Hyppää pääsisältöön

Klassinen

Ajankohtaista äänimuotoilua Islannista

Hugi Gudmundsson: Windbells
Kuvateksti Hugi Gudmundsson: Windbells

Nelikymppinen, Islannissa syntynyt säveltäjä Hugi Guðmundsson on viime aikoina saanut kansainvälistä huomiota. Reykjavikin kamariorkesterin uutuuslevy Windbells osoittaa, että sille on hyviä syitä.

Hugi säveltää kiehtovan monityylistä, peruskaraktääriltään arvoituksellista musiikkia, jonka sointuisa lempeys vetää puoleensa, mutta kiertää populaarinykärin siirappiansat.

Levyn avausteos, Entropy huilulle, klarinetille, sellolle ja pianolle, kulkee hallitusti sointuisasta minimalismipulssista kohti mietteliäitä Messiaen-harmonioita. Lux, eräänlainen konsertto päällekkäinäänitetyille huiluille, paljastaa lisää Hugin reseptistä: kiehtoviksi taivutelluista perusharmonioista syntyy staattinen tai hitaasti kehkeytyvä tausta, jonka päällä melismaattinen melodia kiemurtelee. Equilibrium IV ja Brot elektronisesti käsitellyille kamarimusiikkikokoonpanoille ovat soinnillisesti välillä mukavan hapokkaita tai vieraantuneita, mutta särmät hioutuvat turvallisiin keskussäveliin, kuulostelevaan tunnelmaan ja toistuviin eleisiin. Jos kulman takana odottaakin yllätys, se on yleensä kolmisointu. Nykykuulijan kotoisaa oloa lisää sekin, että kappaleet rakentuvat hittimittaisista karaktääriosista, joiden kiinnostavia tekstuureita ei pakoteta kehittymään.

Levyn päättävä laulusarja Songs from Hávamál sisältää myöhäisromanttisen eksotismin, amerikkalaisen minimalismin ja kelluvan impressionismin aineksia, mutta päällimmäiseksi mielikuvaksi jää laulumelodioiden luonteva ilmaisuvoima, jota mezzosopraano Hildigunnur Einarsdóttir täyteläinen ääni vahvistaa. Hugilla on lahjoja oopperailmaisuun, ja hän antaa äänelle ja tekstille tilaa. Lisäksi ihmisäänen inhimillisyys korjaa muun ilmaisun etäännytettyä, kuulostelevaa luonnetta.

Reykjavikin kamariorkesterin muusikot on levylle äänitetty tarkasti ja läheltä mutta silti täyteläisesti eli musiikin kannalta täysin oikein. Akustisissa kappaleissa tarkkuus ei ehkä ole täydellistä, mutta live-elektroniikan integrointi ääneen on. Hyvä siis että myös minä osaan viimein panna nimen mieleen: Hugi Guðmundsson.

"Windbells". Hugi Guðmundsson: Entropy; Lux; Equilibrium 4; Brot; Songs from Hávamál. - Áshildur Haraldsdóttir, huilu, Hugi Guðmundsson, elektroniikka, ja Hildigunnur Einarsdóttir, mezzosopraanom sekä Reykjavikin kamariorkesteri. (Dorian Sono Luminus, DSL-92259)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 18.2.2023.