Hyppää pääsisältöön

Dokumentit

”Inhoan häviämistä”, sanoo e-urheilijoita valmentava urheilupsykologi Mia Stellberg, joka auttaa maailman parhaita pelaajia olemaan armollisia itselleen

Urheilupsykologi Mia Stellberg seuraa e-urheiluottelua kuulokkeet päässä.
Kuvateksti Urheilupsykologi Mia Stellberg seuraa valmennettaviensa turnauksia paikan päällä ja pystyy antamaan heti palautetta.
Kuva: Napafilms Oy

Urheilupsykologi Stellberg kertoo reseptin, jolla nuori ammattilainen pärjää ympärillä pyörivässä hullunmyllyssä.

Urheilupsykologi Mia Stellberg kuulostaa vaativalta:

– Olen todella kunnianhimoinen. Inhoan häviämistä. Haluan, että tiimi, jota autan, on maailman paras. Riman täytyy olla korkealla.

Vaativa on myös laji, josta Stellberg puhuu ja jonka parissa hän psykologina työskentelee.

E-urheilu eli ammattimainen videopelipelaaminen on laji, jota – usein hyvin nuoret – pelaajat treenaavat joskus 50 tuntia viikossa. Kisoissa paine on valtava ja rahapanokset suuria, ja jos mokaa, someraati on valmis repimään palasiksi. Dokumenttisarja Game of Minds näyttää millaista on todellisuus loistokkaiden kisojen kulisseissa.

Stellbergin resepti pärjäämiseen tässä hullunmyllyssä voi kuulostaa yllättävältä: avoimuus, lempeys, ymmärrys.

Hyvinvointi on avain

Viime vuosina useissa organisaatioissa on alettu ymmärtää, että menestystä ja hyvinvointia ei voi erottaa toisistaan.

Urheilupsykologi Mia Stellberg valmentaa saksalaista SK Gaming -e-urheilujoukkuetta.
Kuvateksti Saksalainen SK Gaming -joukkue on saanut apua Stellbergin valmennuksesta.
Kuva: Napafilms Oy

Hyvinvointi on erityisen tärkeässä roolissa e-urheilussa, koska kaikki ovat huipulla teknisesti äärimmäisen taitavia. Siksi suuri osa kovan kisapelin lopputuloksesta riippuu psyykkisistä ominaisuuksista eli siitä, että kykenee tekemään huippusuorituksen kovien paineiden alla.

Tähän pystyäkseen täytyy olla sinut itsensä kanssa ja olla sekä rehellinen että lempeä itselleen – voida hyvin.

Tätä Stellberg yrittää e-urheilijoille opettaa Suomessa ja ulkomailla.

Iso elämänmuutos

Perinteisessä urheilussa, vaikkapa jääkiekossa, harrastajan ympärillä on kotijäiltä ammattilaiseksi asti ekosysteemi, joka tukee ja ohjaa urheilijaa.

Kansainvälisen tason e-urheilussa on usein toisin.

– Kuin teini-ikäinen jääkiekkoilija napattaisiin kylän kentältä suoraan NHL:ään, Stellberg kuvailee.

– Ensin olet kotona pelaamassa ja yhtäkkiä olet Australiassa 25 000 ihmisen edessä 17-vuotiaana tiimissä, josta et tunne ketään. Et pelaa enää omaksi iloksi, vaan toimistolla kymmenestä kuuteen. Olet jatkuvasti reissussa ulkomailla.

Jos ennen sai ryssiä pelissä rauhassa kotona, nyt sosiaalisen median ”asiantuntijat” parjaavat säälimättä.

Mitä enemmän menestyy, sitä enemmän menestystä odotetaan – ja sitä enemmän monet toivovat, että pelaajaa ei menestyisi.

– Se voi olla aivan helevetin yksinäinen paikka. Oma maailma eriytyy vanhoista ystävistä. Kaikkihan siinä menee päälaelleen nuoren elämässä.

Ongelmien syyt pitää selvittää

Ongelmat ovat e-urheilijoilla Stellbergin mukaan samanlaisia kuin kenellä tahansa urheilijalla. Pelätään epäonnistumista, ei kestetä painetta, hermoillaan, väsytään ja päädytään pahimmillaan burn-outiin.

Paineiden ja elämänmuutoksen sietäminen vaativat hyvää itsetuntoa, mikä taas vaatii ymmärryksen siitä, kuka on ja miksi tekee mitä tekee – miten olla tyytyväinen itseensä omana itsenään.

Sellainen on teini-ikäiseltä usein liikaa vaadittu.

E-urheilija, CS-pelaaja Verneri "Bona" Junkala keskustelee urheilupsykologi Mia Stellbergin kanssa.
Kuvateksti Mia Stellberg on valmentanut CS-pelaajaa Verneri Junkalaa. Junkala on sanonut hyötyneensä tapaamisista.
Kuva: Napafilms Oy

– Ei nuorta voi piiskata eteenpäin, jos hänellä on vaikka itsetunnon kanssa ongelmia. Silloin täytyy tukea ja luoda turvallinen ympäristö, jotta nuori uskaltaa puhua niistä asioista, jotka häntä vaivaavat: jos urheilijat eivät uskalla puhua vaivaavista asioista, niitä on mahdotonta selvittää.

Stellbergin tärkeimpiä tehtäviä on luoda ilmapiiri, jossa urheilijat uskaltavat avautua ja kertoa kipeistäkin asioista: mikä pelottaa, mikä ahdistaa.

– Esimerkiksi häviämisen pelkohan on aina oire, jonka syy pitää selvittää. Suhtaudun jokaiseen pelaajaan yksilönä, ja keskustelun ja erilaisen datan pohjalta muodostan suunnitelman, miten urheilijan kanssa toimitaan, jotta hän voi hyvin ja menestyy.

Psyykkinen valmennus tekee voittajia

Mia Stellberg valmistui psykologiksi parikymmentä vuotta sitten. Hän auttoi muiden muassa golffareita, jääkiekkoilijoita ja jalkapalloilijoita, kunnes vuonna 2016 e-urheilujoukkue Astralisen ostanut pääomasijoittaja otti yhteyttä.

Hänellä oli tavoite: CS:ää eli Counter Strikea pelaavasta joukkueesta piti tulla maailman paras.

Stellberg otti työn vastaan. Selvisi, että lyhyessäkin ajassa psyykkisellä valmennuksella oli mahdollista saada paljon aikaan.

– Se tiimi ei ollut ennen voittanut, mutta sitten se alkoi voittaa.

Yksi Astralisen pelaaja oli nimeltään Markus Kjærbye, joka oli tuolloin 17-vuotias. Stellbergin avulla Kjærbye voitti suuren kisan, majorin, juuri 18 täyttäneenä. Hänet valittiin kaikkien aikojen nuorimpana turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Astralis-tiimistä tuli maailman paras.

Tällainen kehitys tekee Stellbergin onnelliseksi.

– Olin ensimmäisiä laillistettuja psykologeja e-urheilun alalla, ja on ollut hienoa pystyä luomaan sinne tätä psyykkisen valmennuksen osa-aluetta. Tuntuu, että saa tehdä tosi merkityksellistä työtä.

Game of Minds - Toista Yle Areenassa

Lisää: Menestyjä on kaikkien kaveri, epäonnistujat jäävät yksin – Verneri ”Bona” Junkala oli huippulupaus, joka ei kestänyt e-urheilumaailman raakuutta