Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Yle tarjoilee kattavan vaaliohjelmiston eduskuntavaalikevääseen 2023 – demokratian tukeminen on yksi Ylen keskeisimmistä tehtävistä

Eduskuntavaalien 2023-logo harmahtavalla pohjalla

Ylen tehtävä on varmistaa, että kaikki suomalaiset saavat tietoa ja mahdollisuuden osallistua vaalikeskusteluun. Vaalikausi alkaa Ylellä maaliskuussa vaalikoneen avauksesta ja huipentuu tulosiltaan eduskuntavaalipäivänä 2. huhtikuuta.

”Haluamme osaltamme edistää demokratian toteutumista yhteiskunnassa. Se on yksi Ylen keskeisimmistä tehtävistä. Tarjoamme äänestäjille mahdollisimman paljon tietoa äänestyspäätöksen tueksi. Tavoitteemme on osaltamme innostaa äänestämään ja tätä kautta olla avuksi äänestysaktiivisuuden kasvattamisessa”, toteaa Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.

Ylen tavoitteena on edistää myös rakentavaa poliittista keskustelua ja selittää politiikkaa entistä paremmin. Vaaleja seurataan Ylellä erityisen tiiviisti koko vaaleja edeltävä kuukausi. Tarjolla on kattava paketti vaalisisältöjä niin televisioruudussa, radioaalloilla kuin verkossa osoitteessa yle.fi/vaalit.

”Vaalitekemisemme on mittavaa. Tuttujen elementtien lisäksi tänä vuonna vaalisisältöjä tarjoillaan entistä laajemmin ja muun muassa monikielisinä. Luvassa on vaalikeskusteluja suomen ja ruotsin lisäksi englanniksi, venäjäksi, somaliksi, arabiaksi sekä selkosuomeksi. Haluamme tavoittaa aivan kaikki suomalaiset ja tarjota tietoa myös eri reittejä hyödyntäen. Verkkotekemisemme on niin ikään kattavaa. Ääneen pääsevät eri foorumeilla kaikki puolueet tasapuolisesti”, Ylen vastaava vaalituottaja Petri Kejonen avaa.


Ylen vaalikausi alkaa vaalikoneen avauksesta

Ylen vaalikone aukeaa 2.3., kun ehdokasasettelu on vahvistettu. Ylen oma eduskuntavaalikone on tänä vuonna entistä kattavampi. Ehdokkaiden lisäksi kansalaisilla on mahdollisuus tutustua tarkemmin myös puolueisiin uuden puoluekoneen kautta. Vaalikone on suomen ja ruotsin lisäksi tarjolla englanniksi, venäjäksi, pohjoissaameksi ja arabiaksi. Yle tarjoaa oman eduskuntavaalikoneen myös kymmenelle mediakumppanille eri puolilta Suomea. Vaalikoneen lisäksi Yle on avannut tulospalveluyhteistyön laajemmalle yhteistyölle.

Podcastin, politiikkaradion puheenjohtajatenttien sekä pienpuoluetentin kautta päästään vaalitunnelmiin heti maaliskuun alussa

JETP <3 vaalit
Yle Areena 2.3.–6.4.
Jaa, ei, tyhjiä, poissa -podcast tekee paluun eduskuntavaalien ajaksi. Toimittajat Olli Seuri ja Helmiina Suhonen kutsuvat kaikki politiikan ystävät mukaan pohtimaan valtaa ja vaaleja joka torstai.

Politiikkaradion puheenjohtajatentit
Yle Radio 1 ja Yle Areena arkisin 6.3.–17.3. kello 13–13.30
Tentaattoreina Politiikkaradion vaalitenteissä ovat Politiikkaradion toimittajat Tapio Pajunen, Linda Pelkonen ja Antti Pilke.

6.3. Maria Ohisalo (vihr.)
7.3. Riikka Purra (ps.)
8.3. Anna-Maja Henriksson (r.)
9.3. Li Andersson (vas.)
10.3. Annika Saarikko (kesk.)
14.3. Petteri Orpo (kok.)
15.3. Sanna Marin (sd.)
16.3. Sari Essayah (kd.)
17.3. Harry Harkimo (liik.)

Eduskuntavaalit 2023: Pienpuoluetentti
Yle TV1, Yle Areena ja Radio Suomi 16.3. kello 21.00–23.00.
Pienpuoluetentissä kaikki eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneet, rekisteröityneet pienpuolueet ottavat mittaa toisistaan. Pienpuoluetentin juontaa toimittaja Marja Sannikka. Suorassa lähetyksessä on suomenkielinen ohjelmatekstitys ja Yle Areenassa viittomakielinen tulkkaus rinnakkaislähetyksessä.

Vaalistartti, puheenjohtajatentit sekä suuret vaalikeskustelut nostattavat vaalitunnelmaa

Eduskuntavaalit 2023: Vaalistartti
Yle TV1 20.3. kello 17.07–18.00 ja 18.25–20.30 ja Yle Areena kello 17.07–20.30 suorana
Vaalistartissa perataan koko Suomen vaaliasetelmat. Ääneen pääsevät tavalliset suomalaiset, eri alojen asiantuntijat sekä poliitikot eri vaalipiireistä. Suoran lähetyksen juontavat Katri Tapola ja Riika Raitio. Suorassa lähetyksessä on suomenkielinen ohjelmatekstitys.

Eduskuntavaalit 2023: Suuri vaalikeskustelu
Yle TV1 ja Yle Areena 20.3. klo 21.00–23.00 suorana
Vaalistartin päättää Ylen ensimmäinen suuri vaalikeskustelu. Eduskuntavaalien tärkeimmistä teemoista saapuvat liveyleisön eteen väittelemään yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajat. Kaksituntisen vaalikeskustelun juontaa A-studiosta tuttu Annika Damström. Suorassa lähetyksessä on suomenkielinen ohjelmatekstitys ja Yle Areenassa viittomakielinen tulkkaus rinnakkaislähetyksessä.

Ylen aamun ja Ykkösaamun puheenjohtajatenttien alkulämmöt
Yle TV1 kello 7.11 ja Yle Radio 1 kello 8.30, 21.–23.3. suorana
Television Ylen aamu ja radion Ykkösaamu aloittavat puolueiden puheenjohtajien tenttipäivät etkoilemalla puolueiden ryhmänjohtajien kanssa suorissa lähetyksissä. Ryhmyreiden kanssa puhutaan vaaliteemoista ja kansalta nousevista kysymyksistä.

Eduskuntavaalit 2023: Puheenjohtajatentit
Yle TV1 ja Yle Areena 21.–23.3. kello 21.00–22.45 suorana
Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ovat Ylen tenteissä kolmena peräkkäisenä iltana. Kolme puoluejohtajaa kohtaa kerrallaan toisensa suorassa lähetyksessä Ylen Studiotalossa. Jokainen puheenjohtaja pitää puheen ja on tentattavana liveyleisön edessä. Ohjelmat juontavat Jyrki Hara ja Sanna Savikko. Suorassa lähetyksessä on suomenkielinen ohjelmatekstitys ja Yle Areenassa viittomakielinen tulkkaus rinnakkaislähetyksessä.

21.3. Petteri Orpo (kok.), Riikka Purra (ps.) ja Sanna Marin (sd.)
22.3. Sari Essayah (kd.), Harry Harkimo (liik.) ja Anna-Maja Henriksson (r.)
23.3. Li Andersson (vas.), Maria Ohisalo (vihr.) ja Annika Saarikko (kesk.)

Ylen aamun ja Ykkösaamun puheenjohtajatenttien jatkot
Yle TV1 kello 6.40 suorana, Yle Radio 1 kello 8.11. tallenteena 22.3., 23.3. ja 24.3.
Puolueiden puheenjohtajien tenttiä arvioidaan seuraavana aamuna television Ylen aamussa ja radion Ykkösaamussa. Politiikan tutkijat arvioivat, miten puoluejohtajat onnistuivat ja mitkä ovat puolueen näkymät vaalien lähestyessä. Keskusteluja vetää Ylen politiikan toimittaja Matti Koivisto.

Monikieliset vaalikeskustelut siivittävät vaaliuurnille ja tulosilta kertoo valinnat

Monikieliset vaalikeskustelut
Yle TV1 ja Yle Areena 27.–30.3. kello 15.00, 31.3. kello 13.50
Ulkomaalaistaustaiset jättävät vaaleissa äänestämättä useammin kuin muut. Ylivoimaisesti suurin syy äänestämättä jättämiselle on tiedon puute. Vaaliviikolla puhutaan yhteiskunnallisesti tärkeistä teemoista venäjäksi, arabiaksi, englanniksi, somaliksi sekä selkosuomeksi.

27.3. Eduskuntavaalit 2023: selkosuomeksi. Juontajana Tuukka Lukinmaa.
28.3. Eduskuntavaalit 2023: venäjäksi. Juontajana Levan Tvaltvadze.
29.3. Eduskuntavaalit 2023: arabiaksi. Juontajana Esraa Ismaeel.
30.3. Eduskuntavaalit 2023: englanniksi. Juontajana Zena Iovino.
31.3. Eduskuntavaalit 2023: somaliksi. Juontajana Wali Hashi.

Eduskuntavaalit 2023: Suuri vaalikeskustelu
Yle TV1 ja Yle Areena 30.3. klo 21.00–23.00
Ylen vaalitentit huipentuvat perinteiseen suureen vaalikeskusteluun, jossa kohtaavat yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajat. Kaksituntisessa tentissä liveyleisön edessä aiheena ovat eduskuntavaalien ajankohtaisimmat ja puhuttavimmat teemat. Puoluejohtajia tenttaa juontaja Annika Damström. Suorassa lähetyksessä on suomenkielinen ohjelmatekstitys ja Yle Areenassa viittomakielinen tulkkaus rinnakkaislähetyksessä.

Ykkösaamu
Yle TV1 ja Yle Radio 1 1.4. kello 10.05–11.00.
Vaalipäivän aaton Ykkösaamussa tuorein katsaus kampanjointiin ja vaalien kuumimpiin aiheisiin eri puolilla maata. Vieraana Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ja juontajana Seija Vaaherkumpu.

Eduskuntavaalit 2023: Tulosilta
Yle TV1 ja Yle Areena 2.4. kello 19.30 alkaen
Eduskuntavaalit huipentuvat vaali-iltaan. Kuka voittaa, kuka häviää ja miltä näyttää uusi eduskunta? Analyysit ja puheenjohtajien sekä puolueiden vaalivalvojaisten tunnelmat Yle TV1:n tulosillassa, jonka juontavat Piia Pasanen, Matti Rönkä, Sanna Savikko ja Jyrki Hara. Asiantuntemusta lähetykseen tuovat vaaliasiantuntija Sami Borg, Ylen politiikan toimituksen päällikkö Paula Pokkinen ja politiikan toimituksen erikoistoimittaja Ari Hakahuhta sekä Mustreadin vastaava päätoimittaja Erkka Railo yhdessä Helsingin yliopiston yliopistotutkija Jenni Karimäen kanssa. Suorassa lähetyksessä on suomenkielinen ohjelmatekstitys ja Yle Areenassa viittomakielinen tulkkaus rinnakkaislähetyksessä.

Radio Suomen vaali-ilta
Radio Suomi 2.4. kello 19.30 alkaen
Kerromme äänestyksen viime hetken tunnelmat, ennakkoäänestystuloksen tuoreeltaan, kannatuksen voimasuhteiden muutoksen ja vaalien lopputuloksen. Tulosillan juontavat Radio Suomen Päivästä tutut Linda Vettanen ja Aki Laine. Lähetys toteutetaan yhdessä Ylen aluetoimitusten kanssa. Alueiden osuuksissa voit seurata oman suosikkialueesi tuloksen valmistumista ja valtakunnallisessa osiossa kuulla koko maata koskevat kommentit. Vankkaa asiantuntemusta lähetykseen tuovat professori Elina Kestilä-Kekkonen ja politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Ylen vaaliaamu
Yle TV1 suorana 3.4. kello 6.25–9.30 ja Yle Radio 1 kello 6.25–9.00
Millaisiin tunnelmiin herätään vaalipäivän jälkeen ja ketkä pääsivät päättäjiksi Arkadianmäelle? Vaalien tulokseen pureudutaan eduskuntavaalien jälkeisenä aamuna Ylen aamun ja Ykkösaamun yhteisessä Ylen vaaliaamun lähetyksessä. Lähetyksen juontavat Anna Lehmusvesi ja Marjo Näkki. Uutisankkurina Tommy Fränti.

Sisältö muilla kielillä