Hyppää pääsisältöön

Klassinen

Graham Lynchin kitaramusiikin arkaainen kauneus

Light Darkness - Music by Graham Lynch
Kuvateksti Light Darkness - Music by Graham Lynch

Pilfink-yhtiön uutuuslevyllä Light Darkness joukko suomalaisia kitaristeja esittää brittisäveltäjä Graham Lynchin musiikkia. Lynch ei ole väkevä tai radikaali sävelseppo, mutta kitaroille hän on nikkaroinut sointuisia, lempeitä kappaleita, joiden arkaainen yksinkertaisuus viehättää.

Lynchin harmonia on modaalista tai vapaatonaalista, rytmit kulkevat suoraviivaisesti keskitempossa eikä hän innostu läträämään kitaran sointiväreillä tai punomaan monesta kitarasta erilaisia tekstuureja päällekkäin. Musiikki asettuu kuulijan eteen yksinkertaisena, ajattomana ja kiireettömänä. Jos tässä musiikissa jotain romantiikkaa on, se on hiljentymistä antiikin raunioiden äärellä. Arkaaisuuden kääntöpuolelta löytyy karuja, palkkimaisia rakenteita. Fraasien ja yksittäisten sointujenkin väliset saumat näyttävät välillä elementtitalon seinältä.

Lynchin kappaleet kantaisivat parhaiten osana plastisempaa kokonaisuutta, ja sellaisena suomalaiset kitaristit ovat niitä aiemmin tarjoilleet. Nytkin kitaristit saavat musiikkin kuulostelevaa, salaperäistä henkeä enemmän kuin nuotissa lukee, ja siloittavat saumat yhtenäisyydellä ja pehmeällä kosketuksella. Päävastuun kantaa Helsingin kitaraduo eli Jose Casallas ja Rody van Gemert, mutta vaihtelevissa kokoonpanoissa mukana soittavat myös Mari Mäntylä, Petri Kumela ja Antti Ignatius.

"Light Darkness - Guitar music by Graham Lynch". - Jose Casallas, Rody van Gemert, Mari Mäntylä, Petri Kumela ja Antti Ignatius, kitara. (Pilfink, JJVCD-252)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 4.3.2023.