Hyppää pääsisältöön

Klassinen

P. H. Nordgrenin väkevä ilmaisu kestää myös karunpuoleisen äänikuvan

Pehr Henrik Nordgren: Streams
Kuvateksti Pehr Henrik Nordgren: Streams

Säveltäjä P. H. Nordgren kuoli vuonna 2008, mutta hänen musiikkijäämistössään on edelleen paljon väkevää orkesterimusiikkia levyttämättä.

Alba-yhtiö jatkaa tilanteen ansiokasta korjaamista tällä kertaa Jyväskylä Sinfonian kanssa, ja vaikka uutuuslevyn äänikuva on karunpuoleinen, Nordgrenin katarttinen voima välittyy.

Levyllä kuullaan kolme teosta eri tavoin laajennetulle jousiorkesterille. Streams vuodelta 1991 höystää pitkiä linjojaan pianolla, huiluilla ja klarineteilla, viimeinen eli viides sellokonsertto vuodelta 2005 käyttää tyypillistä sinfonietta-orkesteria ja vuoden 1996 kamarisinfoniassa jousikvintetin ja puhallinkvintetin runsaat värit täydentyvät vielä lyömä- ja kosketinsoittimin.

Nordgrenin sävellystyyliä on mahdoton karsinoida, mutta usein sitä sanotaan katarttiseksi. Juuri Nordgrenin pitoisuuksina luovuus, ulkopuolisuus ja itsevarmuus reagoivat kiivaasti elämään ja tuottavat musiikkienergiaa. Omaääninen voima kuuluu Streamsin laskevassa asteikkoaiheessa, joka toistuu toistumistaan; se kuuluu kamarisinfonian klustereissa, joiden sointeihin mahtuu koko ihmisyys; ja se kuuluu viidennen sellokonserton uhkaavassa kellonkilkatuksessa ja väkevinä jankkaavissa rytmeissä, jotka punoutuvat kaaoksesta ja raukeavat tyhjiin. Päättäväisen vaikuttavia ovat myös levyn teosten selväpiirteiset muotoratkaisut.

Tämän kaiken Jyväskylä Sinfonia saa välittymään, mutta jo avausraidalla Streams tuntuu, että osa musiikin potentiaalista katoaa kolhoon äänikuvaan. Pehmeät pianissimot virtailevat tasaisesti, mutta kiihkeässä fortissimossa jousiin tulee repivä, epäyhtenäinen sävy, vaikka äänitys samalla tuntuu etäiseltä. Samoin kamarisinfoniassa piano ja perkussiot tulevat liian kaukaa mutta silti kolisten, eikä äänitys kannattele sooloja. Pehmeät pianissimot kuulostavat hyviltä, mutta se ei Nordgrenin musiikissa riitä. Kunnon kotisalin puutteessa Jyväskylä Sinfonia on joutunut tekemään äänityksen Mikkelin Mikaeli-salissa, joka on saattanut tuntua vieraalta sekä soittajista että äänittäjä Simon Fox-Galista.

Sellokonsertossa äänikuva toimii paremmin. Puhaltimet ja jouset saavat keskittyä täyteläisiin taustoihin, koska intensiteetistä vastaa solisti. Tuomas Ylisen soitossa on aristokraattista kiiltoa ja pakottomuutta, mikä tasapainottaa Nordgrenin painokkuutta onnistuneesti. Orkesterin repliikkien tarkkuus ja hiljaisten taustojen rikkaat sävyt todistavat, että Ville Matvejeffin johtama Jyväskylä Sinfonia on mainio orkesteri, vaikkei ole päässyt kehittämään sointikulttuuriaan laatusalissa.

Pehr Henrik Nordgren: Streams; Sellokonsertto nro 5; Kamarisinfonia. - Tuomas Ylinen, sello, ja Jyväskylä Sinfonia/Ville Matvejeff. (Alba, ABCD 521)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 18.2.2023.