Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Ovatko elokuvat vielä suuria? Oscar-gaalan 10 parasta filmiä draamana ja teknisenä suorituksena

Naisen kasvot, silmät kiinni ja taustalla tulimeri.
Kuvateksti Michelle Yeoh elokuvassa Everything Everywhere All at Once.
Kuva: LANDMARK MEDIA / Alamy/All Over Press

Alunperin elokuvat perustuivat outouteen, spektaakkeliin ja hämmästyttävyyteen. Miten tämä näkyy nyt kun Oscar-pystit jaetaan jo 95. kerran, kysyy Oscar-kommentaattori J.P. Pulkkinen.

Yle näyttää Oscar-gaalan suorana lähetyksenä Teemalla ja Areenassa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 12.-13.3. klo 0.30 alkaen. J.P. Pulkkinen kommentoi palkintojen jakoa yhdessä elokuva-asiantuntija Anna Möttölän kanssa. Jo maanantai-iltana klo 21 Oscarit nähdään suomeksi tekstitettynä.

Elokuvataide kuuluu niihin uuden ajan teknologian saavutuksiin, jotka 1800-luvun lopulla hämmästyttivät ja muuttivat ihmistä: puhelin, hehkulamppu, polkupyörä. Valoa, vauhtia, hetkessä etäisyyksien yli kulkevia viestejä.

Katsojien haaliminen elokuvateattereihin eteni kahdella rintamalla. Käsikirjoittajat ja ohjaajat loivat yhä kiehtovampia tarinoita. Tekniikkapuolen velhot kehittivät huijaamiselle uusia keinoja.

Elokuvassa on sekä tuttua että outoa, unheimlich, kammottavaa, niin kuin Freudin käyttämässä käsitteessä. Tarina jatkuu katsojan sisällä ikään kuin siellä möyrisi jokin alien kuten avaruusmatkustajan vatsassa.

Elokuvat kutistuvat jääkaapin hurinan ja välkkyvän matkapuhelimen välissä elämää pienemmiksi.

Tällainen toiminta tuntui moraalinvartijoista luonnollisesti epäilyttävältä, joten sille oli rakennettava kultaiset kehykset. 1920-luvun lopulla elokuvan parissa toimivat eri alojen ammattilaiset kerättiin yhden sateenvarjon alle.

Perustettiin Yhdysvaltain elokuva-akatemia, jonka tarkoitus oli hukuttaa tekijät palkintoihin. Mikään ei ole kiillottanut tuotetta paremmin kuin vuodesta 1929 jaetut Oscar-palkinnot.

Seuraavat kotoisan ja turvallisen maailman vastaiskut tulivat teknologian puolelta. Televisio, videonauhuri, striimauspalvelut ovat tuoneet elokuvat olohuoneisiin ja juurruttaneet ihmiset sohviinsa.

”Olen nähnyt tämän ennenkin, mutta se ei haittaa.” Elokuvat kutistuvat jääkaapin hurinan ja välkkyvän matkapuhelimen välissä elämää pienemmiksi.

Tilanne on kuin Billy Wilderin elokuvassa Auringonlaskun katu, jossa menneen loiston huumaama tähti Norma Desmond sanoo: ”I am big. It's the pictures that got small.” (Minä olen suuri. Elokuvat vaan ovat käyneet pieniksi.)

Parhaan elokuvan Oscar-palkintoehdokkaita on 10. Tässä arviot draaman ja teknisen suorituksen akseleilla.

Animaatioelokuvan hahmot, sinertäväihoiset, suippokorvaiset heimon jäsenet seisovat rinnakkain.
Kuvateksti Uuden Avatar-elokuvan hahmot: vasemmalta Ronal (ääni: Kate Winslet), Tonowari (ääni: Cliff Curtis).
Kuva: Walt Disney

AVATAR: THE WAY OF THE WATER

Jatko-osa paremmilla tehosteilla. Tarina ei hämmästytä: paha tahtoo kostaa hyvälle, seuraa joukko taisteluita ja luonto tuhoutuu. Lähes kokonaan digitaalinen luomus, edustaa Viimeisintä Teknologiaa. Draamana James Cameronin elokuva on kuin öljy-yhtiön skitsofreninen ohjelma: jännittävä toiminta jyrää juhlapuheiden ekologisuuden.

Tekninen suoritus: +

Draama: -

THE BANSHEES OF INISHERIN

Martin McDonaghin elokuva on kuin kapakkatarina tai faabeli. Näennäisen olemattomasta syystä syntyvä kahden miehen välirikko luo omalaatuisen valon kuvitteelliselle Inisherinin saarelle. Hahmogalleria on joukko tyyppejä: Jokamies, Taiteilija, Sivistys, Narri, Poliisi, Kuolema. Colin Farrellin ja Brendan Gleesonin taisteliupari ja Kerry Condonin kiivas ja lukeva sisar tekevät pelkistetystä draamasta rikkaan ja hengittävän. Vertauskuvien tapaan elokuva on yhtaikaa selkeä ja arvoituksellinen.

Tekninen suoritus: -

Draama: +

Laulaja laulaa mikrofoniin ja fanit ojentelevat käsiään häntä kohden.
Kuvateksti Elvis fanien saartamana.
Kuva: ©Warner Bros/Courtesy Everett Collection/All Over Press

ELVIS

Tarina on tuttu, mutta sen keskushenkilö ei lakkaa antamasta. Baz Luhrmannin elokuva nostaa lentoon ja uuvuttaa. Ylettömyys on sisäänkirjoitettu Elviksen elinkaareen. Ikisympaattinen Tom Hanks on leivottu eversti Parkeriksi, joka paisuttaa ja banalisoi lahjakkaan maalaispojan kyvyt lasvegasilaiseksi turboviihteeksi. Austin Butler on upea Elvis Presley, jonka alkutaivalta seuraa henkeään pidätellen.

Tekninen suoritus: +

Draama: +

EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE

Arkiset ympäristöt: koti, itsepalvelupesula ja verovirasto, jossa Wangin perhe käy selvittämässä vähennyksiään. Mutta - iso MUTTA - arjen rinnalla toimii multiversumi. Kun Michelle Yeoh’n esittämä Evelyn Wang oppii mieheltään versumihyppelyn tekniikan, katsoja pääsee mielikuvitusta ravistelevalle matkalle, jossa elokuvan tyylilajit lyövät iloisesti ylävitosta eikä yllätyksiä puutu. Tavallisen ja tavattoman kohtaaminen on uudella tasolla.

Tekninen suoritus: +

Draama: +

THE FABELMANS

Ennen kuin Fabelmans alkaa pyöriä, Steven Spielberg puhuu suoraan kameralle ja kertoo kuinka tärkeää on, että olemme tulleet juuri elokuvateatteriin. Ohjaajan kiitos tuntuu vilpittömältä, ylipäätään vanhan mestarin töissä ei juuri näy piilotettuja merkityksiä. Tarina on omaelämäkerrallinen, aiheena oma perhe ja kasvu ohjaajuuteen. Komediaa Spielberg ei taida, juutalaisperheen meluisat kohtaukset saavat ikävöimään Woody Allenin Radio Daysia, kunnes Judd Hirsch tuo valonsäteen. Upeita teknisiä suorituksia on pitkin elokuvaa, mutta henkilökuvat ovat ohuita ja tunnekuljetus vie kohti sentimentaalisuutta. Samin vanhemmat - Michelle Williams ja Paul Dano - tuntuvat traumaa purkavilta nukeilta, he ovat outoja, unheimlich, niin kuin eräs kriitikko kirjoitti. Väärällä tavalla, tekee mieli lisätä.

Tekninen suoritus: +

Draama: -

Sotamies kivääri kädessään makaa vallia vasten ja tähyää vasemmalle.
Kuva: ©Netflix/Courtesy Everett Collection/All Over Press

LÄNSIRINTAMALTA EI MITÄÄN UUTTA

Tarina on tuttu: taistellaan neljä vuotta ja lopussa Saksa häviää. Erich Maria Remarquen romaani ilmestyi vuonna 1929 ja Edward Bergerin ohjaama saksalainen versio on sen kolmas filmatisointi. Vanhakantainen aristokraattinen sodanjohto ajoi kokonaisen sukupolven uuden aseteknologian luomaan lihamyllyyn. Uusi elokuvateknologia pystyy näyttämään tuon myllyn koko kuvan. Kaikki sotaelokuvat muuttuvat ennemmin tai myöhemmin värväysmateriaaliksi, kirjoitti elokuvahistorioitsija David Thomson. Niin tämäkin, vaikka kaari alun innostuksesta mutaisten tasankojen tykinruoaksi on harvinaisen karu.

Tekninen suoritus: +

Draama: -

Cate Blanchett on Lydia Tár, suuren saksalaisen sinfoniaorkesterin uraauurtava kapellimestari kädet levitettyinä ja tahtipuikko heiluu.
Kuva: LANDMARK MEDIA / Alamy/All Over Press

TÁR

Todd Fieldin käsikirjoittama ja ohjaama elokuva näyttää ravintoketjunsa huipulle nousseen kapellimestarin lankeemuksen. Lydia Tárin maailma henkii sivistystä, taitoa ja omistautumista - ja valtaa. Sen käyttäjänä Tár on yhtä sokea kuin taiteessaan tarkka. Usein jopa samassa kohtauksessa, niin kuin Juilliard-kouluun sijoittuvassa mestarillisessa opetusjaksossa. Cate Blanchettin voimakentässä kiertävä naiskolmikko - Noémie Merlant, Nina Hoss ja Sophie Kauer - näyttelee upeasti. Blanchett on oma lukunsa, hän on tähti, ilman häntä tätä elokuvaa ei olisi. Florian Hoffmeisterin kuvaus on silkkaa luksusta.

Tekninen suoritus: +

Draama: +

TOP GUN: MAVERICK

Aseteknologia ja Hollywood ovat aina kulkeneet käsi kädessä. Historian ensimmäisen parhaan elokuvan palkinnon saanut elokuva oli Wings (1927), joka kuvasi I maailmansodan pilottien ympärille rakennettua kolmiodraamaa. Top Gun kertoo miesten välisestä rakkaudesta, jonka kyljessä on naiskoriste. Lemmenaktit tehdään hävittäjälentokoneilla ja onnistunut ejakulaatio suoritetaan kovalla kiireellä vihollismaassa. Draaman käänteet ja roolihahmojen kaaret paistavat kilometrien päähän. Tom Cruise on keulakoristeena yhtä viriili kuin 36 vuotta sitten ensimmäisessä Top Gunissa.

Tekninen suoritus: +

Draama: -

Haaksirikkoutuneita risteilyaluksen matkailijoita rannalla syömässä sipsejä.
Kuva: LANDMARK MEDIA / Alamy/All Over Press

TRIANGLE OF SADNESS

Ruben Östlundin elokuva kuuluu eurooppalaisen taide-elokuvan itseruoskinnan perinteeseen, jota ovat harjoittaneet Michael Haneke ja Lars von Trier. Muotimaailma, luksusristeily ja haaksirikko autiolle saarelle muodostavat triptyykin, jonka satiirissa asetelmat käännetään nurinpäin. Verrattuna edelliseen elokuvaan The Square tässä on kolminkertainen budjetti. Östlundilla on varaa tavoitella kunnon övereitä.

Tekninen suoritus: +

Draama: +

WOMEN TALKING

Anteeksianto, taistelu vai lähtö? Uskonnollisen yhteisön naiset asettavat kolme vaihtoehtoa itselleen, kun miehet ovat poissa. Sarah Polleyn elokuva sijoittuu määrittämättömään paikkaan. Ajankohta selviää, mutta se on sivuseikka, kapina romahtaneessa utopiassa pääasia. Claire Foy, Rooney Mara ja Jessie Buckley tekevät upeat roolit, niin myös teinitytöt ja iäkkäämmät naiset. Näytelmällinen rajaus on elokuvan voima. Eleet, leikit, piirrokset kerrostavat puhetta, jossa mennään ydinasioihin.

Tekninen suoritus: -

Draama: +

Lisää aiheesta Yle Areenassa