Hyppää pääsisältöön

Askartelu ja käsityöt

Neulo lapaset langanlopuista, tästä löydät yksinkertaisen perusmallin kolmessa eri koossa

Neulo lapaset langanlopuista, tästä löydät yksinkertaisen perusmallin kolmessa eri koossa - Toista Yle Areenassa

Muuta kaikkein pienimmät lankakerät joksikin käyttökelpoiseksi. Raidalliset jäännöslankalapaset ovat juhlavat sekä neuloa että käyttää.

Kaikilla neulojilla on langanloppuja. Kun ajattelee, miten moni teistä on neulonut Strömsö-villapaidan, -villatakin tai lasten villapaitoja, ajattelin tarjota lapasmallin, joka sopii langanloppujen käyttämiseen.

Naisten lapasiin menee noin 60 g lankaa, jonka juoksevuus on noin 100 m/ 50 g, oman neuletiheyden mukaan.

Nämä lapaset on neulottu kolmella eri roosan sävyllä tummanharmaa pohjavärinä. Voit tehdä haluamasi raidoituksen. Tein raidoituksen niin, että pohjavärillä neulotaan aina kolme kerrosta ennen kuin vaihdetaan väriin, jolla neulotaan kaksi kerrosta.

Neulova nainen
Kuvateksti Lee neuloo jäännöslankalapasia.
Kuva: Minna Mäkelä / Yle

Tarvikkeet:

  • Langanloppuja yhtä tai useampaa väriä, juoksevuus 100 m/50g. Olen käyttänyt yhtä poikkeavaa väriä ja yhden värin kolmea eri sävyä (yhteensä 4 eri kerää).

  • Sukkapuikot langan paksuuden ja oman käsialan mukaan. Käytin sukkapuikkoja no 3,5 ja 3 mm langalle, jonka juoksevuus on 100 m/ 50 g

Näillä puikoilla saan neuletiheydeksi 18 s/10 cm sileää neuletta puikoilla no 3,5. Jos neulot löysempää, tarvitset ohuemmat puikot ja jos neulot tiukempaa (eli silmukoita on 10 cm:llä enemmän) vaihda paksumpiin puikkoihin. On tärkeää kokeilla neuletiheytensä.

Neuleprojekti käynnissä, tumpun neulominen seuraavaksi
Kuvateksti Tässä peukalon merkkilanka on otettu pois ja peukalon silmukat poimittu. Näet myös valitsemani raidoituksen.
Kuva: Lee Esselström / Yle

Koot:

Lasten lapanen: (6–10-vuotiaalle) leveys 10 cm

Naisten lapanen: leveys 11 cm

Miesten lapanen: leveys 12 cm

Voit helposti säätää lapasten kokoa neulomalla samalla ohjeella, mutta vaihtamalla puikkojen kokoa saadaksesi isommat tai pienemmät lapaset. Toinen vaihtoehto on säätää lapasen koko lisäämällä kaksi silmukkaa tai jättämättä kaksi silmukkaa luomatta luomisvaiheessa (silmukoiden määrän täytyy olla parillinen).

Naisten koko on merkitty lihavoinnilla, jotta on helpompi erottaa mallin eri kokovaihtoehdot.

Lyhenteet:

s = silmukka

krs = kerros

o = oikea silmukka

n = nurja silmukka

yvk = ylivetokavennus: nosta yksi silmukka neulomatta, neulo oikea silmukka ja vedä neulomaton silmukka neulotun yli.

Nainen istuu korituolissa näyttää lapaset kädellä
Kuvateksti On helppo yhdistellä jäännöslankaprojekteja aiemmin neulottuihin neuleisiin, kun käytät niistä tähteeksi jääneitä lankoja.
Kuva: Minna Mäkelä / Yle

Tee näin:

1. Luo 36 (40) 44 s ohuemmilla puikoilla. Luo silmukat kahdella puikolla.

2. Jaa silmukat tasan neljälle puikolle.

3. Yhdistä työ ympyräksi ja ala neuloa joustinta, 1 o, 1 n.

4. Neulo joustinta lapselle 5 cm, naiselle 6,5 cm ja miehelle 7, 5 cm, tai niin pitkästi kuin haluat. Neulo haluamaasi raidoitusta tai noudata minun malliani *3 krs tummanharmaata, 2 krs tummanroosaa, 3 krs tummanharmaata, 2 krs keskiroosaa, 3 krs tummanharmaata, 2 krs vaaleanroosaa*. Toista tähtien väliä koko lapasen matkan.

5. Kun joustin on tarpeeksi pitkä, vaihda sukkapuikkoihin, jotka ovat 0,5 mm paksummat ja neulo sileää neuletta ja jatka samaa raidoitusta niin pitkälle kuin jäännöslangat riittävät.

6. Neulo sileää neuletta, kunnes työn pituus on 4,5 (5) 6,5 cm joustimen yläreunasta mitattuna. Kokeile lapasta käteen nähdäksesi, että on aika tehdä peukalo. Silloin täytyy merkata peukalon paikka.

7. Vasen lapanen: Neulo sileää neuletta, kunnes puikolla 2 on jäljellä 6 (7) 9 s. Ota lanka, joka on ihan eri värinen ja neulo jäljellä olevat 6 (7) 9 silmukkaa sillä. Siirrä samat silmukat takaisin puikolle ja neulo ne uudelleen sillä värillä, jolla neuloit kerroksen. Jatka sileää neuletta ja raidoitusta. Oikea lapanen neulotaan samoin, mutta nyt neulotaan kolmanteen puikon alkuun asti ja neulotaan sen ensimmäiset 6 (7) 9 s eri värillä, mutta muuten samoin.

8. Jatka lapasen neulomista, kunnes olet neulonut 1 cm yli pikkusormen (kokeile lapasta) tai kunnes lapasen kokonaispituus on joustimen yläreunasta mitattuna 14 (15) 17 cm tai haluamasi pituinen.

9. On aika tehdä kavennukset lapasen kärjessä. Ne tehdään seuraavasti *nosta 1s, neulo 1 o, vedä neulomaton s neulotun s yli, eli yvk (ylivetokavennus), neulo oikein, kunnes jäljellä on 2 s puikolla 2. Neulo 2 s oikein yhteen. Neulo 1 yvk. Neulo oikein, kunnes jäljellä on 2 s puikolla 4, neulo ne oikein yhteen*. Toista tähtien väliä, kunnes jäljellä on 4 s.

10. Katkaise lanka ja vedä se viimeisten silmukoiden läpi.

11. Neulo peukalo: Vedä varovasti pois apulanka, joka merkkaa peukalon paikan ja poimi silmukat. Peukalon ylä- ja alapuolella pitää olla yhtä monta silmukkaa. Poimi vielä yksi silmukka kummastakin reunasta ja jaa silmukat neljälle puikolle. Neulo ympäri, kunnes olet neulonut yli peukalon (kokeile käteen) 5 (5,5) 6,5 cm ennen kavennusta.

12. Kun peukalo on tarpeeksi pitkä, kavenna seuraavasti: neulo 1 yvk, neulo, kunnes puikolla 2 on jäljellä 2 silmukkaa, neulo ne oikein yhteen. Tee 1 yvk, neulo, kunnes puikolla 4 on jäljellä 2 silmukkaa, neulo ne oikein yhteen. Jatka kaventamista samalla tavalla joka kerroksella, kunnes on jäljellä 4 tai 6 silmukkaa (riippuen siitä, monellako silmukalla aloitit). Leikkaa lanka poikki ja pujota se viimeisten silmukoiden läpi.

13. Päättele kaikki langat huolellisesti.

14. Neulo lapaselle pari.

15. Kostuta lapaset kevyesti ja anna kuivua, niin silmukat asettuvat ja neule näyttää tasaisemmalta.

Nainen lepotuolissa, pitää kädet ylös sydämenkuviona
Kuva: Minna Mäkelä / Yle

Vinkkejä, jos haluat neuloa edistyneempää raidoitusta

Haluatko neuloa raidallista ilman, että hyppy näkyy? Tai tehdä kapeita raitoja ilman että näkyy, missä vaihdat väri? Silloin löydät vinkkejä ja kikkoja artikkelista ”Kuusi neulevinkkiä”.

Nainen näyttää käsinkudotut lapaset
Kuvateksti Lee esittelee neulomiaan jäännöslankalapasia, jotka ovat naisten kokoa.
Kuva: Minna Mäkelä / Yle

Tulosta ohje

Klikkaa alla olevaa kuvaa, niin saat helposti tulostettavan version ohjeesta.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä