Vääriä koepapereita ja hämmentäviä vessareissuja – keräsimme unohtumattomimmat muistot ylioppilaskirjoitusten kommelluksista
Ylioppilaskirjoitukset alkavat 14.3. Yle Abitreenit keräsi lukijoilta kokemuksia ja muistoja kirjoituksista, joihin liittyi paljon stressiä, jännitystä, mutta myös ikimuistoisia kommelluksia.
Muistan erityisen hyvin lukion liikunta- ja juhlasalissa olleen tunnelman aivan aluksi: jännittyneitä katseita muiden kanssa, parit kuiskaten huikatut tsemppisanat kaverille, hiljaista rapinaa, kun konseptipaperit, kirjoitusvälineet ja tietenkin eväät aseteltiin paikoilleen ja lopulta valvojan antama lupa papereiden kääntämiseen.
― Siiri, ylioppilas 2014.
Jos ylioppilaskirjoituksista muistetaan jotain, se yleensä on sellaista, joka ei sanonnan mukaan mennyt niin kuin Strömsössä. Vaikka usein muisteltiin hassuja kommelluksia tai heikkoa menestystä jossakin aineessa, yli puolet Abitreenien kyselyyn vastanneista piti muistoa ylioppilaskirjoituksiin osallistumisesta jollakin tapaa merkittävänä.
Yle Abitreenit keräsi lukijoiden muistoja ylioppilaskirjoituksista. Kyselyyn osallistui 58 henkilöä. Muistot ajoittuvat vuosien 1966 ja 2022 välille.
Kommelluksien kirjoitukset
Ylioppilaskirjoituksia muistellessa kyselyyn osallistuneet nostivat esiin usein niiden ainutlaatuisuuden. Muistettiin kuinka jännitys helmeili hikenä otsalla tai kuinka ruoka ei maistunut päiväkausiin. Useaa jännitti se, ettei vaan nukkuisi pommiin tai myöhästyisi kokeesta.
Olin siskoni luona, jotta kerkeisin ajoissa kirjoituksiin. En siis enää siinä vaiheessa halunnut asua asuntolassa kun oli lukuloma ja kaikkea. Oli kirjoitusaamu, en muista mikä aine. Karkuutin sitten aamupissireissulla siskoni kääpiökoiran ja paniikissa juoksin pitkin kylää etsien sitä mustaa pikkupaholaista. Onneksi se löytyi, mutta aika tuhrautui siihen. Juoksulla jään poikki koululle. En olisi muuten jään kautta mennyt, vaan olisin myöhästynyt koko kirjoituksista sinä aamua jos en olisi näin tehnyt.
― Jonna, ylioppilas 2002.
Kokelaat kirjoittavat tyypillisesti kolmesta kuuteen tuntiin ylioppilaskirjoituksissa. Tuolle ajalle kaavaillut vessareissut ovat jääneet tiukasti männävuosien lukiolaisten mieleen. On pohdintaa siitä, kuka vessaan tulee mukaan tai siitä, kuinka vapaasti siellä vessassa uskaltaa tarpeillaan olla.
Vessaan mennessä voimisteluopettaja tuli saattelemaan ja käänsi kaikki lavuaarien hanat auki selittäen sen auttavan pissan tuloa, jos jännittää. Kuriositeettina voin mainita, että vieläkin lorisevan veden ääni alkaa helposti pissattamaan ja tuo mieleeni kyseisen tapahtuman kehyksineen mieleeni.
― Leo, ylioppilas 1966.
Ylioppilaskirjoitukset ovat muuttaneet muotoaan vuosien varrella. Viimeiset käsinkirjoitetut ylioppilaskirjoitukset kirjoitettiin vuonna 2018. Tekniikan pelittäminen kirvoitti tuoreempia kokelaita muistelemaan rikkinäisiä tietokoneita, koejärjestelmä-Abittia ja sekalaisia johtokasoja.
Ensimmäisellä kirjoituskerralla en ollut koskaan nähnytkään Ethernet-kaapelia, joten luulin sen päällä olevan muovin olevan jonkinlainen suojakotelo, joka tulee irrottaa ennen koneen yhdistämistä. Siinä hetken aikaa sitä kaapelia kiskottuani tajusin, että eipä tämä mikään kotelo olekaan vaan ihan vain johdon pää. Olin hyvin kiitollinen etten ehtinyt repiä johdosta päätä irti juuri ennen kokeen alkua. Se olisi ollut mielenkiintoista selittää valvojille.
― Sanja, ylioppilas 2022
”Kaikki tunteet päällä yhtä aikaa ja jälkikäteen ei oikein muista mitään siitä tilanteesta”
Ylioppilaskirjoituksiin liittyy valtavasti tunteita. Ylioppilaskirjoitukset muodostavat monelle koulutien loppuvastuksen – ultimaattisen taidonnäytteen 12 vuoden oppivelvollisuudesta, jonka toivotaan menevän hyvin. Lisäksi ylioppilastodistus voi määrittää jatko-opintoja ja tulevaa työuraa.
Kyselyyn vastanneista yli 70 prosenttia yhdisti ylioppilaskirjoituksiin jännityksen. Yli puolet muistelijoista kertoi liittävänsä kirjoituksiin stressin. 40 prosenttia kirjoitukset ahdistivat. ”Kaikki tunteet päällä yhtä aikaa ja jälkikäteen ei oikein muista mitään siitä tilanteesta”, kuvaili vuoden 2022 ylioppilas Vilhelmiina.
Kirjoituksiin kulminoitui koko lukion ajan odotukset ja tehty työ. Stressaavaa!
― Johanna, kokelas 2003–2004.
Vaikka monen muistoissa kirjoitukset olivat rankka urakka, myös helpotuksen tunteita muisteltiin.
Itse menin sinne onneksi aika rennolla fiiliksellä enkä kaikkia aineita varten edes valmistautunut. Lähinnä sen koko viikon aikana tunsi helpotusta siitä että lukio tosiaan olisi vihdoin ohitse.
― Aleksandra, ylioppilas 2020.
”Ota kokeet kokemuksena ja löytöretkenä, älä pingota!”
Ylioppilaskirjoitusten aiheuttamat stressin, jännityksen ja ahdistuksen tunteet saivat kyselyyn osallistuneet lähettämään lämpimiä terveisiä omaan menneisyyteensä. Toivottiin rohkeutta ja jaksamista sekä kannustettiin pingottamaan vähemmän.
Opettajat valmistivat lukiossa kirjoituksia varten eikä elämää ja jatko-opintoja. Muista elää, älä pingota, älä stressaa. Kaikki käy lopulta hyvin. Huono tulos ei ole maailmanloppu. Pelko pois.
― Maija, ylioppilas 1983.
Pian kirjoittaville kokelaille kyselyyn osallistuneet toivoivat samoja lempeitä asioita, kuin omalle nuorelle itselleen: rauhaa, stressittömyyttä ja ymmärrystä siitä, että penkin alle mennyt koe ei määritä omaa identiteettiä tai tulevaisuutta.
Toivon, että kukaan ei kokisi stressiä, ahdistusta tai jopa pelkoa kirjoituksista. Se tilanne voi ymmärrettävästi tuntua suurelta ja itseä määrittävältä, mutta kokeeseen voi suhtautua myös monella tavalla. Ehkä auttaa, jos osaa irtautua tai lähestyä asiaa haasteena itselleen, tai kokeiluna, että miten paljon osaakaan kertoa jostain aiheesta omin sanoin ja aattein. Loppujen lopuksi elämässä on oikeasti niin paljon muuta jännää ja kivaa odottamassa. Tää on yksi askel matkan varrella, ottakaa siitä irti mitä saatte ja tehkää parhaanne - se riittää 👍 Tsemppiä kaikille!
― Anni, ylioppilas 2017.
Harjoittele kokeisiin ja katso suoria lähetyksiä!
Abitreenien verkkosivuilla voit harjoitella ylioppilaskirjoituksiin!
Katso suorat yo-koelähetykset Yle Areenasta!