Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Näin onnistut siementen kylvämisessä – ota avuksi kylvökalenteri ja puutarha-asiantuntijan ohjeet

Kylvökalenteri.
Kuvateksti Kylvökalenteri on kuin vuosiaikataulu, jolla seuraat kuukaudesta toiseen viljelmiäsi.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

On mukava kasvattaa omia pieniä taimia kesän kylvökautta varten. Jos kasvatat taimet siemenestä asti, tarjonta on valtava ja voit löytää jännittäviä uusia kasveja.

Jos sinusta on vaikeaa tietää, mistä aloittaisit, voit ottaa rauhallisesti – olemme luoneet sinulle viljelyoppaan, joka vie sinut aina sadonkorjuuseen asti.

Kaikkein innokkaimmat puutarhurit aloittavat jo joulukuussa ja tammikuussa hitaimpien chili- ja paprikalajikkeiden esikasvattamisen. Toiset liittyvät joukkoon helmikuussa kylvämällä kruunuartisokkaa, purjosipulia, kesäkukkia ja ehkä joitakin kaalilajikkeita.

Jotkut odottavat kevääseen, kun saa aloittaa kylvöt suoraan auringon lämmittämään multaan.

Riippumatta siitä, millainen puutarhuri olet, sinulle voi olla hyötyä kylvökalenterista, jotta juuri sinun suosikkisi kylvöaika ei mene ohi. Kylvökalenterilla saa nopean yleiskuvan kylvöistä.

Kylvökalenteri.
Kuvateksti Valmiiksi täytetystä kylvökalenterista voit saada ideoita kylvökalenteriin, joka sopii juuri sinulle.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Luo omiin tarpeisiin sopiva kylvökalenteri mallimme avulla

Strömsö on tehnyt kaksi kylvökalenteria, joista voi olla sinulle hyötyä kylvöissäsi. Toinen on valmiiksi täytetty ja toinen on tyhjä. Molemmat on helppo tulostaa.

Strömsön täytetty kylvökalenteri näyttää tavallisimpien vihannestemme suuntaa antavat kylvöajat. Ne on ryhmitelty kasvityyppien mukaan.

Kylvökalenteri.
Kuvateksti Mitä pitää tehdä maaliskuussa? Kylvökalenterisi auttaa sinua pysymään selvillä siitä, mikä siemen haluaa multaan mihinkin aikaan.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Strömsön tyhjän kylvökalenterin avulla voit täyttää omat suosikkisi niine kylvöaikoineen, jotka toimivat parhaiten sinun puutarhassasi tai parvekkeellasi. Näin ei mikään suosikki pääse unohtumaan.

Kylvökalenteria voit käyttää koko kasvukauden muistiinpanojen tekemiseksi sellaisesta, mikä on toiminut sinulla hyvin ja sellaisesta, mikä pitää muistaa ensi kaudella.

Ehkä tomaatit olisi pitänyt kylvää hiukan myöhemmin tai ehkä juuri se chililajike, jonka haluat parvekkeellesi, pitäisi kylvää vielä aikaisemmin siellä, missä sinä asut, jotta se ehtii antaa satoa.

Kylvökalenterissa on hienoa se, että siitä tulee aikaa myöten ihan täydellinen sinulle.

Två kvinnor som står vid ett bord med planteringssaker. En kvinna öser jord med en liten planteringsspade i en brun plastburk.
Kuvateksti Kylvöt voi tehdä erilaisiin astioihin ja rasioihin.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Siemenet kylvetään eri aikoina

Osan vihanneksista voi kylvää talvikylvönä suoraan jäiseen maahan kun taas osalla siemenistä on pitkä itämisaika. Ne on siksi esikasvatettava talven tai kevään aikana. Monet vihannekset ja kukat voi myös mainiosti kylvää suoraan avomaalle.

Kylvöajat voivat vaihdella sen mukaan, missä päin maata asut ja miten olet ajatellut viljellä. Se, kasvattaako kasvihuoneessa, tunnelissa vai avomaalla, vaikuttaa kylvöaikaan.

Ett glas med vatten och några svarta små frön i blöt.
Kuvateksti Toiset siemenet voi liottaa, jotta ne itävät paremmin.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Paras kylvöaika voi myös vaihdella sen mukaan, minkä lajikkeen valitsee. Amppelitomaatilla, ruukkutomaatilla, kasvihuonetomaatilla ja avomaantomaatilla on kaikilla eri kylvöaika.

Myös chili- ja paprikalajikkeita on monia erilaisia. Osa pitää esikasvattaa jo joulu–tammikuussa ja osan voi kylvää vasta maalis–huhtikuussa. Siemenpussista löytyy aina suositellut kylvöajat kyseessä olevalle lajikkeelle.

Några fröpåsar som ligger på ett bord.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Siemenpussi on viljelyopas minikoossa

Kannattaa lukea siemenpussi tarkasti. Siemenpussissa on paljon hyödyllistä tietoa kylvöstä.

Kylvöajan lisäksi on usein vinkkejä esimerkiksi kylvösyvyydestä ja istutusväleistä. Lisäksi on tietoa siementen määrästä pussissa ja siementen itävyydestä sekä parasta ennen -päiväys.

Jos pussissa on paljon siemeniä, niitä ei ehkä halua kylvää kaikkia. Jos itävyys on alhainen, kannattaa ehkä kylvää vähän ylimääräisiä siemeniä, ettei taimia tule liian vähän.

En brun plastbytta med jord och några papperskrukor för förodling.
Kuvateksti Basilika kuuluu valossa itäviin lajikkeisiin, joita ei toisinaan tarvitse peittää ollenkaan. Olemme peittäneet basilikakylvöksen ohuella vermikuliittikerroksella.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

On tärkeää noudattaa ohjeita tarkasti. Jos kylvösyvyys on väärä, siemen ei ehkä jaksa kasvaa tai edes nousta. Siemenessä on vain juuri sen verran energiaa, joka tarvitaan pienen juuren ja sirkkalehden tekemiseen.

Valitse kylvömulta ja ruukut

Siementen lisäksi tarvitaan taimiastioita, ruukkuja tai kylvöalustoja. Ruukkuja voi tehdä itse sanomalehtipaperista. Osa siemenistä pitää kylvää erillisiin ruukkuihin, kun taas toiset siemenet voi ripotella suurempiin ruukkuihin tai istutusastioihin, niin kutsuttuna hajakylvönä.

En metallbricka med små krukor gjorda av tidningspapper.
Kuvateksti Sanomalehtipaperiruukkuja on helppo tehdä itse. Kun on aika istuttaa ulos, koko ruukun voi panna maahan. Paperi maatuu aika nopeasti.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Multa, jota käytetään, pitää useimmiten olla kylvömultaa, joka on kevyttä, huokoista ja ravintopitoista. Se on juuri sellaista, mitä pienet siemenet ja ensimmäiset hentoiset juuret tarvitsevat. Kun taimet ovat kasvaneet, ne istutetaan suurempiin ruukkuihin ravinteikkaaseen multaan.

En svart plastlåda med bruna små mossbriketter i, för odling.
Kuvateksti Kylvökapseleihin on helppo kylvää. Ne pitää vain kastella hyvin ennen kylvöä.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Kylväminen onnistuu myös erilaisiin kylvökapseleihin, silloin ei tarvita ruukkuja. Ne pitää vain kastella ja sitten niihin voi painaa siemenet. Niitä tehdään eri materiaalista, kuten esimerkiksi sammalista.

Ne, jotka tehdään kokonaan rahkasammalesta ovat hyvä vaihtoehto, jos ei halua käyttää turvetta. Rahkasammal on nopeakasvuinen ja kotimainen, ja kapseleihin käytetään ainoastaan sammalta, joka kasvaa suon pinnassa.

Sopiva kosteus vulkaanisilla avuilla

Hyvä apuväline sille, joka haluaa esikasvattaa, ovat erilaiset mineraalijauheet, kuten vermikuliitti ja perliitti. Nämä mineraalit auttavat pitämään mullan tasaisen kosteana, mistä selvillä pysyminen voi muuten olla aika hankalaa.

Ne voivat myös auttaa ehkäisemään sammalen kasvu kylvöksillä.

Två skålar med mineralpulver som liknar sand.
Kuvateksti Vermikuliitilla ja perliitillä on sama käyttötarkoitus. Ne pitävät mullan kosteana.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Perliitti ja vermikuliitti ovat vähän erilaisia kuumennettuja vulkaanisia materiaaleja. Mineraaleja ripotellaan ohut kerros kylvösten pinnalle.

Maksimimäärä valoa ja oikea lämpötila

Siemenpussissa on myös tietoa siitä, miten kylvöstä pitää hoitaa. Usein kylvöksen pitää olla lämpimässä ja kosteus tasainen siihen asti, että siemenet ovat itäneet ja ensimmäiset lehdet alkavat ilmestyä. Kylpyhuoneen lattia, jossa on lattialämpö, voi olla hyvä paikka siementen herättämiseen.

Osa kylvöksistä pitää myös peittää hyvän mikroilmaston luomiseksi. Silloin voi käyttää erilaisia muovikansia tai tavallisia pakastepusseja.

Grönsaksaskar med plastlock som används för odling. Askarna är fyllda med jord.
Kuvateksti Vanhat hedelmärasiat toimivat minikasvihuoneina. Kun kansi on kiinni, syntyy suotuisa mikroilmasto.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Kun siemenet ovat itäneet, kylvös pannaan viileämpään mutta valoisaan ja pidetään edelleen tasaisen kosteana.

Jos kylvös on liian lämpimässä tai liian pimeässä, taimista tulee pitkiä ja honteloita. Tuloksena on taimia, joiden vastustuskyky ja sato on huonompi, niistä tulee yksinkertaisesti heikompia.

Anna taimien tottua ulkona oloon

Esikasvatetut taimet istutetaan ulos, kun hallanvaara on ohi. Useimpia kasveja pitää karaista ennen ulos istuttamista. Se tarkoittaa, että taimet totutetaan ulkona olemiseen päivisin muutamasta päivästä viikkoon, ennen kuin ne istutetaan ulos.

Karaisun aikana taimet saavat olla mielellään puolivarjossa. Vältä pitkäaikaista suoraa aurinkoa.

Kokeile, onko vanhoissa siemenissä elämää

Jos sinulla on kotona siemenpusseja, joiden paras ennen -päiväys on mennyt ohi, voit kokeilla, onko siemenissä vielä elinvoimaa.

Ripottele vähän siemeniä märälle rievulle ja kokeile sillä tavalla niiden itävyyttä. Siementen pitäisi itää parissa viikossa, elleivät ne ole liian vanhoja. Jos siemenet itävät hyvin rievussa, niitä voi käyttää tavalliseen tapaan.

Kylvökalenterin tulostus

Klikkaamalla kylvökalenterin kuvaa saat kalenterin tulostettua PDF-muodossa. Värillinen esitäytetty kalenteri toimii myös mustavalkoiseksi tulostettuna .