Hyppää pääsisältöön

Lapset

Raksahommia Pikku Kakkosessa

Poika poraa poralla seinää.
Kuva: Pikku Kakkonen / Yle

Kirvesmies, maalari, sähköasentaja, muurari ja putkiasentaja ovat rakennusalan ammatteja. Raksahommia-sarjassa alaa opiskelevat nuoret muun muassa kertovat, millaisia taitoja ja ominaisuuksia ammatit vaativat ja mitkä ovat tärkeimpiä työkaluja.

Aina, kun suunnitellaan tai rakennetaan uutta, korjataan vanhaa, huolletaan tai puretaan, tarvitaan rakennusalan ammattilaisia. Raksahommia-sarjassa tutustutaan rakennusalan ammatteihin ja alaa opiskeleviin nuoriin. Mukana sarjassa on myös alalla jo toimivia ammattilaisia.

Kirvesmies, maalari, sähköasentaja, muurari ja putkiasentaja ovat rakennusalan ammatteja. Alaa opiskelevat nuoret kertovat, millaisia taitoja ja ominaisuuksia ammatit heidän mielestään vaativat, mitkä ovat tärkeimpiä työkaluja ja miksi ovat itse sopivia alalle.

Maalaaja maalaa vaalea taloa, ja kuvaavat ja äänittäjä tallentavat sitä.
Kuva: Pikku Kakkonen / Yle

Sarjassa ovat mukana maalariopiskelija Else, muurariopiskelija Aura, putkiasentajaopiskelija Jusa, kirvesmiesopiskelija Oskari sekä alalle jo valmistunut sähköasentaja Rasmus. Jokaisessa jaksossa tutustutaan eri ammattialan opiskelijaan ja/tai ammattilaiseen. Lisäksi käydään läpi ammatissa tarvittavia taitoja ja ominaisuuksia sekä esitellään ammatissa tarvittavia työkaluja. Else näyttää maalarin työn eri vaiheita sekä esittelee työvälineitä, kun hän maalaa koululla luokan sisäseinän ja opiskelijoiden yhteistyönä valmistuvan omakotitalon ulkoseinää. Jusa oli opiskelujensa ohella työssä, ja ohjelmassa päästään näkemään, kuinka hän asentaa pian avattavaan pizzeriaan putkia. Aura näyttää, kuinka muurataan ulkogrilliä, savupiippua ja tiiliseinää. Oskarin kanssa kuvattiin sekä koululla että omakotitalotyömaalla, ja Rasmus esittelee työskentelyä sähköasemalla. Omakotitalotyömaalla kuvattiin myös sähköasentajaopiskelijoiden, Matildan ja Rasmuksen, kanssa omakotitalon sähköistystä. Asiantuntijoina sarjassa olivat Tredun (Tampereen seudun ammattiopisto) opettajat, jotka olivat myös mukana kuvauksissa.

Kuvaaja kuvaa työmiehiä.
Kuva: Pikku Kakkonen / Yle

Sarjan kuvauspaikkoina olivat pääosin Tredun tilat, joissa opiskelijat harjoittelevat tulevia työtehtäviä. Isolla rakennustyömaalla työskentelee monen eri alan ammattilaisia. Sarjaan kuvattiin materiaalia myös parilla isolla kerrostalotyömaalla sekä omakotitalotyömaalla, jossa oli työn touhussa useiden eri rakennusalojen opiskelijoita Tredusta.

Yksi tärkeä syy tämän sarjan tekemiselle oli tietysti esitellä erilaisia ammatteja, joita rakennusalaltakin löytyisi vielä monia lisää. Moni sarjan esiintyjistä sanoi, että on aina halunnut tehdä töitä ”käsillään” ja on hienoa, että voi nähdä työnsä jäljen. Lisäksi he kokivat työnsä tärkeäksi ja merkitykselliseksi. Myös koulutuksen ja yhteistyön arvoa eri ammattilaisten kesken korostettiin.

Moni on nähnyt erilaisia rakennustyömaita kaupungilla kulkiessaan. Hyvin harva lapsi on kuitenkaan koskaan päässyt käymään oikealla työmaalla. Raksahommia-sarjassa nähdään, millaista rakennustyömaalla on, millaisia työtehtäviä siellä on ja millaisia työvälineitä siellä käytetään.

Eri kuvauspaikoilla huomattiin, kuinka tärkeä asia turvallisuus on rakennustyömailla ja kuinka monia eri ammattilaisia työmailla työskentelee. Työtehtävien oikea-aikaisuus ja kaikkien osapuolien saumaton yhteistyö tuottavat hyvän tuloksen.

Raksahommia lasten silmin -jaksoissa eskarilaiset mietiskelevät, millaisia rakennusalan työt ovat. Lasten mielestä tärkeitä ominaisuuksia rakennusalalla ovat mm. matemaattiset taidot, notkeus ja rohkeus. Rakennusalalla käytettävät turvavälineet ja -asusteet, kuten kypärät ja turvajalkineet, olivat lapsille tuttuja asioita. Lapset miettivät myös, voisiko heistä tulla isona rakennusalan ammattilaisia ja miksi olisivat hyviä rakennusalan töissä.

Pikku Kakkosen sovelluksen Leikkipinnassa pääsee tutustumaan erilaisiin raksahommissa käytettäviin työkaluihin yhdessä Neposen ja Nallen kanssa. Uusimman version Leikkipinnasta saa päivittämällä tai lataamalla sovelluksen laitteelle. Sovellus on ladattavissa App Storesta ja Play-kaupasta.

Lisää aiheesta Yle Areenassa