Hyppää pääsisältöön

Klassinen

Lars Vogt on isosti läsnä kauniilla jäähyväislevyllä

Schubert: Piano Trios
Kuvateksti Schubert: Piano Trios

Viime vuoden syyskuussa pianisti, kapellimestari ja kolmen lapsen isä Lars Vogt kuoli syöpään parhaassa iässään, viisikymppisenä. Vogtilta jäi laaja musiikillinen perintö, joka ulottuu hänen perustamistaan festivaaleista opetustyöhön, mutta tavallaan tuo kaikki kristallisoituu Ondine-yhtiön postuumisti julkaisemalla, monella tavoin kauniilla tuplalevyllä: Franz Schubertin kamarimusiikkia, soitettuna rakkaiden ystävien ja kollegoiden eli Christian ja Tanja Tetzlaffin kanssa.

Pianotriot B-duuri ja Es-duuri, kuuluisa Notturno pianotriolle sekä Arpeggione-sonaatti ovat moneen kertaan levytettyjä perusohjelmiston kulmakiviä, eivätkä Vogt ja Tetzlaffit ole kuuluisia radikaalista uudistushengestä - mutta väliäkö sillä, koska levy on mitä parhainta kamarimusisointia! Tulkintaote on kuunteleva ja taianomaisen rauhallinen, mikä viiltävästi korostaa aikamme kaunista rajallisuutta. Hiljaisuudella herkutteleva dynamiikka on tarkkarajaista, ja monessa kohdassa henki salpautuu siitä tarkkuudesta, jolla piano ja jouset yhdessä toteuttavat hienonhienot rubatot. Harvoin näin huolellisesti rakennettu musiikki on kuulostanut näin herkältä ja reagoivalta.

Vogt ja Tetzlaffit riisuvat Schubertin kamarimusiikista kaiken ylimääräisen sointiherkuttelun ja romanttisen paatoksen, ja jäljelle jää yhteisen, sielukkaan keskustelun ilo ja taiteen kauneus. Tämä kokonaisvaikutelma ja Vogtin kohtalo eivät jätä moitteille paljon sijaa, mutta sanonpa silti, että Vogtin piano on levyn äänityksessä liikaakin läsnä. Pehmeä, lämmin pianomuhju vie etenkin Arpeggione-sonaatissa ja Notturnossa tilaa jousilta. Christian Tetzlaff ei myöskään ole parhaimmillaan Rondossa h-molli, joka vaatisi viulistilta vielä kiiltävämpää tarkkuutta.

Franz Schubert: Pianotrio nro 1 B-duuri; Notturno Es-duuri; Rondo brillant h-molli; Pianotrio nro 2 Es-duuri; Sonaatti a-molli "Arpeggione". - Christian Tetzlaff, viulu, Tanja Tetzlaff, sello, ja Lars Vogt, piano. (Ondine, ODE 1394-2D)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 18.2.2023.