Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Älä tarjoa koko puutarhaa yhdellä silmäyksellä – kasviseinä antaa näkösuojaa, tuulensuojaa ja on täydellinen tilanjakaja

Älä tarjoa koko puutarhaa yhdellä silmäyksellä - Toista Yle Areenassa

Puutarhat tuntuvat heti hiukan jännittävämmiltä, jos koko ihanuutta ei näe yhdellä silmäyksellä. Siksi puutarhat jaetaan usein eri huoneisiin puiden, pensaiden, sorakäytävien ja viljelylaatikoiden avulla.

Strömsön puutarha saa puusta ja metallista tehdyn kasviseinän. Kasviseinästä tulee luultavasti vähitellen myös kasvien kiipeilyteline jo mainittujen tehtävien lisäksi.

Haluamasi värinen puinen kasviseinä

Tee kehys 48 mm x 48 mm:n lankuista. Kasviseinämme on metrin levyinen ja puolitoista metriä korkea. Ruuvaa listat kiinni kehykseen. Listoja voi kääntää muutaman asteen hienon vaikutelman luomiseksi.

Puutyö.
Kuvateksti Listoja voi kääntää muutaman asteen vaikutelman vuoksi.
Kuva: Yle/ Juha Leskelä
Onnellinen mies aidalla.
Kuvateksti Pidensin yhtä kasviseinää metalliosalla, jonka löysin romukauppiaalta. On mielenkiintoista yhdistellä eri materiaaleja.
Kuva: Yle/ Juha Leskelä

Poraa kiveen varovasti

Korkea seinä pitää ankkuroida tukevasti maahan, ja jotta ei tarvitsisi valaa ja käyttää betonia, ratkaisuna voi olla luonnonkivi. Voisi sanoa, että ympäristöön ei kajota millään tavalla, kun käytetään kiviä painona. Kivet ovat maasta, ja kun niihin on porattu kiinni muutama kierretanko, ne sijoitetaan takaisin maahan.

Kasviseinän voi toki kiinnittää maahan ihan tavallisella pilarikengälläkin, mutta jos et ole kokeillut kiveen poraamista, niin tee se nyt! Se on hauskaa, ja lopputulos on hieno.

Kiveen poraamiseen tarvitaan iskuporakone ja kovametallinen terä, joka on tarkoitettu betonin ja kiven poraamiseen. On tärkeää, että antaa terän porautua hitaasti kiveen porakoneen painolla. Jos painaa prosessin nopeuttamiseksi, polttaa helposti poran, joten kannattaa olla aika kevytkätinen.

Kasviseinän ruuvaamiseksi kiinni kiveen tarvitaan pari kierretankoa. 16-milliset kierretangot ovat sopivia. Porattujen reikien pitää silloin olla 18–20-millisiä, eli halkaisijaltaan suurempia.

Kaksi kiveen kiinnitettyä rautatankoa.
Kuvateksti Jotta reikiin mahtuisi tarpeeksi ankkurointimassaa, reikien täytyy olla pari milliä suuremmat kuin kierretangon paksuus.
Kuva: Yle/ Juha Leskelä

Ankkurointimassa kiinnittää kiven ja tangon toisiinsa

Kierretankojen kiinnittämiseksi kiveen voi käyttää ankkurointimassaa. Ankkurointimassaa voi ostaa hyvin varustetuista rakennusalan liikkeistä. On tärkeää puhaltaa tai imuroida pois kaikki kivipöly reiästä, että massa kiinnittyy hyvin.

Massa muodostuu kahdesta osasta. Massa sekoittuu automaattisesti muovisessa sekoitusputkessa, joka on putkilon mukana. Massa kovettuu, siis kuivuu ja muuttuu kivikovaksi hyvin nopeasti, joten kaiken kannattaa olla valmiina.

Kaiva kivet osittain maahan. Käytä vatupassia löytääksesi kivelle oikean syvyyden. Mikään luonnossa ei ole suoraa, mutta suora kasviseinä on mukavin.

Rautarakenne tukee joka suuntaan

Rautatuki muodostuu kolmesta osasta, jotka hitsataan yhteen. Vaakasuorassa olevaan osaan porataan kaksi 16-millistä reikää kierretangoille. Pystyssä olevaan osaan porataan kolme 10-millistä reikää kansiruuveille tai läpimeneville ruuveille ja muttereille. Ruuvit pitävät kasviseinän paikoillaan.

Viimeinen rauta hitsataan keskelle pystyssä olevaa rautaa 90 asteen kulmaan ja alas kohti vaakatasossa olevaa rautaa. Tästä syntyy hyvä rakenne, joka tukee joka suuntaan.

Ruuvaa ensin rautaosat kiinni kasviseinään ja sitten koko rakennelma kiviin.

Metallirakenne.
Kuvateksti Muttereiden avulla voit säätää korkeutta ylemmäs tai alemmas.
Kuva: Yle/ Strömsö
Aidan yksityiskohta.
Kuvateksti Lopuksi voit sahata kierretangot ja peittää osan kivestä mullalla.
Kuva: Yle/ Juha Leskelä
x
Kuvateksti Toinen kasviseinä on kiinnitetty maahan luonnonkiven avulla ja toinen pilarikengällä – oikeita tapoja on aina enemmän kuin yksi.
Kuva: Yle/ Juha Leskelä

Puutarhatyöt ovat yhteistyötä

Puutarhassa näkee harvoin siniseksi maalattuja puisia yksityiskohtia. Syynä voi olla se, että sininen väri ei tunnu oikein puutarhaväriltä tai se, että hyönteisten on huomattu karttavan sinistä. Meidän puutarhassamme surisee ainakin hyvin kasviseinän ympärillä.

Kun seinä tuli valmiiksi, oli Strömsön puutarha-asiantuntijan vuoro. Seinän ajatuksenahan oli, että siitä on hyötyä kasveille, jotka kaipaavat suojaa ja kiipeilymahdollisuuden. Lena Gillberg valitsi kasveja, jotka sopivat hyvin pohjoiseen ilmastoomme.

Två leende kvinnor sitter på knä framför en plantering med ett staket bakom.
Kuvateksti Lena Gillberg ja Elin Skagersten-Ström istuttavat kasveja kasviseinän viereen.
Kuva: Monica Storm / Yle

Ilmassa on kevättä ja kasvit, hyönteiset ja ihmiset työskentelevät yhteisen projektin parissa. Olemme vauhdissa!