Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Olipa kerran horo – vanhat ennakkoluulot istuvat tiukasti median kuvastossa

Nuori nainen
Kuvateksti Camilla Rantanen kuvattuna Horot -näyttelyssä Helsingin kaupunginmuseossa.
Kuva: Raili Tuikka / Yle

Seksityöstä kerrotaan populaarikulttuurissa yhä kärsivän tai voimaantuvan huoran perustyyppien kautta, kirjoittaa esitystaitelija ja dramaturgi Camilla Rantanen. Hän työskentelee myös seksialalla.

Prostituoitu 3. Luen tuoreen suomalaisen tv-draaman lopputekstejä ja olen pettynyt mutten yllättynyt. Enkä nyt tarkoita, että olisin kaivannut roolihahmolleni kekseliästä erisnimeä, kuten Angel tai Candy, mutta asiallisempiakin vaihtoehtoja olisi kyllä löytynyt.

Epäselväksi tosin jäi, kuka hahmoni oikein oli, koska sitä minulle ei koskaan suoraan sanottu. Kyseessä oli niin sanottu ”rohkea rooli”. Jos minulta olisi kysytty, olisin ehdottanut lopputeksteihin nimikettä Paidaton ammattilainen 3.

Nokkelana tyttönä saatoin toki tuotantoyhtiön jättämien vihjeiden perusteella päätellä, että kyseessä oli seksityöntekijän rooli. Jos nyt tarkkoja ollaan, kyseessä ei ollut edes kokonainen rooli, vaan niin sanottu ekstra, joten ymmärrettävästikään hahmoni taustoittaminen ei ollut tuotannolla prioriteettilistan kärjessä.

Sanan prostituoitu käyttö ei vain ole enää 2020-luvulla ok.

Suoraan sanottuna en ollut itsekään siitä sen suuremmin kiinnostunut. Minua kiinnosti lähinnä vaivanpalkaksi neuvottelemani touhutonttu.

Olen edelleenkin tyytyväinen tekemään diiliin, mutta jos jostain mieleni pahoitin, niin slurrin käytöstä lopputeksteissä. Sanan prostituoitu käyttö ei vain ole enää 2020-luvulla ok. Itseasiassa ei ole ollut pitkään aikaan. Ja media- ja tv-alalla työskentelevien ihmisten pitäisi tietää se.

Camilla Rantanen on mukana Yle Teeman ja Areenan Luovia suhteita -sarjassa. Katso koko jakso täältä.

Seksityöstä nähdään vain ääripäät - Toista Yle Areenassa

Termin sex worker otti ensimmäisenä käyttöön amerikkalainen taiteilija ja elokuvantekijä Carol Leigh vuonna 1979. Sittemmin sanan suomenkielinen vastine, seksityöntekijä, on vakiintunut puhekieleen myös täällä joulupukin maassa.

Muun muassa Leigh on selventänyt kirjoituksissaan sanan prostitute ongelmallisuutta.

Prostitute on alun perin ollut verbi, jota on käytetty haukkumasanana. Se ei viitannut aktiiviseen toimijuuteen, vaan jonkin asian uhrina olemiseen, häpäistyksi tulemiseen. Se on aina enemmän tarkoittanut stigmaa tai leimaa, kuin ammatin harjoittamista.

Seksityöläisyys trendaa taiteessa ja viihteessä

Joku hätähousu saattaa siellä nyt miettiä, että ”mistäs sen tuotantoyhtiön olisi tuo muka pitänyt tietää?”. No, vaikkapa ihan haastattelemalla ihmisiä, joiden ammatti on kyseisessä tv-tuotannossa erittäin laajalti edustettuna. Nopeasti vilkaistuna sarjassa ei näyttänyt olevan yhtään jaksoa, jossa seksityöntekijät eivät olisi vilahdelleet.

Seksityöntekijyys on viime vuosina trendannut enemmän kuin koskaan ja tämä näkyy vahvasti myös taide- ja viihdealalla. Harva silti vaivautuu mestariteoksensa eteen tekemään asianmukaista taustatyötä ja no, miten sen nyt sanoisi, ihan vain perehtymään aiheeseen. Ongelma on ajankohtainen, mutta ei suinkaan uusi.

Seksialan työntekijöillä ja heidän osuudellaan maailman tapahtumissa on kautta aikain ollut tapana tulla sensuroiduksi historiallisista dokumenteista.

Tämä heijastuu myös seksialan kuvauksiin: lopputuloksena on joko täydellinen sivuuttaminen tai sitten ihan vain moralistisen ja tietämättömän suodattimen väliintulo.

Tuotannoissa harvoin ollaan kiinnostuneita jatkumoista, joihin teos suhteessa seksityön kuvauksia asettuu.

On kai helppo suhtautua välinpitämättömästi ilmiöihin, joiden ajatellaan olevan kaukana omasta elinpiiristä.

Voimaantuja-huora puolestaan harjoittaa ammattiaan rakkaudesta lajiin.

Kun tekijät eivät kuuntele, mitä sanottavaa seksityöntekijöillä itsestään on, teoksiin päätyy herkästi asiavirheitä ja kuluneita stereotypioita. Troopit typerä huora, kärsivä huora ja voimaantuja-huora ovat olleet jo vuosia suuressa suosiossa taiteen ja viihteen kentillä. Suosion syynä lienee vaikeus keksiä mitään muitakaan perusteita alalle päätymiselle.

Typerä huora on jokaiselle tuttu Playboy-bimbo, joka ei ymmärrä omaa parastaan. Hän on ennen kaikkea naisvihan tuote.

Kärsivä huora sen sijaan on mahdottoman elämäntilanteensa pakottamana joutunut turvautumaan siihen viimeiseen vaihtoehtoon. Hän ei ole aktiivinen toimija, vaan olosuhteiden uhri.

Voimaantuja-huora puolestaan harjoittaa ammattiaan rakkaudesta lajiin, hän suhtautuu intohimolla alaan, nauttii useimmiten työstään ja kokee uuden ammatti-identiteettinsä seksuaalisesti vapauttavana.

Hänelle seksityö ei ole vain ammatti, vaan elämäntapa. Voimaantuja huora on ase patriarkkaattia vastaan, hän on aktivisti, hän on vallankumous, hän on feministinen ikoni. Ja aivan helvetin etuoikeutettu.

Kärsivä ja voimaantuja ovat ääripäitä janalla, johon mahtuu lukemattomia kokemuksia seksityöstä. Nämä ääripäät eivät missään tapauksessa anna kattavaa kuvaa koko alan todellisuudesta.

Lisäksi puhumalla seksityöstä jatkuvasti vain sorron tai emansipaation konteksteissa, viemme huomiota pois tärkeämmistä puheenaiheista, kuten seksialan ammattilaisten tunnustamisesta työntekijöiksi, joilla täytyisi olla paremmat oikeudet.

Alaan liittyy niin suuri stigma, että sen todellisuudesta pääsee valtavirran tietoon vain hyvin vähän informaatiota.

Miksi sitten juuri nämä stereotypiat kukoistavat taiteessa ja viihteessä? Vastaus tähän löytynee muun muassa sosiaalipornon katkuisista klikkiotsikoista, kuviteltujen tai todellisten ongelmien ja rikosten korostamisesta, seksiin liittyvistä tabuista, häpeäkulttuurista ja iän ikuisista neitseellisyyteen liittyvistä pakkomielteistä.

Alaan liittyy niin suuri stigma, että sen todellisuudesta pääsee valtavirran tietoon vain hyvin vähän informaatiota. Suurimmalle osalle ihmisistä se, mitä he näyttämöillä, televisiossa ja lehdissä näkevät, on ainoa tiedonlähde seksialan töistä, ja näin ollen väkisinkin vaikuttaa heidän oletuksiinsa todellisuudesta.

Seksityöntekijöiden ääni ei kuulu tuotannoissa

Kyse on siis vahvistusharhasta. Haluaisin ajatella, että kuvausten tuottajilla ja tekijöillä olisi tällaisessa tapauksessa edes jonkinlainen vastuu.

Keskustelu edustajuudesta, eli siitä kuka saa tehdä mistäkin aiheesta taidetta, on vasta viime vuosina noussut laajemmin pinnalle.

Uskaltaisin väittää, että suurin osa jo olemassa olevista seksityön kuvauksista on tehty ilman yhdenkään oikean seksityöntekijän läsnäoloa työryhmässä. Toisin sanoen, mielikuvia seksityöstä ovat pääasiallisesti dominoineet ihmiset, joilla ei ole aiheesta minkäänlaista kokemusta.

Ja vaikka teoksen sisältö ei lähtökohtaisesti olisikaan vahingollista, sisältä tulevan näkökulman puuttuessa on helppo kompuroida muihin eettisiin ongelmiin. Tällä tarkoitan muun muassa resurssien jakautumista epäoikeudenmukaisesti, narsistista ajatusta toisen ”äänenä toimimisesta” ja muiden ihmisten haavoilla rahastusta.

Nuori nainen
Kuvateksti Camilla Rantanen kuvattuna Helsingin kaupunginmuseon Horot -näyttelyssä.
Kuva: Raili Tuikka / Yle

Tähän väliin lienee hyvä mainita, että näistäkin sudenkuopista huolimatta, asioita on tehty toisinaan myös oikein. Seksityötä on onnistuttu kuvaamaan myös kunnioittaen ja aiheeseen paneutuen.

Tuoreena esimerkkinä muun muassa Helsingin kaupunginmuseon nättely Horot. Kyseessä ei suoranaisesti ole esitys seksityöstä, mutta tämä eettisesti kuratoitu näyttely pitää sisällään kuvauksia ja installaatiota alasta, joista moni seksityöstä kiinnostunut taitelija voisi varmasti oppia jotain.

Jos haluat siitäkin huolimatta päästä julistamaan omaa moralistista sanomaasi tai pelastaa maailman, kannattaa vaihtaa alaa.

Päätänkin tekstini seuraaviin ohjenuoriin seksityöstä kiinnostuneille tuotannoille: Jos haluat teoksissasi käsitellä itsellesi vieraita aiheita, kysy ensin miksi?

Varaa resursseja laajan taustatyön tekemiseen ja palkkaa työryhmääsi aiheen todellisia asiantuntijoita. Varaudu siihen, että heidän kertomansa tarinat eivät välttämättä miellytä sinua.

Jos haluat tässä tapauksessa jättää heidän tarinansa huomiotta, tee jokin muu teos. Jos haluat siitäkin huolimatta päästä julistamaan omaa moralistista sanomaasi tai pelastaa maailman, kannattaa vaihtaa alaa.

Paidaton ammattilainen kiittää ja kuittaa.

Horot -näyttely on avoinna Helsingin kaupunginmuseossa 5. maaliskuuta saakka.

Keskustelu