Mehevät kotitekoiset kanelipullat – näin teet kahvilatasoisia pullia ilman maitoa ja munaa

Nekkumainen, mehevä ja runsaalla kanelitäytteellä. Sellainen on useimpien mielestä paras kanelipulla. Usko tai älä, mutta perinteisen kanelipullan voi mainiosti tehdä ilman voita tai maitoa.
Monet kokki Julien Huéberin parhaista resepteistä syntyvät, kun häneltä puuttuu jokin ainesosa ja hänen on pakko yksinkertaistaa tai tehdä kokeiluja. Hänen mehevä kanelipullansa on yksi niistä. Tämän reseptin hän kehitteli, kun maito oli sattunut loppumaan.
– Päätin kokeilla tehdä taikinan pelkkään veteen. Jätin samalla pois munan ja voin nähdäkseni, osaisinko leipoa hyvää vegaanista pullaa. Itsekin ihan yllätyin, kuinka hyvää siitä tuli, Julien sanoo.
Mehevään taikinaan tarvitaan rasvaa, mutta rapsiöljy käy hyvin, koska kanelipullat saavat runsaasti makua kanelitäytteestä.
Myös täytteen omenaraaste tekee pullista meheviä ja antaa nekkumaisen maun, joka tavallisesti tulee voista.
Ja jos tavoittelet samaa rapsakkuutta kuin konditorian pullilla, sivele vastapaistetut pullat sokeriliemellä. Se muodostaa pullan pintaan ohuen sokerikalvon, joka estää pullaa kuivumasta.
Julienin mehevät kanelipullat
Määrä: 1 pellillinen
Ainekset
50 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
5–6 dl vettä
1 dl sokeria
1 dl rapsiöljyä
2 tl kardemummaa
5–10 g suolaa
800–900 g vehnäjauhoja
Täyte
100 g kookosöljyä
1 dl sokeria
1 rkl kanelia
ripaus suolaa
tilkka sitruunamehua
1–2 omenaa
Sokeriliemi
1 dl sokeria
1 dl vettä
Ohjeet
Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen tai kuivahiiva 42-asteiseen veteen. Sekoita joukkoon sokeri, rapsiöljy, kardemumma, suola ja vehnäjauhot. Anna taikinan levätä 30–45 minuuttia.
Alusta taikina tai lyö sitä pöytään, jotta siitä tulee kimmoisaa, ja anna sen sitten nousta kaksinkertaiseksi.
Sekoita kookosöljy, sokeri, kaneli, suola ja sitruunamehu täytteeksi.
Kaulitse taikina 1 cm:n paksuiseksi levyksi ja levitä sille täyte. Raasta omenat kuorineen täytteen päälle.
Taita taikinalevy kaksin kerroin. Leikkaa se suikaleiksi, jotka kiepautat solmulle.
Kohota pullat uunipellillä liinan alla lähes kaksinkertaisiksi.
Paista pullia 225–250-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia.
Sekoita sokeri ja vesi sokeriliemeksi.
Sivele pullat sokeriliemellä heti uunista tulon jälkeen. Sokeriliemi muodostaa pullien pintaan kuoren, joka pitää pullat mehevinä pitempään.