Hyppää pääsisältöön

Klassinen

Tunteiden läikähtelyä barokin Napolista

Francesco Durante: Concerti per archi
Kuvateksti Francesco Durante: Concerti per archi

Säveltäjä Francesco Durante teki uransa 1700-luvun alkupuoliskolla Napolissa. Nykyään harva tunnistaa, onko Durante italialainen säveltäjä vai pastan keittämiseen liittyvä ruoanlaittotermi, mutta omana aikanaan häntä arvostettiin tunteellisen, tyylikkään kontrapunktin hallitsijana sekä menestyneen napolilaisen oopperakoulukunnan opettajana. Arcana-yhtiön uuden tuplalevyn perusteella Durante sävelsi tunteikasta, mielenkiintoista musiikkia, ja ansaitsee tulla kuulluksi.

Levyllä barokkiorkesteri Accademia dell'Annunciata soittaa Duranten konserttoja jousille ja continuolle. Rakenteeltaan musiikki on joustavaa ja yllättävää verrattuna esimerkiksi Corellin concerto grossoihin. Osien tempot ja kestot leikittelevät kuulijan odotuksilla, ja yhtä sulavaa on ketterien solistiryhmien ja kunnon orkesterijyräyksen vaihtelu.

Ihmeellisintä musiikissa on sen tunteellisuus. Usein näitä italialaisia barokkikonserttoja kannattelee riffivetoinen rakenne, josta pidätysketjut ja parilliset fraasit tekevät ennakoitavaa. Durante ei ainoastaan sulavoita tätä rakennetta, hän myös täyttää sen tunteella, joka välillä läikkyy pakahduttavasti yli. Kromaattiset poikkeamat, yllättävät sointukulut ja hempeät viivähdykset puhuttelevat kuulijaa kolmensadan vuoden takaa. Muut napolilaiset saavuttivat vain parhaissa ooppera-aarioissaan vastaavan tunnetiheyden, jonka Durante toteuttaa pelkillä jousilla.

Riccardo Donin johtama Accademia dell'Annunciata tulkitsee Duranten tunneläikähdyksiä herkällä ja inhimillisellä soinnilla, joka on mukavaa vaihtelua italialaisten barokkiorkesterien reteyteen. Tulkinta säilyttää henkevyytensä myös nopeammissa tanssiosissa, ja vereslihainen äänitys tukee levyn sentimentaalista kokonaisuutta.

Vanhan musiikin löytöihin keskittyneeltä Arcanalta on viime aikoina ilmaantunut muitakin loisteliaita barokkijulkaisuja. Kannattaa seurata yhtiön edesottamuksia, jos nauttii musiikkinsa tunteet mieluiten 1700-luvun tyyliin.

Francesco Durante: Concerti per archi. - Accademia dell'Annunciata/Riccardo Doni. (Arcana, A540)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 4.3.2023.