suuresta joukosta muitakin lajeja, Liukko sanoo.

Edit 12.2.23: Korjattu kuvatekstiin Evon kansallispuisto -- > Evon retkeilyalue

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Keskustelu