Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Sakeat hatsit nuoruuden huumaa – Kino Klassikossa Richard Linklaterin kuvaus 1970-luvun lukiolaisten unohtumattomasta kesäpäivästä

Neljä nuorta poikaa tai miestä 1970-luvun tyylisissä vaatteissa seisoo rennosti hymyillen, etualan tyypillä kädessään oluttölkki, taustalla kirjava seinä, kuva elokuvasta Surutta? Sekaisin.

Indie-ohjaajan harvoihin Hollywood-tuotantoihin kuuluva teinidraama teki tähden Matthew McConaugheysta. Lippukassoilla flopannut leffa on sittemmin noussut kulttiklassikon asemaan.

Texasilainen elokuvantekijä Richard Linklater on noussut merkittävimpien amerikkalaisten nykyohjaajien joukkoon nuoruutta, ihmissuhteita ja ajan kulumista tutkivilla elokuvillaan. Jo yli 30 vuotta hän on toiminut Hollywoodin valtavirtausten ulkopuolella ja työskennellyt vain satunnaisesti perinteisen studiosysteemin puitteissa.

Yksi Linklaterin harvoja Hollywood-vierailuja on hänen uransa kolmas elokuva Surutta? Sekaisin (Dazed and Confused, 1993), jossa ohjaaja palasi oman nuoruutensa 1970-luvun lukiovuosiin. Elokuvalla on kamala suomalainen nimi, jota usein luullaan pelkäksi kirjoitusvirheeksi, mutta itse leffasta on tullut rakastettu kulttiklassikko.

Dazed and Confused kertoo nuorten päähenkilöidensä vuoden viimeisestä koulupäivästä keväällä 1976 ja siihen liittyvästä armottomasta biletyksestä. Linklaterille ominaisesti elokuvassa ei ole varsinaisesti juonta vaan pelkästään ihmisiä ja arkisia tapahtumia, jotka kietovat katsojan mukaansa. Taustalla soi Aerosmithista Foghatiin täydellisesti valittu musiikki.

Dazed and Confused kuvaa nuoruuden kaihoisasti rentona ja iloisena aikana, josta tässä muistelossa kaikki ikävä on haihtunut. Sen sijaan aurinko paistaa ja ruoho tuoksuu (monessakin mielessä), kun elokuvan nuoret nauttivat kesästä, ystävyydestä ja vapaudesta vielä tajuamatta, kuinka pian ne ovat katoava aikuisuuden, työn ja perhe-elämän velvollisuuksiin. Ani harvalla nuoruus on oikeasti ollut tällaista, vaikka monet sitä toivoisivat ja jotkut jopa väittävät, mutta onhan siitä sentään elokuva.

Ani harvalla nuoruus on oikeasti ollut tällaista, vaikka monet sitä toivoisivat ja jotkut jopa väittävät.

Linklater löysi siihen joukon nuoria näyttelijöitä, joista moni on sittemmin luonut mittavan uran: Milla Jovovich, Cole Hauser, Adam Goldberg, Parker Posey ja niin edelleen. Suurimman läpimurron teki ehkä Matthew McConaughey, joka sai roolinsa sattumalta baaritapaamisen ansiosta. Hänen hahmonsa oli kirjoitettu vain kolmeen kohtaukseen, mutta McConaughey tulkitsi ja improvisoi sitä niin osuvasti, että se laajennettiin pääroolien joukkoon. Myöhemmin näyttelijä nimesi oman tuotantoyhtiönsä J.K.Livingin roolihahmonsa erään repliikin mukaan. Sen sijaan Ben Affleckin uralle Dazed and Confused ei tehnyt mitään – hänen oli itse luotava menestyksensä Matt Damonin kanssa Good Will Huntingilla.

Linklater pääsi tekemään Dazed and Confusedin isolle Universal-studiolle mutta elokuva floppasi. Se ei hetkauttanut Linklateria, joka palasi hänelle luontevampaan indie-elokuvien maailmaan, missä hänen on ollut helpompi toteuttaa omia projektejaan.

Ja millaisia ne ovatkaan olleet. Before-trilogian kolme elokuvaa valmistuivat vajaan kymmenen vuoden välein seuraten yhden pariskunnan tarinaa ensirakastumisesta keski-ikään. Boyhood kuvattiin kahdentoista vuoden aikana seuraten päähenkilöiden vanhentumista. Ja taannoin Linklater alkoi tehdä elokuvaa Broadway-musikaalista Merrily We Live Along, joka kertoo kolmen ystävän elämästä kahdenkymmenen vuoden aikana. Linklater aikoo filmata elokuvan pätkissä muutaman vuoden välein, niin että se olisi valmis vuonna 2040.

Nuori mies (näyttelijä Elias Salonen) valkoisessa t-paidassa ja ruskeissa dongareissa nojailee hymyillen kylpyhuoneen kaakeloidulla seinällä olevaan kapeaan hyllyyn.
Kuvateksti Elias Salonen
Kuva: Moskito Television

Ennen elokuvaa lähiön reteimmän jätkän rooliin asettuu näyttelijä Elias Salonen. Keskustelemassa elokuvasta myös kirjailija Johannes Ekholm sekä Kalle Kinnunen. Katso koko keskustelu Areenassa! Elokuvailta Teemalla lauantaina 11.2.2023 klo 21 alkaen, ja elokuva on Areenassa aamusta 11.2. 30 päivän ajan.

Enemmän elokuvasta: Surutta? Sekaisin - Toista Yle Areenassa