Hyppää pääsisältöön

Luonto

Pärjääkö orava, jos häntä puuttuu? Katso asiantuntijan vastaus

Miten hännättömyys vaikuttaa oravan elämään? Luontoillan asiantuntija vastaa. - Toista Yle Areenassa

Luontoillassa pohdittiin hännän merkitystä oravalle. Yle Luonto kerää erikoisia luontohavaintoja. Lähetä video tai kuva ja kysy asiantuntijalta.

”Miten hännättömyys vaikuttaa oravan elämään? Onko sillä samat mahdollisuudet elää kuin muillakin oravilla?”, kysyy hännättömän oravan Ivalossa kuvannut Mervi Semenoff.

Luontoillan nisäkäsasiantuntija Heidi Kinnunen vastaa, että jos orava on ollut syntymästään saakka hännätön, se on tottunut elämään ilman häntää. Jos syy on geneettinen, oravalla voi olla kuitenkin muitakin ongelmia. Häntänsä onnettomuudessa menettäneelle oravalle tottuminen siihen, että sillä ei olekaan häntää apuna, voi olla vaikeaa.

– Isoin ongelma hännän puuttumisesta tulee siitä, että häntä on mukana tasapainoelimenä. Sen lisäksi häntää käytetään suojana kylmää vastaan. Hännätön orava ei myöskään voi viestiä samalla tavalla kuin orava, jolla on häntä.

Aiheesta puhuttiin helmikuun Luontoillassa, katso koko keskustelu alkaen kohdasta 08:00.

Lähetä oma havainto

Oletko saanut kuvattua luonnossa jonkin erikoisen tilanteen? Lähetä kuva tai video ja siihen liittyvä kysymys osoitteeseen luonto.ilta@yle.fi.

Kerro mitä tapahtui ja halutessasi liitä mukaan kysymys.

Lähettämällä kuvan tai videon annat Ylelle luvan jakaa havaintosi ja siihen liittyvän tarinan kanavillaan, verkossa ja somessa. Yle Luonto jakaa myös hienoja luontokuvia somekanavillaan.

Luonto-ohjelmia kuullaan Yle Radio Suomessa aina keskiviikkoisin klo 18-20. Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu vastaamaan kysymyksiin kerran kuussa. Katso uusin Luontoilta Areenassa.

Lisää aiheesta Yle Areenassa