Hyppää pääsisältöön

Lapset

Pikku Kakkosen selkosadut

Päivitetty 10.03.2023 09:42.
Pikku Kakkonen kuvitus.
Kuva: Niina Väänänen

Selkokieli on helppoa suomen kieltä. Selkokieli sopii ihmisille, joille yleiskieli on liian vaikeaa. Selkokieli parantaa saavutettavuutta, koska selkokieltä on helppo ymmärtää.

Pikku Kakkosen selkosadut on kirjoitettu selkokielellä. Selkosadut on tehty erityisesti niille, joilla on vaikeuksia ymmärtää yleiskieltä. Ne sopivat myös suomen kielen opetteluun.

Selkokielellä kirjoitetut, kuunneltavat äänisadut on luettu normaalia rauhallisempaan tahtiin. Yksinkertainen äänisuunnittelu tukee sadun kuuntelua, muttei häiritse kuuntelukokemusta. Selkosadut ovat kuunneltavissa Areenassa 10.3.2023 alkaen.

Pikku Kakkosen selkosadut

Toista

Pikku Kakkonen teki projektissa yhteistyötä Selkokeskuksen kanssa. Selkokeskuksen kanssa keskusteltiin muun muassa satujen teemoista, äänitehosteista ja kuvakkeista.

Selkokeskus on myöntänyt Pikku Kakkosen selkosaduille selkotunnuksen. Selkotunnus on merkki siitä, että julkaisu on selkokielinen. Selkotunnus auttaa selkokieltä tarvitsevia ihmisiä löytämään itselleen sopivaa materiaalia helpommin ja pitämään yllä selkokielen laatua.

Pikku Kakkosen selkosatujen kaltaista kaltaista selkokielistä äänimateriaalia ei ole aiemmin tuotettu, koska perinteisesti selkokielisissä saduissa on mukana kuva tai video tukemassa kuuntelua. Selkosatujen ainoana kuvatukena toimivat pääkuvan ja jaksokuvat toteutti graafikko Niina Väänänen.

Pikku Kakkosen ensimmäinen selkokielinen sarja sisältää kymmenen kuunneltavaa satua lasten arjesta. Sadut ovat kirjoittaneet selkokielen asiantuntijat Riikka Tuohimetsä ja Nora Lehtinen.

Nora Lehtinen on viestintäkasvattaja ja lasten- ja nuortenkirjailija. Hän on työskennellyt useita vuosia erityisopetuksessa, missä selkokielen käyttö on tullut tutuksi. Opettajan työssään Nora on huomannut, kuinka vähän lapsille on tarjolla kielellisesti sopivaa selkokielistä ja houkuttelevaa lastenkirjallisuutta. Hän onkin kirjoittanut jo viiden vuoden ajan Ainon ja Matiaksen lastenkirjasarjaa. Sarjassa käsitellään lasten elämää, arkea ja tunteita innolla, ilolla ja seikkailumielellä. Ja selkokielellä!

Riikka Tuohimetsä on erityisopettaja ja selkokielen asiantuntija. Hän muokkaa työkseen kaikenlaisia tekstejä selkokielelle, esimerkiksi esitteitä, oppimateriaaleja ja verkkosivujen tekstejä, sekä kouluttaa selkokielestä. Riikka on myös kirjoittanut selkokielisen oppikirjan ja selkotarinoita. Riikalle ymmärrettävä kieli ja lukemisen tasa-arvo ovat sydämenasioita. Hän näkee selkokielen ymmärtämisen apuvälineenä. Riikka on mukauttanut selkokielelle monia lasten- ja nuortenkirjoja, esimerkiksi Paula Norosen Supermarsu-kirjoja.

Selkosatujen lukijana toimii näyttelijä, saavutettavuuteen perehtynyt väitöstutkija Riikka Papunen. Äänisuunnittelijana on Ylen pitkäaikainen äänisuunnittelija Teuvo Lehtinen.

Pikku Kakkosen selkosatujen tulostettavat tehtävät

Klikkaamalla kuvaa avautuu suurempi, tulostettava pdf-tiedosto.

Lisää aiheesta Yle Areenassa