Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Ruuanlaiton retkellä ei tarvitse olla hankalaa – rakenna kannettava uuni ja pieni retkikeitin säilykepurkeista

Nokinen kahvipannu avotulella.
Kuva: Yle/ Carina Ahlskog

Ulkona syöminen on suuri osa elämystä, kun on retkellä. Sinulle, joka haluat tarjota jotain muuta kuin grillimakkaraa, olemme koonneet joitakin tehokkaita partiolaiskikkoja, joilla voit tehdä vaikutuksen perheeseen ja ystäviin.

– Kaikki on hiukan mielenkiintoisempaa, kun on ulkona, sanoo opettaja Andreas Sjöblom, joka on harrastanut partiota ja ulkoilua melkein koko ikänsä.

Hän on ollut vartionjohtaja useaan otteeseen ja vie myös oppilaitaan ulos oppitunneilla. Tässä hän jakaa tulenteosta joitakin partiolaiskikkoja, joita voi testata kotipihassa tai retkellä.

En man och en kvinna som står på huk och eldar i friluftskök gjorda av konservburkar, utomhus på vintern.
Kuvateksti Partiolainen ja opettaja Andreas Sjöblom näyttää Strömsön juontaja Elin Skagersten-Strömille, miten retkikeittimeen tehdään tuli. Siinä poltetaan kuivia risuja, jotka katkotaan pieniksi pätkiksi.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Tee nuotio helposti ja turvallisesti

Monien vaellusreittien ja luontopolkujen varrella on tulentekoa varten osoitettuja paikkoja. Jos liikkuu yksityismailla, pitää tulentekoon olla maanomistajan lupa. Jos haluaa tehdä tulen niin, että jättää luontoon mahdollisimman vähän jälkiä, voi tehdä tulen vanhan uunipellin päälle.

– Kuivat ja pienet puut ovat parhaita tulen tekemiseen. Halkaise puut pieniksi pilkkeiksi ja lado niistä ruutukuvio. Tällaista nuotiota kutsutaan pagodinuotioksi. Puiden pitää olla aika lähellä toisiaan, Sjöblom sanoo.

En liten brasa av björkved på en gammal ugnsplåt. Plåten ligger på marken som är täckt av snö.
Kuvateksti Pagodinuotio on helppo sytyttää ja antaa hyvän hiilloksen.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Tällaisessa nuotiossa on hyvä veto, koska siihen syntyy ilmakanavia melkein kuin kaakeliuuniin. Sjöblom repii tuohen kapeiksi suikaleiksi, jotka hän panee nuotion sisään ennen sytyttämistä. Vajaan minuutin kuluttua nuotio palaa täydellä voimalla.

Kannettava uuni säilykepurkeista

Ajattele, jos voisit tarjota vastapaistettua omenapiirakkaa metsässä. Kannettavalla uunilla se onnistuu helposti. Sen voi rakentaa helposti kahdesta suuresta säilykepurkista, joista toinen on halkaisijaltaan muutaman sentin toista suurempi.

En hembyggd ugn för öppen eld. Ugnen är byggd av två stora konservburkar och är placerad på en brasa som brinner. Inne i ugnen finns en aluminiumform med paj.
Kuvateksti Kahdesta säilykepurkista rakennettu kenttäuuni. Säilykepurkkien välisen tilan ansiosta tulen lämpö ei ole liian kuuma, vaan lämmittäminen sujuu tasaisemmin.
Kuva: Carina Ahlskog

Rakentaminen on helppoa. Tehdään neljä reikää kummankin säilykepurkin toiseen reunaan ja kiinnitetään ne toisiinsa rautalangalla niin, että purkkien etäisyys toisistaan on tasainen. Rautalangasta voi muotoilla kahvan, jonka avulla uuni on helppo nostaa nuotioon ja sieltä pois.

Kenttäuuni sijoitetaan suoraan nuotiolle. Uuni voi olla tarpeen nostaa nuotiosta muutaman kerran puiden lisäämistä varten, ennen kuin se, mitä paistaa, on valmista. Uuni ei paina paljon, mutta se vie tilaa retkipakkauksessa.

Risukeitin tai retkikeitin säilykepurkeista

Tutuin retkikeitin on luultavasti kaasu- tai spriikäyttöinen retkikeitin. Halpa kotitekoinen on toimiva vaihtoehto sille, joka pitää näpräämisestä.

En konservburk som gjorts till en liten eldstad. I konservburken brinner torrt ris.
Kuvateksti Pientä retkikeitintä kutsutaan myös risukeittimeksi. Käytä polttoaineena kuivia oksia. Lehtipuiden risut ovat usein lahoja, koska lehtipuiden kuori on niin tiivis.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Säilykepurkeista tehtyjen retkikeittimien etuna on sen lisäksi, että ne eivät maksa juuri mitään, myös se, että ne ovat hyvin kevyitä ja niissä poltetaan luonnosta löytyviä risuja.

Jokamiehenoikeuteen ei kuulu oksien ottaminen puista, mutta maahan lentäneitä oksia saa kerätä ja taittaa oksia tuulen kaatamista puista.

Retkikeitin tehdään kahdesta säilykepurkista. Pienemmän purkin pitää olla halkaisijaltaan pari senttiä pienempi kuin suurempi purkki. Retkikeittimiä voi tehdä eri kokoisia. Pienempikin purkki kuumenee tarpeeksi esimerkiksi kahvinkeittoa varten.

En konservburk med hål i. Burken har byggts om till ett litet friluftskök. Konservburken ligger på en stubbe.
Kuvateksti Sisemmässä säilykepurkissa pitää olla reikiä sekä pohjassa että yläreunassa. Yläreunassa olevien reikien ansiosta tuleen syntyy hyvä veto niin, että myös savukaasut palavat.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Suuremmassa purkissa pitää olla pieniä reikiä yläreunassa. Niiden tekemiseen voi käyttää porakonetta ja metallille tarkoitettua poranterää.

Pohjaan leikataan peltisaksilla reikä, joka on vähän pienempi kuin toisen purkin halkaisija. Sitten reiän reunaan leikataan pieniä viiltoja ja naputellaan reikää varovasti isommaksi.

Konservburkar med borrade hål i botten. Burkarna är fyllda med torrt ris. Burkarna står ute på en huggkubbe.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Reunoja pitää taivuttaa hiukan ulospäin. Kokeile, niin saat reiän, joka on juuri tarpeeksi ahdas, että pienemmän säilykepurkin saa juuri ja juuri painettua sisään.

Pienemmässä purkissa pitää olla reikiä sekä yläreunassa että pohjaa pitkin.

Lisävarusteeksi voi tehdä välikkeen auki leikatusta säilykepurkista. Se on teline kahvipannua tai kattilaa varten.

Nokinen kahvipannu avotulella.
Kuva: Yle/ Carina Ahlskog

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä