Ruuanlaiton retkellä ei tarvitse olla hankalaa – rakenna kannettava uuni ja pieni retkikeitin säilykepurkeista
Ulkona syöminen on suuri osa elämystä, kun on retkellä. Sinulle, joka haluat tarjota jotain muuta kuin grillimakkaraa, olemme koonneet joitakin tehokkaita partiolaiskikkoja, joilla voit tehdä vaikutuksen perheeseen ja ystäviin.
– Kaikki on hiukan mielenkiintoisempaa, kun on ulkona, sanoo opettaja Andreas Sjöblom, joka on harrastanut partiota ja ulkoilua melkein koko ikänsä.
Hän on ollut vartionjohtaja useaan otteeseen ja vie myös oppilaitaan ulos oppitunneilla. Tässä hän jakaa tulenteosta joitakin partiolaiskikkoja, joita voi testata kotipihassa tai retkellä.
Tee nuotio helposti ja turvallisesti
Monien vaellusreittien ja luontopolkujen varrella on tulentekoa varten osoitettuja paikkoja. Jos liikkuu yksityismailla, pitää tulentekoon olla maanomistajan lupa. Jos haluaa tehdä tulen niin, että jättää luontoon mahdollisimman vähän jälkiä, voi tehdä tulen vanhan uunipellin päälle.
– Kuivat ja pienet puut ovat parhaita tulen tekemiseen. Halkaise puut pieniksi pilkkeiksi ja lado niistä ruutukuvio. Tällaista nuotiota kutsutaan pagodinuotioksi. Puiden pitää olla aika lähellä toisiaan, Sjöblom sanoo.
Tällaisessa nuotiossa on hyvä veto, koska siihen syntyy ilmakanavia melkein kuin kaakeliuuniin. Sjöblom repii tuohen kapeiksi suikaleiksi, jotka hän panee nuotion sisään ennen sytyttämistä. Vajaan minuutin kuluttua nuotio palaa täydellä voimalla.
Kannettava uuni säilykepurkeista
Ajattele, jos voisit tarjota vastapaistettua omenapiirakkaa metsässä. Kannettavalla uunilla se onnistuu helposti. Sen voi rakentaa helposti kahdesta suuresta säilykepurkista, joista toinen on halkaisijaltaan muutaman sentin toista suurempi.
Rakentaminen on helppoa. Tehdään neljä reikää kummankin säilykepurkin toiseen reunaan ja kiinnitetään ne toisiinsa rautalangalla niin, että purkkien etäisyys toisistaan on tasainen. Rautalangasta voi muotoilla kahvan, jonka avulla uuni on helppo nostaa nuotioon ja sieltä pois.
Kenttäuuni sijoitetaan suoraan nuotiolle. Uuni voi olla tarpeen nostaa nuotiosta muutaman kerran puiden lisäämistä varten, ennen kuin se, mitä paistaa, on valmista. Uuni ei paina paljon, mutta se vie tilaa retkipakkauksessa.
Risukeitin tai retkikeitin säilykepurkeista
Tutuin retkikeitin on luultavasti kaasu- tai spriikäyttöinen retkikeitin. Halpa kotitekoinen on toimiva vaihtoehto sille, joka pitää näpräämisestä.
Säilykepurkeista tehtyjen retkikeittimien etuna on sen lisäksi, että ne eivät maksa juuri mitään, myös se, että ne ovat hyvin kevyitä ja niissä poltetaan luonnosta löytyviä risuja.
Jokamiehenoikeuteen ei kuulu oksien ottaminen puista, mutta maahan lentäneitä oksia saa kerätä ja taittaa oksia tuulen kaatamista puista.
Retkikeitin tehdään kahdesta säilykepurkista. Pienemmän purkin pitää olla halkaisijaltaan pari senttiä pienempi kuin suurempi purkki. Retkikeittimiä voi tehdä eri kokoisia. Pienempikin purkki kuumenee tarpeeksi esimerkiksi kahvinkeittoa varten.
Suuremmassa purkissa pitää olla pieniä reikiä yläreunassa. Niiden tekemiseen voi käyttää porakonetta ja metallille tarkoitettua poranterää.
Pohjaan leikataan peltisaksilla reikä, joka on vähän pienempi kuin toisen purkin halkaisija. Sitten reiän reunaan leikataan pieniä viiltoja ja naputellaan reikää varovasti isommaksi.
Reunoja pitää taivuttaa hiukan ulospäin. Kokeile, niin saat reiän, joka on juuri tarpeeksi ahdas, että pienemmän säilykepurkin saa juuri ja juuri painettua sisään.
Pienemmässä purkissa pitää olla reikiä sekä yläreunassa että pohjaa pitkin.
Lisävarusteeksi voi tehdä välikkeen auki leikatusta säilykepurkista. Se on teline kahvipannua tai kattilaa varten.