Haluatko tarjota kasvisruokaa, joka maistuu myös lihansyöjälle – tee voissa haudutettua juuriselleriä perinteisen hollandaisen kera

Juuriselleri on ”lihaisin” kasviksistamme. Strömsön kokki Oskar Mendelinin mielestä se maistuu parhaalta voissa haudutettuna. Voista voi sitten valmistaa maukkaan hollandaisekastikkeen.
Juuriselleri on sesongissa koko vuoden kesäkuukausia lukuun ottamatta. Voissa haudutettua juuriselleriä voi raikastaa tarjoamalla sen kanssa säilöttyä juuriselleriä. Ruokalajin voi tietenkin tarjota myös sellaisenaan lisukkeena.
– Minusta tämä on halpaa juhlaruokaa, joka edustaa huippugastronomiaa, Oskar sanoo.
Voissa haudutettu juuriselleri
Määrä: 4 annosta
Valmistusaika: 75 min, josta valmisteluaika 15 min
Ainekset
1 kg juuriselleriä
500 g voita
sormisuolaa
Ohjeet
1. Pese juuriselleri. Leikkaa juuret ja pohjan mahdolliset multataskut pois.
2. Ruskista voi kattilassa, joka on hieman suurempi kuin käyttämäsi juuriselleri.
3. Alenna levyn lämpötila mahdollisimman matalaksi, jotta voi ei pala. Laita juuriselleri kattilaan.
4. Hauduta juuriselleriä noin 10 minuutin välein kääntäen, kunnes sen sisälämpötila on 86 astetta tai grillivarras painuu helposti sen keskelle.
5. Anna juurisellerin jäähtyä voissa huoneenlämmössä.
6. Säästä voi hollandaisekastiketta varten.
Säilötty juuriselleri
Määrä: 4
Ainekset
300 g juuriselleriä
1 jalapeno
2 dl sokeria
2 dl vettä
2 dl valkoviinietikkaa
1 rkl korianterinsiemeniä
Ohjeet
Kuori juuriselleri ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi.
Poista jalapenosta siemenet. Laita malto, sokeri, vesi, valkoviinietikka ja korianterinsiemenet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Älä poista jalapenon siemeniä, jos haluat säilykkeestä voimakkaamman.
Lisää joukkoon juuriselleriviipaleet ja anna kiehua 2 minuuttia. Anna viipaleiden jäähtyä liemessä.
Pyri välttämään hävikkiä. Ruskistetusta voista voit tehdä raikkaan hollandaisen, jossa maistuu juuriselleri.
Juurisellerihollandaise
Määrä: noin 5 dl
Valmistusaika: 20 min, josta valmisteluaika 5 min
Ainekset
2 munankeltuaista
2 ½ rkl sitruunamehua
300 g ruskistettua juurisellerivoita
vettä
suolaa
Ohjeet
1. Laita munankeltuaiset ja sitruunamehu kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä. Vatkaa voimakkaasti, kunnes seos sakenee ja sen lämpötila on noin 50 astetta.
2. Lisää joukkoon sulatettu (noin 50-asteinen) ruskistettu voi aluksi muutama tippa kerrallaan ja sitten ohuena nauhana samalla vatkaten. Jos kastike alkaa saeta liikaa, voit lisätä muutaman tipan lämmintä vettä. Jatka sitten vain sulatetun voin lisäämistä varovasti.
3. Mausta suolalla.
Vinkki! Jos kaipaat annokseen hieman väriä, voit tarjota lisäksi lehtikaalia, jonka valmistat juuri ennen tarjoilua. Poista lehtikaalista ruodit ja revi lehdet paloiksi. Ryöppää lehtikaalipalat runsaasti suolatussa vedessä ja jäähdytä ne heti kylmässä vedessä. Paista palat rapsiöljyssä ja mausta suolalla makusi mukaan. Valuta lopuksi päälle juurisellerisäilykkeen lientä.