Hyppää pääsisältöön

Draama

Millainen rikossarja syntyy komediaohjaajan käsissä – Teppo Airaksinen ohjaa Pohjoisen tähden ensimmäisenä rikossarjanaan

Maria Pudas (Saara Kotkaniemi) katsoo pienen hymyn kanssa kameraan. Taustalle lisätty luminen maisema ja Pudas nyrkkeilykehään.
Kuvateksti Uusi komediallinen rikossarja Pohjoisen tähti sijoittuu Lappiin, Suomen suurimpaan poliisipiiriin.
Kuva: Mitro Härkönen / Yellow Film & TV & Laura Pohjavirta / Yle

Uusi rikossarja Pohjoisen tähti yhdistää komedian ja rikosmaailman

Rikosten maailmassa voi olla lämpöä ja toivoa. Perinteisen rikossarjan hengen sijaan Pohjoisen tähti -sarjassa päästään selvittämään vahingossa tehtyjä rikoksia ja miettimään elääkö omannäköistään elämää. Ohjaaja Teppo Airaksisen sanoin sarjan maailmaa voi katsoa toiveikkuutta herättävien lasien takaa. Millainen rikossarja syntyy komediaohjaajan käsissä?

Näin alkaa perinteinen suomalainen rikossarja: kamera lentää talvimaiseman yllä, on lumisia puita, harmaa taivas ja kohta joku mustiin pukeutunut, synkkämielinen etsivä kävelee pimenevässä illassa. Taustalla soi tumma jousilla soitettu musiikki.

Näin alkaa tuore suomalainen rikossarja Pohjoisen tähti: kamera lentää talvimaiseman yllä, on lumisia puita ja harmaa taivas, mutta ketään ei näy missään ja kun sitä vähiten odottaa, alkaa soimaan trooppisen letkeä jazz.

Ja sitten joku aivan tavallisen oloinen mies puhuu puhelimessa, on ehkä jollekin velkaa tai vaatii omia rahojaan takaisin, siitä ei ole varmuutta, mutta selvää on se, että miehellä on suussaan hammas, joka aiheuttaa päänvaivaa. Hammaslääkäriin ei ole nyt asiaa, joten purukaluston kohtalo on otettava omiin käsiin.

Seuraavassa hetkessä mies seisoo Toyota Corollansa vieressä keskellä lumista maisemaa ja on sitonut valkoisen langan auton oven ja kipeän takahampaansa väliin. Mies tönäisee oven kiinni, ja samaan aikaan kun lähtee hammas, lähtee henki. Selän taakse ilmestynyt hahmo on nostanut aseen miehen takaraivolle ja päästänyt miehen päiviltään.

Suomessa tehdään paljon rikossarjoja. Miten Pohjoisen tähti eroaa niistä, ohjaaja Teppo Airaksinen?

– Pohjoisen tähti on lämminhenkinen ja komediallinen sarja, jossa on sydän paikallaan.

Elokuvaohjaaja Teppo Airaksinen henkilökuvassa.
Kuvateksti Pohjoisen tähti on Teppo Airaksisen ensimmäinen rikossarjaohjaus.
Kuva: Petteri Bülow / Yle

Mua kiinnosti tässä nimenomaan rikosten luonne ja se, että ihmiset, jotka niitä tekee on normaaleja ihmisiä.

Teppo Airaksinen

Komediaohjauksistaan tunnettu Teppo Airaksinen on nyt ensimmäistä kertaa rikossarjan puikoissa. Ohjaajan tausta on omiaan tuottamaan monikerroksista, ”hirtehistä” draamaa, niin kuin Airaksinen itse sarjan tunnelmaa kuvailee.

– Komediallisuutta tuotiin henkilöihin. Käsikirjoittaja Timo Varpio on alunperin kirjoittanut, että päähenkilö Marian (Saara Kotkaniemi) veli (Heikki Ranta) on sähläri ja se perhedynamiikka on omanlaisensa, ei niinkään vakavahenkinen.

Sarjassa niin tavisten ja rikollisten kuin poliisienkin inhimillinen puoli tulee esiin. Kuka lopulta on kokonaan hyvä tai paha, ja voiko rikosta luonnehtia inhimilliseksi?

– Mua kiinnosti tässä nimenomaan rikosten luonne ja se, että ihmiset, jotka niitä tekee on normaaleja ihmisiä.

Rikokset tapahtuvat usein vahingossa tai tekijän mielestä painavasta syystä, ja ne perustuvat todellisiin tapauksiin, joita on tarinallistettu ja sovitettu sarjan maailmaan.

Moni kotimainen rikossarja tunnetaan tunnelmansa puolesta siitä, että niissä on läsnä jokin selittämätön pahuus. Vaikka Pohjoisen tähteenkin mahtuu myös väkivaltaa, erottaa sarjan muista rikossarjoista ohjaajan mukaan erityisesti se, että sen maailmassa on lopulta aina toivoa.

– Joissain jaksoissa on raakoja kuvia, ja väkivallan seuraukset näkyy, mutta sävy sarjassa ei ole uhkaava. Että vaikka näytetään iljettäviä kohtia, niin se ei ole epämiellyttävä tai nihkeä katsomiskokemus, vaan enemmänkin on laitettu sellaiset aurinkolasit, joiden kautta maailma näyttää toiveikkaalta.

Kaksi poliisia katsoo tietokoneen näyttöä nauraen.
Kuvateksti Työparina päähenkilöitä näyttelee Saara Kotkaniemi sekä Karim Ripatti.
Kuva: Atte Männikkö, Yellow Film & TV / Yle

Poliisi Maria Pudas, on nyrkkeilyn entinen maailmanmestari, joka huippu-urheilijan urasta luovuttuaan tutkii rikoksia työparinsa Samu Pajalan (Karim Rapatti) kanssa Suomen suurimmassa poliisipiirissä Lapissa.

Siviilissä Maria on onnellisesti naimisissa puolisonsa Essin (Iina Kuustonen) kanssa, ja heillä on kaksi lasta, Sofia (Stella Leppikorpi) ja Leo (Mihku Köngäs).

Poliisiasema on pieni ja vanhahtava, aika siellä tuntuu pysähtyneen muutama vuosikymmen sitten. Eläköitymistä odottava poliisipäällikkö (Sari Siikander) herättää sekä turhautumista että huvitusta alaisissaan, joista osalla kyse ei ole enää niinkään merkityksellisestä työstä kuin suojatyöpaikalla ajan kuluttamisesta.

Jokaisessa jaksossa tapahtuu yksi rikos, ja niiden selvittämiseen uneliaan poliisiaseman poliisien taidot riittävät aivan juuri ja juuri.

– Ne ei ole mitään superpoliiseja, vaan rikosten ratkaisemisessa liikutaan koko ajan heidän taitojensa ylärajoilla, Airaksinen kuvailee.

Lumisessa maisemassa seisoo kaksi poliisia sarjasta Pohjoisen tähti
Kuvateksti Huumori välittyy Airaksisen mukaan myös rikosparin pitkillä automatkoilla, joita Lapin poliisipartiolla on etäisyyksien vuoksi paljon ajettavaan.
Kuva: Mitro Härkönen/Yellow Film & TV

Marian sydämellisen, joskin hieman kaoottisen perheen elämä muuttuu kun samassa pihapiirissä asuva isä Esko (Eero Saarinen) saa sairaskohtauksen ja äiti Anna-Liisan (Katariina Kaitue) myötä kaikille paljastuu, että isällä on 500 000 euroa velkaa, eikä mitään realistista keinoa maksaa sitä pois.

Rakkaan ja rasittavan perheensä pelastamiseksi Maria päättää palata vielä kerran kehään. Vaatimusten ristitulessa Marian kestävyyttä koetellaan monelta taholta, rikosten ratkaisu kun ei katso kelloa, eikä velkakaan ajan myötä pienene.

Tienristeyksessä olevalla päähenkilöllä on elämässään käsillä hetki, jossa hän miettii, mikä hän haluaa olla ja elääkö hän itseään tyydyttävää, onnellista elämää.

– Tietyllä tavalla sitä samaa tarinaa kertoo myös rikoksetkin. Tarinaa tyytymättömyydestä omaan elämäänsä tai toiveesta saada siihen muutosta, ohjaaja Teppo Airaksinen summaa.


Noora Kulta,
Freelancekirjoittaja

Uusi sarja Pohjoisen tähti katsottavissa 7.3.

Pohjoisen tähti kokonaan Yle Areenassa 7.3.2023 ja 12.3.2023 klo 21.05 alkaen kanavalla Yle TV1


Maria Pudas, nyrkkeilyn entinen maailmanmestari, tutkii rikoksia työparinsa Samu Pajalan kanssa Lapissa. Marian sydämellisen ja hieman kaaoottisen perheen elämä muuttuu kun Marian isä Esko saa sairaskohtauksen ja paljastuu että hänellä on 500 000 euron velat niskassaan. Perheensä pelastamiseksi Maria päättää palata vielä kerran kehään ja tilanteen ratkaisemiseksi vain voitolla on merkitystä.

Pohjoisen tähden on käsikirjoittanut Timo Varpio ja ohjannut Teppo Airaksinen. Sarjan nyrkkeilyasiantuntijana toimi maailmanmestari Eva Wahlström.

Sarja nähdään kaikissa Pohjoismaissa, ja esitysoikeudet on myyty myös Espanjaan.

Lisää aiheesta Yle Areenassa