Hyppää pääsisältöön

Tuntematon Linna

Kaikki tuntevat Väinö Linnan. Harva kuitenkaan tuntee häntä samalla tavalla kuin eräs William Copeland.

Väinö Linna on kaikille tuttu Tuntemattoman sotilaan ja Täällä Pohjantähden alla -trilogian tekijänä. Häntä pidetään suorasanaisena kirjoittajana, joka osallistui intohimoisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Mutta mitä tiedämme siitä, millainen Linna oli yksityishenkilönä?

Linnan yksityiselämää on kuvattu lukuisissa elämäkerroissa, haastatteluissa ja jopa fiktiivisissä romaaneissa. Myös Linnasta löytyy silti puoli, josta moni ei ole kuullutkaan.

Kaikki alkaa, kun Väinö Linna saa kutsun Yhdysvaltoihin syksyllä 1963. Suunnitelmassa on kuitenkin ongelma: 42-vuotias Linna ei puhu englantia.

Matka on kielimuurista huolimatta Yhdysvalloille tärkeä. Käynnissä on kylmä sota ja Yhdysvallat haluaa voittaa.

Matkan tavoitteena on saada suomalaiskirjailija ymmärtämään amerikkalaista elämää. Toiveena on, että ymmärrys ja sympatia Yhdysvaltoja kohtaan leviää myös Suomessa – lähellä Neuvostoliittoa.

Niinpä Linnalle palkataan matkan sujuvoittamiseksi tulkki ja opas.

Tehtävän saa 27-vuotias amerikansuomalainen historian opiskelija William Copeland, tuttavallisemmin Billy.

William Copelandin työ on yksinkertainen: hän huolehtii siitä, että Linna viihtyy, ehtii sovittuihin tapaamisiin ja saa monipuolisen kuvan Yhdysvalloista.

Matka ei kuitenkaan ala lupaavasti. Linna on suutuksissa yhdysvaltalaiselle kustantajalleen ja kokee ensimmäisen päivän tapaamiset turhiksi.

Hän alkoi käyttää huomattavia määriä alkoholia. Tajusin, että nyt Linna oli suuttunut ja se purkautui tällä tavalla. Niin niitä paukkuja sitten otettiin ja vähän pelästyin. Mietin, että olenko juopon kanssa tekemisissä.

William Copeland

Alkujärkytyksen laannuttua matka jatkui sopuisammin. Tiukkaan aikatauluun mahdutettiin sekä Copelandin että Linnan kiinnostuksen kohteita.

Kun Copeland ohjasi Linnaa suomalaissiirtolaisten luokse, Linna halusi Disney Worldiin.

Varsinaiset museot ja kulttuurikohteet eivät Linnaa kiinnostaneet, joten matkalle valittiin historiallisia maamerkkejä.

Copeland kertoo, että suurimman vaikutuksen Linnaan teki Grand Canyon. Hollywood ja Disney World taas tuottivat pettymyksen.

Virallisissa matkaraporteista turistikohteet on kuitattu parilla sanalla, vaikka Copeland muistaa ne hyvin.

Matkan erikoisin turistikokemus oli Miamissa, Seaquarium-meriakvaariossa.

Akvaariossa Linnan mietteliäs olemus muuttui jopa leikkisäksi. Väinö Linna pääsi syöttämään valasta.

Kokemus on jäänyt Copelandin mieleen, sillä siinä hetkessä Väinö Linna oli mies, jota moni ei päässyt näkemään.

Linna ei ollut paskantärkeä, mistä pidin hänessä. Hänellä oli ystävällinen asenne ja pilke silmäkulmassa.

William Copeland

Matkan lopuksi Copelandin tehtävä oli laatia selvitys vierailusta.

Tekstissään hän raportoi myös havaintojaan Linnasta niin selvänäköisesti, että Copelandin materiaaleja on käytetty Linnan elämäkertojen aineistona.

Linna elää syvästi. Hän on säälimätön tavoitellessaan täydellisyyttä. – – Suuri osa hänen sisäisestä konfliktistaan syntyy yhtäaikaisesta halusta olla viisas ja toisaalta kansanomainen. Hänen on vaikea hillitä itseään ja hän kärsii siitä, ettei pysty säätelemään tupakointiaan.

Ote Copelandin raportista

Kolmen viikon yhteisen matkan aikana Copeland oli nähnyt tarkasti Linnan persoonallisuuden eräitä piirteitä, jotka vasta uudet elämäkerralliset yksityiskohdat nostavat selvinä näkyviin.

Ote Yrjö Varpion teoksesta ”Väinö Linnan elämä”

William Copeland oli päässyt näkemään Linnan julkikuvan taakse ja miehistä tuli ystäviä. Yhteydenpito jatkui myös matkan jälkeen.

Linna myös kirjoitti Copelandille yksityisen ja julkisen puolensa rajanvedosta.

Kirjeessä hän puhuu uudesta elämäkerrastaan, jonka kirjailija Nils-Börje Stormbom oli julkaissut samana vuonna.

Hiukan kiusallista on tietysti antaa avoin ja rehellinen kuva henkilöstään, mutta – – jos te tosissaan tahdotte tietää kuinka oli minun kurjan lapsuuteni laita, a la David Copperfield ja muuta paskaa, niin olkoon menneeksi.

Väinö Linnan kirje Copelandille

Kenties odottamattomin kohta jää kuitenkin aivan kirjeen loppuun. Se on osoitettu suoraan uudelle ystävälle William Copelandille.

Lopetan tämän kirjeen ja menen syömään mistä asiasta tulikin mieleeni että ainoa mistä en Amerikassa pitänyt oli ne makeat piirakat jälkiruokana, mikä ei merkitse sitä ettet sinä voisi edelleen säilyttää mielitekoasi niihin. Mutta ei mikään voita kokonaisia perunoita ja soosia.

Väinö Linna
Päivitetty 12.03.2023 08:11.

Lisää aiheesta Yle Areenassa