Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Uuden Musiikin Kilpailu jälleen miljoonakastiin – finaalia seurasi lähes 2 miljoonaa

Päivitetty 02.03.2023 12:01.
Käärijä eli Jere Pöyhönen UMK 23:n finaalissa heti voittovedon jälkeen.
Kuvateksti Vuoden 2023 UMK:n voitti Käärijä biisillään Cha Cha Cha.
Kuva: Miikka Varila / Yle

UMK-finaali keräsi jälleen ennätyssuuren yleisön kotisohville. Lähetyksen juonsi muusikko Samu Haber.

Ylen UMK23: Finaali -lähetystä seurasi esityspäivänä televisiosta keskimäärin 1,3 miljoonaa katsojaa. Lähetys tavoitti Yle TV1:n lauantai-illassa 1,946 miljoonaa suomalaista.

”Tämän vuoden Uuden Musiikin Kilpailu keräsi jo etukäteen ennätysmäärän kiinnostusta sekä Suomessa että ympäri maailmaa. Mahtavaa, että tavoitamme näin suuren joukon ihmisiä nauttimaan uudesta suomalaisesta musiikista ja maailmanluokan show’sta. Näin suuri katsojamäärä kolmatta kertaa peräkkäin on osoitus koko UMK-tiimin ja kaikkien artistien ansiokkaasta työstä”, iloitsee UMK:n päätuottaja Anssi Autio.

Radiossa finaalilähetys kuultiin Yle Radio Suomessa, YleX:llä ja Yle X3M:ssä. Tänä vuonna lähetystä pystyi katsomaan Yle Areenasta kahdeksalla eri kielellä selostettuna: suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi, pohjoissaameksi ja inarinsaameksi sekä tänä vuonna ensi kertaa myös ukrainaksi ja suomalaisella viittomakielellä. Lisäksi UMK23-finaali nähtiin espanjalaisella TenTV:llä ja hollantilaisella OutTv-kavavalla.

Ääniä annettiin miltei neljännesmiljoona

UMK-chattiin pystyi osallistumaan Yle Areenassa, Yle-sovelluksessa ja Ylen verkkosivuilla. Illan aikana chatissa vieraili 187 000 suomalaista. Omaa suosikkiaan oli mahdollista äänestää maksullisella tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon sekä maksutta Yle-sovelluksessa. Ääniä annettiin tänä vuonna yhteensä 231 968 kappaletta: sovelluksessa 138 644 ääntä sekä puhelimitse ja tekstiviestitse 93 324 ääntä. Lopullisesta äänestystuloksesta 75 prosenttia muodostui yleisöäänistä, 25 prosenttia kansainvälisen raadin äänistä.

Uuden Musiikin Kilpailu on noussut viime vuosina koko kansan huulille. Tänä vuonna UMK-kappaleet ovat keikkuneet suoratoistopalveluiden kärjessä, ja valtavaa kiinnostusta ovat herättäneet myös kappaleiden lyriikkavideot Yle Areenassa ja Youtubessa. Kahtena edellisvuonna UMK-finaaleja on seurannut televisiosta molemmilla kerroilla lähes kaksi miljoonaa suomalaista.

Uuden Musiikin Kilpailun voitti seitsemän ehdokkaan joukosta Käärijä biisillään Cha Cha Cha. Käärijä edustaa Suomea 9.–13.5. pidettävissä Euroviisuissa, jotka järjestetään Ukrainan puolesta Liverpoolissa Isossa-Britanniassa. Suomen edustaja on mukana ensimmäisessä semifinaalissa 9.5.

Päivitetty 2.3.2023. Tarkennettu otsikkoon ja tiedotteeseen lähetyksen tavoittavuuslukuja. Tarkennettu chatissa vierailleiden määrä.