Timo Huovinen: Eduskuntavaalit ja Yle
Ylen Timo Huovinen kirjoittaa vaaliehdokkaiden esiintymisiä ja vaaliohjelmia koskevista periaatteista.
Huhtikuun alussa 2023 järjestetään taas eduskuntavaalit. Vaaliehdokkuus ja ehdokkaiden esiintyminen Ylen ohjelmissa on jälleen herättänyt keskustelua. Seuraavassa periaatteita, jotka eivät ole vuosien varrella muuttuneet.
Osallistuminen poliitiikkaan ja vaaleihin on hieno asia. Tapahtuu se sitten ehdokkaana, ehdokkaan tukijoukoissa tai yleisemmin politiikan seuraajana. Ollaan demokraattisen yhteiskunnan ytimessä. Ylen ja muiden vastuullisten medioiden on tuotettava tähän seurantaan polttoainetta.
Poliittinen keskustelu herättää myös tunteita. Tämäkin on loistojuttu niin pitkälle kuin mielipiteenvaihto pysyy asiallisena. Asiattomuuksia on ollut läpi historian ja sellainen ei ole yleisemminkään pohdinnoissa mukavaa.
Jotta myös poliittinen keskustelu ja toiminta pysyisi tasapuolisena, on yhtiö julkistanut Ylen ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettisissä ohjeissa (OTS) myös vaaliehdokkaiden esiintymisiä ja vaaliohjelmia koskevat periaatteensa. Niihin voi tarkemmin tutustua OTS:n kohdissa 34. ja 35.
Ei ehdokkaalla ole Ylen ohjelmissa esiintymisessä mitään vaalikaranteenia. Ohjelmissa on kuitenkin pyrittävä huolehtimaan siitä, ettei kukaan ehdokas saa erityistä etua muihin ehdokkaisiin nähden.
Vaalienkin yhteydessä Ylen journalismin on perustuttava luotettavuuteen, riippumattomuuteen ja puolueettomuuteen. Uutis- ja ajankohtaisohjelmissa ehdokkaiden esiintyminen arvioidaan uutiskriteerien perusteella. Muissa kuin uutis- ja ajankohtaisohjelmissa ehdokkaiden esiintymistä koordinoidaan yhdenvertaisuuden varmistamiseksi.
Toimittaminen perustuu avoimuuteen. Siksi ehdokkuuden tultua tietoon on tästä hyvä mainita ohjelmassa kuitenkin niin, ettei ehdokkuutta sinänsä mainosteta.
Samaa avoimuutta Yle toivoisi myös ehdokkailta. Ehdokkuuden tultua tietoon, tästä olisi hienoa ilmoittaa Ylelle silloin, kun ehdokas esiintyy Ylen ohjelmassa. Asian panttaaminen viime hetkeen, esimerkiksi ehdokaslistojen viralliseen julkistamiseen, on Ylen ja myös muun julkisuuden hyväksikäyttöä. Ratkaisevaa Ylen kannalta on ehdokkuuden tietoon tuleminen, ei sen virallisuus. Joissakin tapauksissa ehdokas pimittää tätä tietoa julkisuutta saadakseen ennen ehdokkuuden virallistamista.
Keskusteluissa on myös vaadittu, että sellainen julkistettu materiaali, jossa ehdokas esiintyy, olisi poistettava. Tälle tielle Yle ei voi kuitenkaan lähteä. Historia on historiaa ja sen pyyhkiminen pois on erittäin tiukan takana. Vastuullisen median sisällön poistoperiaatteista voit lukea enemmän tutustumalla toimintaperiaatteeseemme, joka käsittelee Ylen nettisisältöjä koskevia, ulkopuolelta tulevia poistovaatimuksia sekä JSN:n lausumaan verkkosisältöjen poistamisen periaatteista vuodelta 2018.
Ehdokkaan saaman erityisen edun tulkinnassa ei koskaan päästä absoluuttiseen tai matemaattiseen tasa-arvoon mutta yritys on kova.
Oma juttunsa on sitten Ylen työntekijät tai yhtiölle muuten ohjelmia tai sisältöjä tekevät henkilöt. Heillä on myös oikeus toimia politiikassa. Mutta tässä tapauksessa yhtiön arvot ja poliittinen toiminta saattavat kolahtaa yhteen. Ylen on toimittava näissäkin tilanteissa niin, ettei yhtiön luotettavuus, puolueettomuus ja riippumattomuus vaarannu.
Yhtiön toimituksellisissa tehtävissä työskentelevät tai yhtiölle ohjelmia ja sisältöjä tekevät vaaliehdokkuutta tavoittelevat, vaaliehdokkaana olevat tai julkista vaalityötä tekevät työntekijät siirretään ehdokkuuden tultua tietoon tehtäviin, joissa he tai heidän tukemansa ehdokkaat eivät saa etua muihin ehdokkaisiin nähden.
Freelancer-työ on nykyisin yleistynyt. Yle ostaa ja sen on ostettava tuotantoja yhä enemmän myös yhtiön ulkopuolelta. Näissä tilanteissa esimerkiksi ohjelman tai henkilön siirto niin, ettei ohjelman avulla saavuteta erityistä etua vaaleissa, voi tuntua kivuliaalta. Tämä tunne saattaa olla varsinkin niillä henkilöillä, jotka eivät ole ehdokkaana mutta ovat olleet tekemässä ohjelmaa. Tällasiinkin ratkaisuihin joudutaan joskus ehdokkaiden samanarvoiseen kohteluun pyrittäessä.
Timo Huovinen
Journalististen standardien ja etiikan päällikkö, Yle