Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Tölöläb - elektroakustisen improvisaation suomenmestari

Tölöläb
Kuvateksti Tölöläb
Kuva: Ella Kiviniemi

Elektroakustinen taidemusiikki-improvisaatioyhtye Tölöläb on vuodesta 2014 asti hankkiutunut musiikillisiin vaaratilanteisiin monenlaisissa keikkapaikoissa ja monenlaisten musiikkirohkelikkojen seurassa. Aiempi yhteislevy Elifantreen kanssa lupaili, että elävänä syntyvät musiikkijatkumot toimivat myös taltioituna, ja lupauksen lunastaa tuore, täysimittainen albumi. Tavoilleen uskollisena Tölöläb on vetäissyt sen yhdellä otolla purkkiin, mutta tulos kestää monenlaista kuuntelua - asialla on elektroakustisen improvisaation eittämättä etevin nelikko Suomessa.

Tölöläbissä Turkka Inkilä ja Taavi Oramo operoivat live-elektroniikkaa, jolle materiaalia syöttävät Saku Mattila oboella ja Antti Salovaara fagotilla. Levylle taltioitu jatkumo jakautuu yhdeksään hyvin erilaiseen taitteeseen, ja niiden sisälläkin musiikki kehkeytyy sen verran väkevästi, että pysyin tuolin reunalla korvat hörössä koko ajan. Puhaltimien pitkistä melodioista kaiutetut, venytetyt ja moninkertaisesti vääristellyt kentät muodostavat Tölöläbin turvallisen perussoinnin, josta osataan sekä akustisesti että elektronisesti poiketa kauaskin. Inkilän ja Oramon purkeista löytyy monen monta luovaa ja sopivan rähjäistä versiota ambient-maisemasta ja uhkaavasta murinasta, ja välillä sointi kuljetetaan akustisen ja elektronisen arveluttavalle rajaseudulle, jossa vieraantunut hölötys, räkäinen kiljunta ja rouhea pörinä ottavat vallan - ja sitten palataan turvaan.

Tölöläbin parasta antia on musiikin plastisuus - akustinen yhdistyy elektroniseen ja tapahtuminen yhdistyy jatkumiseen taidolla, jonka juuret ovat kiperissä livetilanteissa, ei vain studiohinkkauksessa. Erityisen suuresti ihailen Saku Mattilan ja Antti Salovaaran improvisaatiotaitoja - he syöttävät konevelhoille otollista materiaalia, ovat uskottavia myös akustisesti, uskaltavat soittaa eri suuntiin ja osaavat murtaa ambient-harmonioiden rajoja. Kaiken tämän takia Tölöläb on parasta freetä, mitä Suomessa tällä hetkellä tehdään, ja kiinnostavaa myös taidemusiikkikontekstissa.

Tölöläb. - Tölöläb (Turkka Inkilä ja Taavi Oramo, live-elektroniikka, Saku Mattila, oboe, ja Antti Salovaara, fagotti). (Eclipse Music, ECD 2023183)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 4.3.2023.