Hyppää pääsisältöön

Luonto

”Näyttää ulkoavaruuden oliolta” – mitä outoa kiemurteli järvessä?

Mikä erikoinen kiemurtelee vedessä? Video: Mikko K

Luontoillassa pohdittiin mikä erikoinen liikkui vedessä levittäen ”häntäänsä” järveen.

– Minua on jäänyt askarruttamaan, mitä oheisessa videossa oikein tapahtuu. Kuvaushetki oli 31.7.2021. Olimme maastofillarilenkillä Meikon virkistysalueella Kirkkonummella ja pysähdyimme hetkeksi pienen idyllisen järven rantaan. Onko kyse jonkun vedessä elävän eläimen maitin levittämisestä, johon satuin juuri parahiksi paikalle? Pyörivällä häkkyrällä näyttäisi olevan jonkinlainen oma tahto ja se vaihtaa suuntaa satunnaisesti, levittäen ”häntäänsä” järveen. Järven pinta oli kuvaushetkellä hyvin tyyni, joten pelkistä veden pinnan virtauksista tuskin on kyse. Lopulta jäljelle jäi häkkyrän valkoinen piste, joka tuntui olevan pyörimisliikkeen keskiössä koko ajan ja tämä valkoinen piste vajosi lopuksi veden pinnan alle, kirjoittaa videon Luontoillalle lähettänyt Mikko K.

Näin Luontoilta vastaa

Mikä erikoinen ilmiö? Luontoilta vastaa - Toista Yle Areenassa

Luontoillan asiantuntijat eivät usko, että kyse on elävästä oliosta. Ari Saura arvelee, että vedessä on jotain öljy- tai rasvapitoista ainesta, joka purkautuu ja hajoaa.

– Mielestäni tässä on emulsio, joka on purkautunut jostakin. Se on alkujaan voinut tulla esimerkiksi jostakin mätänevästä kalasta tai simpukasta järven pohjasta.

Henry Väre kertoo, ettei ole nähnyt aiemmin vastaavaa. Hän ei usko, että vedessä olisi pihkaa, mitä myös on aiemmissa yhteyksissä ehdotettu.

– Siinä on rasvapitoinen yhdiste, joka reagoi veden kanssa ja hajottaa itse itseänsä veden pyörteen johdattamana. Ilman että siitä otetaan näyte ja se oikeasti analysoidaan, siihen saakka se on epämääräinen asia. Tuo pitäisi saada labraan. Ulkoavaruuden olio se ei ole, Väre sanoo hymyillen.

Katso koko keskustelu Areenassa kohdasta 1:05:30.

Lähetä oma havainto

Oletko saanut kuvattua luonnossa jonkin erikoisen tilanteen? Lähetä kuva tai video ja siihen liittyvä kysymys osoitteeseen luonto.ilta@yle.fi.

Kerro mitä tapahtui ja halutessasi liitä mukaan kysymys.

Lähettämällä kuvan tai videon annat Ylelle luvan jakaa havaintosi ja siihen liittyvän tarinan kanavillaan, verkossa ja somessa. Yle Luonto jakaa myös hienoja luontokuvia somekanavillaan.

Luonto-ohjelmia kuullaan Yle Radio Suomessa aina keskiviikkoisin klo 18-20. Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu vastaamaan kysymyksiin kerran kuussa. Katso uusin Luontoilta Areenassa.

Lisää aiheesta Yle Areenassa