Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Leivo macaroneja kaikissa pääsiäisen väreissä – nokareella vadelmakreemiä tulee pikkuleivoksista sekä makeita että juhlavia

Macrones lautasella.
Kuva: Yle/ Strömsö

Pääsiäisenä sopii herkutella väreillä. Olemme leiponeet punaisia ja vihreitä, mutta elintarvikeväriä saa myös keltaisena.

Macaronit ovat ranskalaisia pikkuleivoksia, jotka on tehty mantelista, munanvalkuaisista ja sokerista. Ne ovat halkaisijaltaan vain parisenttisiä, eli suunnilleen suupalan kokoisia.

Macaronit täytetään nokareella voikreemiä tai suklaakreemiä ja sitten kuoret yhdistellään pareittain. Meidän macaroniemme välissä on makeaa vadelmakreemiä.

Macaronit

Määrä: 25–30 pikkuleivosta

Ainekset

  • 110 g kaltattuja, kuorittuja ja jauhettuja manteleita

  • 170 g tomusokeria

  • 3 munanvalkuaista

  • 2 ruokalusikallista hienoa sokeria

  • elintarvikeväriä

Vadelmakreemi:

  • 125 g valkosuklaata

  • 50 g vadelmia, tuoreita tai pakastettuja

  • 2 rkl kuohukermaa

  • tarvittaessa pari pisaraa punaista elintarvikeväriä

Näin teet leivokset:

  1. Kaada kiehuvan kuumaa vettä manteleiden päälle ja anna seistä pari minuuttia. Kaada vesi pois ja kuori ne puristamalla niitä, kunnes kuori irtoaa. Pane mantelit talouspaperille ja anna niiden kuivua noin tunti.

  2. Jauha mantelit mantelimyllyssä. Sekoita keskenään mantelijauho ja tomusokeri ja siivilöi ne. Ellei sinulla ole mantelimyllyä, voit miksata mantelit monitoimikoneella. Lisää tomusokeri ja miksaa vielä hetki.

  3. Vatkaa munanvalkuaiset kuohkeaksi puhtaassa ja kuivassa kulhossa, mielellään teräskulhossa. Lisää hieno sokeri vähän kerrallaan ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on aika kovaa.

  4. Kääntele mantelijauho-tomusokeriseos valkuaisvaahtoon yhdessä elintarvikevärin kanssa. Sekoita, kunnes taikina on tasaista. Jos taikina tuntuu hyvin kuohkealta, sekoita sitä niin, että se laskee hiukan.

  5. Pursota pyörylöitä, joiden halkaisija on 2–3 cm, kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Anna kuorten levätä pellillä noin tunti. Kun kuorten pinta kuivuu hiukan, niistä tulee kauniimpia.

  6. Lämmitä uuni 125-asteiseksi.

  7. Paista pelti kerrallaan uunin alimmalla tasolla noin 20 minuuttia. Yläpuoli saa olla edelleen aika vaalea, mutta alapuolen pitää irrota leivinpaperista, kun nostat kuorta.

  8. Anna kuorten jäähtyä ja irrota ne sitten paperista. Jos ne ovat tarttuneet paperiin, anna niiden kuivua vielä hiukan pellillä tai pane koko paperi hetkeksi pakastimeen.

Näin teet vadelmakreemin:

  1. Pilko suklaa aika pieneksi.

  2. Miksaa vadelmat sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Se on hiukan hankalaa, koska vadelmia on niin vähän, mutta tee parhaasi, ja jos soseesta ei tule aivan tasaista, ei se haittaa.

  3. Kiehauta vadelmasose kuohukerman kanssa pienessä kattilassa. Ota kattila levyltä ja kaada nopeasti sekaan pilkottu suklaa. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut ja kreemi on tasaista.

  4. Lisää tarvittaessa muutama tippa punaista elintarvikeväriä, jos haluat kreemistä voimakkaamman väristä. Anna kreemin jähmettyä jääkaapissa muutama tunti. Kreemin pitää olla sopivan paksua, jotta sitä pystyy pursottamaan.

  5. Pursota vadelmakreemiä toisen kuoren pohjalle ja paina kuoret yhteen pareittain.

Leivokset säilyvät pari päivää huoneenlämmössä, mutta niitä voi hyvin säilyttää myös jääkaapissa.

Macrones lautasella.
Kuva: Yle/ Strömsö

Sisältö muilla kielillä