Hyppää pääsisältöön

UMK23

Kaikki UMK-finaalista – Näin seuraat, äänestät ja chattailet mukana!

Lauantaina 25.2. kello 21 käytävässä Uuden Musiikin Kilpailussa selviää Suomen euroviisuedustaja. Voittaja valitaan sekä yleisön että kansainvälisen raadin äänten perusteella.

Joko UMK-jännitys puskee pintaan? Pian nimittäin mennään!

Suomen viisuedustuspaikasta kilpailevat tänä vuonna Robin, Lxandra, KUUMAA, Portion Boys, Käärijä, Keira ja Benjamin.

Finaali-illan päätteeksi tiedämme, kuka edustaa Suomea toukokuussa Englannin Liverpoolissa järjestettävissä Euroviisuissa. Perinteisesti viisut järjestetään edellisen vuoden voittajamaassa, mutta sodan vuoksi niitä ei voida järjestää viime vuonna viisut voittaneessa Ukrainassa.

UMK on tänä vuonna entistä moninaisempi, sillä se selostetaan suomen lisäksi seitsemällä eri kielellä: ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi, ukrainaksi, pohjois- ja inarinsaameksi sekä viittomakielellä.

Katso alta kaikki, mitä UMK:sta pitää kärryillä pysyäkseen tietää.

Uuden Musiikin Kilpailu 2023

  • UMK on Suomen euroviisukarsinta, joka järjestetään nyt 12:tta kertaa.

  • Finaali katsottavissa lauantaina 25.2. kello 21 Yle TV1:llä ja Yle Areenassa

  • Finaalia voi kuunnella myös radiosta: YleX-, Yle Radio Suomi- ja Yle X3M -kanavilta

  • Erikielisistä selostuksista vastaavat Mikko Silvennoinen (suomi), Eva Frantz ja Johan Lindroos (ruotsi), Jani Kareinen (englanti), Galyna Sergeyeva (ukraina), Levan Tvaltvadze (venäjä), Miguel Peltomaa (viittomakieli), Linda Tammela ja Heli Huovinen (pohjois- ja inarinsaame)

  • UMK:n avaa BESS uudella biisillään Lähtee käsistä, ja väliajalla esiintyvät The Rasmus biisillään Live and Never Die ja Samu Haber biisillään Syödään sieniä.

Vaikuta äänestämällä

Suomen viisuedustaja valitaan yleisön ja kansainvälisen raadin äänten perusteella niin, että lopullinen tulos muodostuu 75 prosenttia yleisön ja 25 prosenttia raadin äänistä.

Katsojat voivat äänestää vain UMK-lähetyksen aikana äänestysajan ollessa käynnissä. Äänestysaika ilmoitetaan ohjelmassa ja se on vasta, kun kaikki kilpailuesitykset on nähty.

Äänestää voi joko Yle-sovelluksella, tekstiviestillä tai soittamalla. Yle-sovelluksella äänestäminen on ilmaista ja onnistuu kirjautumalla Yle Tunnuksella. Sovelluksen kautta voi äänestää vain kerran. Tekstiviesti- ja puhelinäänestys ovat maksullisia, mutta äänestyskertoja ei ole rajoitettu.

Katso tarkemmat äänestysohjeet täältä.

Mukaan huumaan chatissa

UMK-chat on viisufanien oma green room ja spekulointipaikka sekä finaaliviikolla että varsinaisena finaalipäivänä. Viime vuonna chatissa oli finaalilähetyksen aikana parhaimmillaan yli 14 500 keskustelijaa.

Chat on auki ensimmäisen kerran torstaina 23.2. kello 20.15–21.15. Keskustelua hostaavat viisuselostajakonkari Mikko Silvennoinen sekä viisuihin erikoistunut toimittaja Henkka Remes. Torstai-illan chat on hyvä tilaisuus päästä kysymään ja kuulemaan, mitä UMK-kulisseissa ennen h-hetkeä tapahtuu.

Remes jatkaa chat-hostina myös finaalipäivänä lauantaina, jolloin chat on auki yhteensä kolmen tunnin ajan kello 20.30–23.30.

Lauantaina chattiin on tulossa myös paljon artistivieraita. The Rasmus korkkaa chatin jo ennen finaalilähetystä kello 20.30. Muita chatin artistivieraita ovat BESS, Younghearted, Fiona Timantti ja Club La Persé.

Chattiin pääsee Yle-sovelluksen tai Yle Areenassa striimattavan lähetyksen kautta. Keskusteluun osallistuminen vaatii kirjautumisen Yle Tunnuksella. Chat halutaan pitää kaikkia kunnioittavana, minkä vuoksi kaikki chat-viestit esimoderoidaan ennen julkaisua.

Kuvassa viisuselostaja Mikko Silvennoinen ja viisuasiantuntija Henkka Remes
Kuva: Yle

UMK näkyy ja kuuluu