Hyppää pääsisältöön

Yleisradio

Talviurheilu kiinnostaa suomalaisia: Hiihdon MM-kisoilla 2,9 miljoonaa katsojaa

Iivo Niskanen åker skidor i VM 2023.
Kuva: Tomi Hänninen/Yle

MM-kisaputki tavoitti kokonaisuudessaan yhteensä 3,2 miljoonaa suomalaista.

Sunnuntaina päättyneet pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat kruunasivat MM-kisaputken, kun helmi–maaliskuussa kisattiin myös alppihiihdon, ampumahiihdon, lumilautailun sekä freestylen MM-titteleistä.

Vuoden 2023 pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat Slovenian Planicassa 21.2.–5.3. tavoittivat tv:ssä ja Yle Areenassa yhteensä 2,9 miljoonaa suomalaista. Kaikilla MM-hiihtolähetyksillä oli keskimäärin 390 000 katsojaa ja yhden lähetyksen keskimääräinen tavoittavuus oli 520 000.

Yli miljoonan tavoittavuuteen ylsi kuusi lähetystä. Suurimman keskikatsojaluvun (1,1 miljoonaa) ja tavoittavuuden (1,7 miljoonaa) keräsi miesten 50 kilometrin hiihto sunnuntaina 5.3. Muita katsotuimpia lähetyksiä olivat miesten yhdistelmähiihto perjantaina 24.2. ja naisten 30 kilometrin hiihto lauantaina 4.3.

”Talviurheilu on vuodesta toiseen lähellä suomalaisten sydämiä. Siksi myös me haluamme panostaa siihen, että yleisö viihtyy sisältöjemme parissa. On hienoa, että tämä toteutui, vaikka suomalaismenestys jäi tänä vuonna ennakko-odotuksiin nähden hieman vaisuksi”, kertoo kisojen vastaava tuottaja Kristiina Kekäläinen.

MM-kisaputki näkyi Yle TV2:ssa sekä Ylen verkkopalveluissa Yle Areenassa, yle.fi:ssä ja Yle-sovelluksessa, joissa tarjottiin lajien tärkeimmät hetket, kiinnostavimmat puheenaiheet ja tuoreimmat kisauutiset. Hiihdon MM-kisat kuultiin myös Yle Puheessa.

Kisojen verkkosisällöt keräsivät runsaasti kävijöitä Yle.fi:ssä ja Yle Areenassa. MM-kisaputken sisällöissä vieraili yhteensä 2,7 miljoonaa uniikkia kävijää. MM-kisojen katsotuimpia klippejä olivat MM-kisojen herättämät suuret tunteet urheilijoiden ja valmentajien keskuudessa, Kerttu Niskasen haastattelu mitalittomien kisojen jälkeen ja Suomen miesten viestin MM-hopeamitali.

Urheilustudion parissa vietettiin MM-kisojen etkot, kilpailut ja jatkot. Vuorovaikutteiset sisällöt innostivat suomalaiset sankoin joukoin yhteisen kisakokemuksen äärelle.

Urheilustudion Kisapähkinä -visa avattiin lähes 350 000 kertaa. Virtuaalinen kisakatsomo eli chat oli auki jokaisena MM-hiihdon kisapäivänä. Kisaviikonloppuina keräännyttiin YleX:n Jere Pehkosen ja kiinnostavien vieraiden kanssa kaikkien suomalaisten yhteiseen Urheilustudion kisakatsomoon. Chatissa vieraili kisojen aikana 378 000 uniikkia kävijää ja chattiin lähetettiin yhteensä lähes 19 000 viestiä.

”Välitimme suomalaisille koko MM-kisaputken tärkeimmät hetket kilpakentiltä ja niiden ulkopuolelta. Urheilustudion innostava tyyli tarttua ilmiöihin urheilutulosten ohella tavoitti jälleen laajasti erilaisia talviurheilufaneja eri kanavissamme ja toi suomalaiset yhteen vuorovaikutteisten sisältöjen ääreen”, kertoo talvilajien ja Urheilustudion päätuottaja Laura Lehtonen.

Lisäksi 6.–19.2. Ranskassa käydyt alppihiihdon MM-kisat tavoittivat yhteensä lähes 1,4 miljoonaa suomalaista, Saksassa 8.–19.2. järjestetyt ampumahiihdon MM-kisat 1,6 miljoonaa ja Georgiassa 19.2.–5.3. käydyt lumilautailun ja freestylen MM-kisat 1,3 miljoonaa katsojaa.

Lähteet: TV-mittaritutkimus, Finnpanel Oy. Luvut edustavat Suomen yli 4-vuotiasta väestöä (tv-katsojaluvut). Adobe Analytics ja Ylen datapilvi (muut luvut).