Hyppää pääsisältöön

Askartelu ja käsityöt

Haluatko oman Kuun tai ruosteenpunaisen Marsin – maalaa graafisesti ja minimalistisesti niin onnistut

Haluatko oman Kuun tai ruosteenpunaisen Marsin - Toista Yle Areenassa

Yönmustan taivaan katseleminen ja Kuun ja tähtien näkeminen voi tuntua huimaavalta – lähellä mutta silti niin kaukana. Ja avaruus vain jatkuu planeetta toisensa jälkeen.

Pyöreät ja näennäisesti harmoniset pallot sopivat hienosti minimalistiseen maalaukseen.

Aloita maalaamalla kangas tummansinisellä. Ota siveltimeen hiukan vettä niin, että väri ohenee ja on melkein valuvaa.

Pyöreiden muotojen aikaan saamiseksi ota avuksi lautasia. Jos käytät erikokoisia kankaita, näyttää hyvältä, jos ympyrätkin ovat erikokoisia. Vaihtelua saadaksesi voit tehdä maalauksen Kuusta ja toisen jostain muusta planeetasta esimerkiksi Marsista.

Tarvikkeet:

  • maalauskankaita

  • akryylivärejä

  • siveltimiä

  • erikokoisia lautasia

  • lyijykynä

Kuu on laikukas ukko

Meidän Kuumme on jokaisen minimalistin unelma, melkein mustavalkoinen, toisin sanoen hyvin graafinen.

Kuun pohja tehdään suurin, laajoin siveltimen vedoin harmailla sävyillä. Maalaa ohuesti niin, että myös kankaan sininen pohja loistaa läpi jostakin kohdista. Sillä välin, kun Kuun pinta kuivuu, voit maalata avaruuden sen ympärillä.

Lisää vielä kerros väriä Kuuhun, hiukan valkoista sinne ja vähän keltaista tuonne. Jos sinulla on kuva Kuusta, näet, että siinä on monien eri värien sävyjä, vaikka se näyttää ensinäkemältä mustavalkoiselta. Ehkä hiukan harmaansiniseltä?

Leiki siveltimellä ja sävyillä. Se, minkä haluat oikein valkoiseksi, vaatii useamman kerroksen väriä ja kuivumisajan kerrosten välillä.

Taidemaalaus.
Kuvateksti Maalaa pisteitä ja ääriviivoja ohuella siveltimellä.
Kuva: Yle/ Strömsö

Olet ehkä kuullut puhuttavan kuu-ukosta? Kuun pinnalla näyttää todellakin olevan kasvot, ja ne on mukava tuoda esiin.

Maalaa kaksi mustaa pyöreää täplää silmiksi ja alle pieni laikku ja sitten pinta, joka muistuttaa suuta ja kevyt varjostus kasvojen toiselle puolelle.

Jotta täplät eivät vaikuta liian mustilta, voit töpöttää niiden päälle harmaanvalkoista aika kuivalla siveltimellä. Syntyy melkein vaikutelma huurteesta.

Tee samalla tavalla muilla valkoisen ja beigen hennoilla sävyillä, kunnes pinta tuntuu miellyttävältä. Vahvista Kuun ääriviivoja ohuella siveltimellä ja valkoisella värillä.

Ruosteenpunainen Mars

Punainen planeetta Mars saa tietenkin pohjaväriksi tumman ruosteenpunaisen. Työstä pintaa edelleen maalaamalla vaaleampia lämpimän punaisen ja okran sävyjä. Leiki vaaleilla ja tummilla pinnoilla.

Jos Kuussa on omat täplänsä, niin Marsissa on kenttiä muistuttavia edestakaisin aaltoilevia pintoja. Älä arkaile sekoittaa mukaan vaaleansinisen ja valkoisen kaltaisia kontrastivärejä.

Leiki tässäkin väreillä. Jos menee vikaan, maalaat yli ja aloitat alusta. Jos jokin väri on liian voimakas, voit vaimentaa sitä vaaleammilla sävyillä ja hivenellä väriä kuivassa siveltimessä.

Tuo esiin halkeamia ja epätasaisuuksia maalaamalla vaaleita viivoja ja tummia pintoja.

Älä unohda maalata ympäröivää avaruutta mustaksi. Kun väri on kuivunut, voit elävöittää mustuutta lisäämällä joihinkin paikkoihin sinistä.

Kaksi maalauksia,
Kuvateksti Mars on suuri ja ruosteenpunainen.
Kuva: Yle/ Strömsö

Roiskemaalaa avaruus

Yksinkertaisin tapa saada avaruus Kuun ja planeettojen ympärille on roiskemaalaus.

Ota väriä siveltimeen ja roiski sitä varovasti kankaalle. Käytä useampia sävyjä, niin saat aikaan äärettömyyden vaikuttavan syvyyden.

Huone, jonka seinällä on taidetta.
Kuvateksti Kuita, Mars ja mielikuvitusplaneettoja.
Kuva: Yle/ Strömsö

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä