Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

”Laulun teksti on silloin hyvä, kun se itkettää ja koskettaa minua”, sanoo hittikappaleiden sanoittaja Sinikka Svärd

Sinikka Svärd Aurajoen rannalla Turussa.
Kuva: Kyösti Niemelä/Sinkka Svärdin kotiarkisto

Päätoimisesti sanoitustyötä tekevä Sinikka Svärd tietää, miten laulun sanoihin saadaan oikeanlainen tunnelma. Lisäksi pitää osata laskea tavumäärät ja riimitellä.

Kuuntele Kuusi kuvaa sanoittaja Sinikka Svärdin elämästä Yle Areenasta


– Kirjoittamisen suuri voimavara on se, että on kokenut suruja ja iloja sekä se, että on saanut rakastaa ja saada rakkautta, sanoo Sinikka Svärd, ja lisää siihen, että toki kirjoittaminen vaatii asettautumista toisen nahkoihin, vaikka ei olisi ikinä kokenut sitä, mistä kirjoittaa.

Vaikka Sinikka Svärd ei aina tiedä, kuka omat sanat levylle laulaa, on hän osallistunut useamman hitin tekemiseen. Hänen kynästä ovat syntyneet mm. tekstit lauluihin Vie minut, Kun katsoit minuun, Sitä saa mitä tilaa, Olisitpa sylissäni ja mm. Polte, joka syntyi yhdessä Lauri Tähkän kanssa.

– Utelias Sirkka-tätini oli kuolemaansa asti varma, että minulla oli suhde, kun tein intohimoisen Kun katsoit minuun -tekstin, vaikka yritin vakuuttaa, että teksti oli mielikuvituksen tuotetta!

Katri Helenan poimimasta tekstistä tuli hitti

Ensimmäiset sanoitukset Sinikka teki tenavatähti Johanna Virtaselle, joka on sukulaistyttö.

–Johanna Virtanen oli niin suosittu, että hän levytti, konsertoi ja kiersi Katri Helenan ja Seppo Hovin kiertueillakin mukana.

Koska Johanna Virtanen oli alaikäinen ja tarvitsi autokyydin, lähti Sinikka Svärd hänelle vuonnna 1993 autokuskiksikin.

– Katalogini oli hyvin pieni ja vaatimaton, mutta rohkenin kysyä takahuoneessa Katri Helenalta, että olisiko tämä kiinnostunut lauluteksteistäni. Herttainen Katri Helena kehotti lähettämään tekstejä tuottaja Esa Niemiselle.

Kului jonkin aikaa, kunnes Esa Nieminen valitsi Eija Korisevalle yhden tekstin.

– Katri Helena bongasi nipusta tekstin Vie minut ja pyysi Esa Niemistä tekemään siihen sopivan sävellyksen.

Sinikka Svärd kuuli laulun vasta, kun posti toi levyn kotiin. – Vie minut yllätti minut täydellisesti. Ensimmäinen ajatukseni oli, mitä tämä on! Se oli täysin erilaista Katri Helenaa, mitä hän oli laulanut siihen asti.

Rakas Elma-mummu

Turun Kurjenmäessä oli Sinikka Svärdin lapsuuden koti, joka oli hyvin vaatimaton asunto vailla kylpyhuonetta ja sisävessaa. Koska vanhemmat olivat paljon työssä, vietti Sinikka paljon aikaa rakkaan Elma-mummun kanssa (vasemmalla kuvassa).

Sinikka Svärdin Elma-mummu ja tämän kaksoissisko.
Kuva: Sinikka Svärdin kotiarkisto

Helluntaiseurakuntaan kuulunut Elma-mummu otti pikku-Sinikan usein mukaan telttakokouksiin.

– Mummun seurassa ei saanut tanssia eikä laulaa maallisia lauluja, sanoo Sinikka Svärd, joka tuli teini-ikäisenä uskoon ja liittyi myös helluntaiseurakuntaan.

Hän muistelee, miten noin 10-vuotiaana kävi Elma-mummunsa kanssa sukulaisten luona saunomassa. – Kotimatka Nummenpakalta Kurjenmäkeen väsytti, ja Elma-mummu otti minut reppuselkään.

Sinikka Svärd sanoo ajatelleensa jälkeenpäin, että mummu eli hyvin pienellä palkalla, mutta silti ruokakomerosta löytyi aina jotakin ruokaa myös hänelle.

– Ikävöin mummua vieläkin. Hän oli ihana, kiltti ja kultainen.
Elma-mummu tuli hyvin toimeen kaksoissiskonsa Salmen kanssa, vaikka ulkoisesti he eivät muistuttaneet toisiaan.

– Kesäpäivinä kävin myös Salmen luona Piikkiössä, minne mentiin linja-autolla. Siellä noukimme mustia viinimarjoja ja pesimme tukat sadevedellä, muistelee Sinikka haikeana.

Sydämelliset äidit

Sinikka Svärdille tärkeitä ovat omat neljä lasta (Ida, Vera, Sara ja Topias), lapsenlapset (Elias, Eino ja Elli), 89-vuotias Helvi-äiti sekä Kyösti ”Köpi” Niemelä, jonka kanssa Sinikka on ollut yhdessä jo 15 vuotta.

Kuvassa on Sinikka Svärdin perhettä: 88-vuotias Helvi-äiti, vasemmalta oikealle: lapsenlapseni Elias 8 v, Eino 6-vuotias ja Elli 3-vuotias. Oikealla esikoistytär Ida.
Kuva: Sinikka Svärdin kotiarkisto

– Minusta tämä on niin ihana kuva, sillä siinä on minun Ida-tyttäreni sekä kaikki pienet höpsöt lapsenlapseni, kullanmuruni, jotka ovat 88-vuotiaan äitini sylissä. Äitini rakastaa lapsia.
Oman tyttärensä Sinikka kehuu olevan leikkisä ja hyvä äiti. – Ida on paljon parempi äiti, mitä olin omille lapsilleni.

Kuusi kuvaa sanoittaja Sinikka Svärdin elämästä

44:12